Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Υψηλές αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Στο 2,9% ο ετήσιος πληθωρισμός του Σεπτέμβρίου, παρουσιάζοντας οριακή μεταβολή σε σχέση με το 3% του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση είχαμε στις ομάδες της Στέγασης (5,9%) κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, στα Ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (5,5%) και στην Ένδυση – Υπόδηση (4,4%). Υψηλός παραμένει και ο πληθωρισμός τροφίμων με την άνοδο των τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν να διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο στο 3,2%.

Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Αυξήσεις-φωτιά σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφονται τον Σεπτέμβριο στο Φυσικό αέριο (+20,2%) και στον Hλεκτρισμό (+11,3%), διψήφια άνοδο των τιμών καταγράφουν για έναν ακόμη μήνα σε Ελαιόλαδο (+38,9%), Aεροπορικά εισιτήρια (+36,4%) και Aσφάλιστρα υγείας (+14%).

Από την άλλη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ετήσια βάση είχαμε σε: Καύσιμα και λιπαντικά (-12,6%), Εξοπλισμό ήχου και εικόνας (-9,4%), Πίτσες και πίτες (-9,1%), Ζυμαρικά (-5,9%) και Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-5,5%).
Ο πληθωρισμός τροφίμων

Στα τρόφιμα είχαμε σημαντικές ανατιμήσεις σε Ψάρια νωπά (+9,9%), Φρούτα (+7,7%), Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων (+6,5%). Από την άλλη, πτώση τιμών είχαμε σε Πίτσες και πίτες (-9,1%), Ζυμαρικά (-5,9%) και Τυριά (-1,4%).
Αύξηση τιμών 1,8% σε ένα μήνα

Σε σχέση με ένα μήνα πριν ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε τον Σεπτέμβριο αύξηση 1,8% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε σχέση να σημειώνονται σε Φρούτα (+9,1%), Λαχανικά (+7,3%) και Φυσικό Αέριο (7,4%). Σημαντικές μειώσεις τιμών είχαμε σε πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, αλλαντικά και νωπά ψάρια.
Στο 3,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός

Υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, ήταν ο εναρμονισμένος πληθωρισμός που διαμορφώθηκε Σεπτέμβριο στο 3,1%, ενώ η Eurostat τον υπολόγιζε στο 3%.
Αναπροσαρμογή μισθωμάτων

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Οκτωβρίου 2023 – Σεπτεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,9%. Στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Οκτώβριο 2024 διαμορφώθηκε σε 2,2% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα