Στην Ελλάδα οι Αμερικανοί υπότροφοι του προγράμματος Fulbright, παρουσία Πιερρακάκη

Οι νέοι επιστήμονες, προερχόμενοι από ποικίλα ακαδημαϊκά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, έφτασαν στην Ελλάδα ως υπότροφοι του Fulbright, φέροντας μαζί τους την ποικιλομορφία της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας

Σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η τελετή υποδοχής Αμερικανών υποτρόφων στην Ελλάδα αλλά και επιστροφής Ελλήνων νέων επιστημόνων από την Αμερική. Οι 63 συνολικά επωφελούμενοι συμμετέχουν σε ακαδημαϊκά προγράμματα του οργανισμού Fulbright.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη παρουσία του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη καθώς και του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και επίτιμου προέδρου του Fulbright, Τζωρτζ Τσούνη. ‘Ψυχή’ της τελετής και του προγράμματος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Fulbright στην Ελλάδα, κ.Άρτεμις Ζενέτου.

Αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα σημαντικών επιστημονικών κλάδων, όπως η περιβαλλοντολογία, κυβερνοασφάλεια, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η δημόσια υγεία, οι ανθρωπιστικές σπουδές ή ακόμη και η μαρμαροτεχνία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου, οι νέοι Αμερικανοί επιστήμονες, προερχόμενοι από ποικίλα ακαδημαϊκά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, έφτασαν στην Ελλάδα ως υπότροφοι του Fulbright, φέροντας μαζί τους την ποικιλομορφία της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας.

Παράλληλα, επέστρεψαν από την Αμερική διακεκριμένοι Έλληνες υπότροφοι του Fulbright, εξειδικευμένοι σε τομείς όπως η περιβαλλοντική οικονομία, η βιώσιμη γεωργία, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, η μηχανική ή οι πολιτισμικές σπουδές.

«Αμφότερες οι ομάδες επιστημόνων, αποδεικνύουν τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες», ήταν τα πρώτα λόγια της Διευθύνουσας Συμβούλου του ακαδημαϊκού οργανισμού Fulbright στην Ελλάδα, κ.Αρτέμιδας Ζενέτου στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.

Ο ρόλος του προγράμματος Fulbright ως γέφυρα μεταξύ των δύο λαών

Σχετικά με τον αυξανόμενο ενθουσιασμό για τις ελληνοαμερικανικές εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τον καίριο ρόλο του Fulbright στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, μίλησαν ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και επίτιμος πρόεδρος του Fulbright, Τζορτζ Τσούνης.

Στη σημασία του προγράμματος Fulbright για τη δημιουργία μιας ισχυρής γέφυρας μεταξύ των δύο λαών, μέσω της προώθησης της επιστημονικής έρευνας και της πολιτιστικής κατανόησης σε έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες, οι οποίοι επωφελούνται από το πρόγραμμα του Fulbright, o υπουργός χαρακτήρισε τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις «στρατηγικές αλλά και υπαρξιακές». Συνοψίζοντας, αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικούς ‘σταθμούς’ της διαδρομής των σχέσεων αυτών: στο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων προς την Αμερική, κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη σημαντική υποστήριξη της Αμερικής προς την Ελλάδα μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με το Σχέδιο Μάρσαλ και το Δόγμα Τρούμαν. «Το τρίτο στοιχείο, είναι η ακαδημαϊκή αλληλεπίδραση μεταξύ Αμερικανών, που έχουν σπουδάσει ή κάνει έρευνα στην Ελλάδα και αντίστοιχα, Ελλήνων στην Αμερική. Σ’αυτό τον τομέα, το Fulbright έχει παίξει καταλυτικό ρόλο διαχρονικά – το στηρίζουμε σημαντικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, συγχαίροντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους νέους και διαβεβαιώνοντάς τους για την υποστήριξη, που θα λάβουν από το υπουργείο Παιδείας. Κλείνοντας, ο υπουργός έκανε λόγο για το «συναίσθημα», που διαπνέει τις σχέσεις, οι οποίες οικοδομούνται μεταξύ των νέων και της χώρας φιλοξενίας, σχέσεις όπως εκείνες που αναπτύσσονται μέσα σε μία οικογένεια.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, ξεκίνησε να μιλά τονίζοντας τη σημασία της μόρφωσης, με αναφορά στον Πλάτωνα, ο οποίος έλεγε πως ‘η εκπαίδευση που λαμβάνεις στην αρχή της ζωής σου, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τί ζωή θα ζήσεις’. Ο ίδιος, έφερε ως παράδειγμα την προσωπική του ιστορία – με γονείς, πληγέντες από τον πόλεμο, που έφυγαν για την Αμερική ως μετανάστες και κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, που τους δόθηκαν για να μπορέσουν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Σε ό,τι αφορά τους ‘Fulbrighters’, τους νέους δηλαδή, οι οποίοι συμμετέχουν στα ακαδημαϊκά προγράμματα του Fulbright, ο πρέσβης των ΗΠΑ θεωρεί πως είναι «ευλογημένοι», καθώς η εκπαίδευση είναι η βάση για τις ευκαιρίες και αυτό είναι ζητούμενο για όλους. Μάλιστα, πρόσθεσε σχετικά με τη δυνατότητα ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση, πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να αποκαλούμαστε ‘μορφωμένη κοινωνία’ αν δεν εργαστούμε ώστε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννήθηκε ή βρέθηκε, έχει τις ίδιες ευκαιρίες για να ανέλθει στη σκάλα της επιτυχίας και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αυτή τη δουλειά κάνουν το Fulbright, το υπουργείο Παιδείας, η Αμερικανική πρεσβεία». Μέσω της ακαδημαϊκής συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ.Τσούνη, καλλιεργείται ο εκατέρωθεν σεβασμός όπως και ο σεβασμός για τους εκπαιδευτικούς θεσμούς, γεγονός που αποτελεί όφελος και για τις δύο πλευρές. Το ‘πλησίασμα’ μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας καθίσταται ακόμη πιο εύκολο ενώ οι συμμετέχοντες αναδεικνύονται στους «καλύτερους πρεσβευτές».

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής, το Fulbright, το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1948, αποτελεί τη ναυαρχίδα των προσπαθειών, σημείωσε ο πρέσβης. Δεν παρέλειψε δε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πολύτιμη συνεισφορά της Διευθύνουσας Συμβούλου του Fulbright στην Ελλάδα, Αρτέμιδας Ζενέτου: «The absolute best Fulbright CEO παγκοσμίως η Άρτεμις – έχει κάνει μία πραγματικά καταπληκτική δουλειά!», δήλωσε ο πρέσβης, εξηγώντας πως ειδικά κατά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, (η κ.Ζενέτου) όχι μόνο τα κατάφερε με το πρόγραμμα αλλά το βοήθησε να ανθίσει.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα ως εκπαιδευτικός προορισμός, ο κ.Τσούνης υπογράμμισε: «Πριν την πανδημία, η Ελλάδα ήταν η 17η στη λίστα προτιμήσεων των Αμερικανών σπουδαστών. Τα στατιστικά στοιχεία προ διετίας δείχνουν ότι είχε ανέβει στην 8η θέση. Σήμερα, έχω την αίσθηση ότι βρίσκεται στην 5η ή 6η θέση και η τάση είναι ανοδική». Δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στην τροχιά ακαδημαϊκής διεθνοποίησης της χώρας μας: «Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ήδη εγκαινίασε εδώ το 10ο Διεθνές Κέντρο του. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 6 σπουδαία αμερικανικά πανεπιστήμια που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα ή έστω να επεκταθούν. Πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουν όλοι πρόσβαση στις ευκαιρίες».

Επιπλέον, ο πρέσβης επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξουμε στάση ως κοινωνία απέναντι στους πρόσφυγες και την προοπτική συνεισφοράς τους στην οικονομία της χώρας: «Δεν έρχονται για να μας πάρουν τις δουλειές. Έρχονται για να ξεφύγουν από τη βία, τον πόλεμο. Έρχονται για να βρουν ευκαιρίες, μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους…. Επειδή επικρατεί πολύ μίσος στο δημόσιο λόγο, θα πρέπει να αλλάξουμε στάση… το 80% των προσφύγων, είναι μορφωμένοι, είναι παραγωγικοί. Θα ωφελήσουν την Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα βρεθούν. Γιατί δεν τους αγκαλιάζουμε; Γιατί δεν δεχόμαστε τα παιδιά τους στα σχολεία; Γιατί δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να εργαστούν και να συνεισφέρουν στην οικονομία μας; Ας αφήσουμε τα παιδιά τους να μάθουν αγγλικά, ελληνικά, να μορφωθούν.

Ας επιλέξουμε τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα. Την αγάπη και την κατανόηση. Την ευκαιρία και τη δυνατότητα. Ας συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ίδιες ευκαιρίες για όλους. Σαν έθνος με ‘φιλότιμο’, θα πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Να γίνουν η Αμερική και η Ελλάδα μία φωτεινή αχτίδα αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς, ευπρέπειας», κατέληξε.

Σχετικά με το πρόγραμμα Fulbright, τους υποστηρικτές και τις προοπτικές του

«Το πρόγραμμα Fulbright συνεχίζει να ευδοκιμεί χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη τόσο των κυβερνήσεων των ΗΠΑ όσο και της Ελλάδας, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και πολιτιστική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε τις ανεκτίμητες συνεισφορές των δωρητών μας, που με τις δωρεές τους επιτρέπουν την πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας, που πολλοί από τους δωρητές παρευρίσκονται απόψε μαζί μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα άτομα που υποστηρίζονται μέσω των προσφορών τους», είπε η κ.Άρτεμις Ζενέτου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Fulbright.

Όπως πρόσθεσε η ίδια σχετικά με το πρόγραμμα, «το Fulbright δεν προάγει μόνο την ακαδημαϊκή αριστεία, αλλά και μια βαθιά δέσμευση στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη, διασφαλίζοντας ότι ακούγονται πολλές και διαφορετικές φωνές σε αυτή τη μεταμορφωτική συνεργασία».

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους συνεργάτες μας στα ελληνικά πανεπιστήμια για τη συνεχή τους υποστήριξη στην υποδοχή αυτών των εξαιρετικών επιστημόνων και για τον ρόλο τους στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο εθνών μας. Μαζί, προωθούμε ένα κοινό όραμα για αυξημένη κινητικότητα ακαδημαϊκών και φοιτητών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις τα επόμενα χρόνια».

Η κ. Ζενέτου κατέληξε αναφερόμενη στη νέα και πραγματικά καίρια συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), αφού προσφέρονται ευκαιρίες σε διδακτορικούς φοιτητές από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν βραχυπρόθεσμη έρευνα στην Ελλάδα και σε Έλληνες διδακτορικούς φοιτητές να διεξάγουν έρευνα στις ΗΠΑ σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Καλωσόρισε, τέλος, τη νέα πρόεδρο του ΙΚΥ, Καθηγήτρια Βάσω Κιντή, προσβλέποντας σε ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα