Βρετανία: Δίκη για έναν Βρετανό πρώην στρατιωτικό που κατηγορείται για μεταφορά πληροφοριών στο Ιράν

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Ντάνιελ Χαλίφε είχε λάβει χρήματα από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ένας Βρετανός πρώην στρατιωτικός, που είχε πρωταγωνιστήσει στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου το 2023, καθώς είχε δραπετεύσει από τη φυλακή έχοντας κρυφτεί κάτω από ένα φορτηγό διανομών, δικάζεται στο Λονδίνο, καθώς κατηγορείται ότι μετέφερε πληροφορίες στο Ιράν.

Ο Ντάνιελ Χαλίφε, ηλικίας 23 ετών, άρχισε τις επαφές με το Ιράν τον Απρίλιο του 2019, ανέφερε σήμερα ο εισαγγελέας ενώπιον του δικαστηρίου του Γούλγουιτς, στο ανατολικό Λονδίνο.

Κατατάχθηκε στον στρατό λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2018, λίγο προτού κλείσει τα 17.

Αυτός ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος μεγάλωσε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο με τη μητέρα του, που έχει καταγωγή από το Ιράν, απέδρασε από τη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2023, αφότου κρεμάστηκε κάτω από ένα φορτηγό που πραγματοποιούσε διανομές στην κουζίνα των σωφρονιστικών εγκαταστάσεων, όπου εκείνος εργαζόταν. Συνελήφθη έπειτα από ανθρωποκυνηγητό τριών ημερών.

Δικάζεται από χθες για αυτήν την απόδραση, όπως και για την κατηγορία ότι μετέφερε πληροφορίες στο Ιράν.

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο κατηγορούμενος είχε κυκλοφορήσει μέσω του Whatsapp μια λίστα 15 ονομάτων Βρετανών στρατιωτών, μεταξύ αυτών μελών των ειδικών δυνάμεων. Αυτός ο κατάλογος περιελάμβανε τον βαθμό, το όνομα και τη μονάδα των στρατιωτικών.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Ντάνιελ Χαλίφε είχε μια επικοινωνία, διάρκειας μίας ώρας, με μια επαφή που ονομαζόταν “Ντέιβιντ Σμιθ”, στην οποία περιέγραφε ένα εσωτερικό σύστημα του στρατού που βοηθά στην ταυτοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού.

Η επικοινωνία του με ιρανικές επαφές συνεχίστηκε, ενώ υπηρετούσε στο Τέξας (των ΗΠΑ) το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του 2021.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Ντάνιελ Χαλίφε είχε λάβει χρήματα από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Χθες, η εισαγγελία ανέφερε πως ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι ήθελε να είναι “διπλός πράκτορας” για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6.

Ο Χαλίφε αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα