Bloomberg: «Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να στείλει στρατιώτες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας»

«Η Ρωσία χρειάζεται στρατεύματα και άλλους πόρους για τον πόλεμο, ενώ η Βόρεια Κορέα χρειάζεται τη στήριξη της Ρωσίας για να ανοικοδομήσει την οικονομία της και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Kang Dongwan, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Dong-A.

Η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να αναπτύξει στρατεύματα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, καθώς η Πιονγιάνγκ εντείνει την υποστήριξή της στη Ρωσία, ενώ λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για να αποστασιοποιηθεί από κάθε μορφή προσέγγισης με τη Σεούλ, τονίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.

Η ανάπτυξη είναι πολύ πιθανή δεδομένου ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν υπογράψει μια αμοιβαία συνθήκη που oμοιάζει με στρατιωτική συμμαχία, είπε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιούν στους Νοτιοκορεάτες βουλευτές κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνόδου ελέγχου την Τρίτη, σύμφωνα με το Yonhap News. Η αναφορά δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πιθανό μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε ανάπτυξης βορειοκορεατικού στρατού στο ουκρανικό μέτωπο.

Ξεχωριστά, ο στρατός της Βόρειας Κορέας απείλησε να καταστρέψει τους λίγους δρόμους και σιδηροδρομικές συνδέσεις που τη συνδέουν με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας. Οι σύνδεσμοι έχουν ήδη κλείσει εδώ και χρόνια λόγω πολιτικής αιχμηρότητας.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα ενίσχυε περαιτέρω τη συνεργασία της Πιονγιάνγκ με τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησαν τον Ιούνιο να παράσχουν άμεση στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κάποιας από τις δύο χώρες, υπογράφοντας συμφωνία κατά την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα εδώ και 24 χρόνια. Στη συνέχεια, ο Κιμ αποκάλεσε το σύμφωνο “την πιο ισχυρή συνθήκη” που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών και αυτή που εξυψώνει τους δεσμούς τους σε συμμαχία.

“Η Ρωσία χρειάζεται στρατεύματα και άλλους πόρους για τον πόλεμο, ενώ η Βόρεια Κορέα χρειάζεται τη στήριξη της Ρωσίας για να ανοικοδομήσει την οικονομία της και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Kang Dongwan, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Dong-A. “Τα συμφέροντα της Βόρειας Κορέας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ρωσίας”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την αναφορά για πιθανή ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων ως “ακόμη ένα ψέμα”.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν ήδη κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ ότι προμήθευσε τη Μόσχα με πυρομαχικά και βαλλιστικούς πυραύλους για να βοηθήσει τον επιθετικό πόλεμό της στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν αρνηθεί τις μεταφορές όπλων, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι πραγματοποιούνται.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας είπε επίσης ότι μια πρόσφατη αναφορά για απώλειες της Βόρειας Κορέας σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη κοντά στην πόλη Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας είναι πιθανό να είναι αληθινή, σύμφωνα με το Yonhap. Την περασμένη εβδομάδα, η Kyiv Post ανέφερε ότι έξι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό χτύπημα στις 3 Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας ήδη στην ή κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών μπορεί να βοηθούν στη χρήση των πυραύλων που έχει στείλει η Πιονγιάνγκ στη Ρωσία, δεδομένων των διαφορών στον εξοπλισμό, αντί να πολεμούν στο πεδίο της μάχης.

“Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι βορειοκορεατικό τεχνικό στρατιωτικό προσωπικό επισκέπτεται πολεμικά πεδία στη Συρία, δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές γενικής παρουσίας στρατιωτών της Βόρειας Κορέας σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες για πολλές δεκαετίες”, δήλωσε ο Chad O’Carroll, διευθύνων σύμβουλος της Korea Risk Group.

“Εάν η Βόρεια Κορέα στείλει στρατεύματα υψηλής ποιότητας για να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, θα μπορούσε να δώσει στη Βόρεια Κορέα πολύτιμη εμπειρία στο πεδίο της μάχης που δεν μπορούσε να αποκτήσει εδώ και δεκαετίες”, πρόσθεσε.

Η κίνηση διακοπής των συγκοινωνιακών συνδέσεων με τη Νότια Κορέα έρχεται καθώς η Βόρεια Κορέα ανταποκρίνεται στη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ. Έχει εντείνει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ έχει μιλήσει για ενοποίηση της χερσονήσου.

Ο Γιουν επανέλαβε αυτό το θέμα την Τετάρτη λέγοντας σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη ότι η ενοποίηση θα “ελευθέρωνε 26 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες που υποφέρουν από τη φτώχεια και την τυραννία”.

Ο Κιμ της Βόρειας Κορέας ζήτησε τον Ιανουάριο να αφαιρεθούν από το σύνταγμα όλες οι αναφορές στην επανένωση με τη Νότια Κορέα, καθώς τόνισε ότι η Νότια Κορέα δεν είναι πλέον εταίρος για συμφιλίωση και χαρακτήρισε τις σχέσεις τους “εχθρικές”.

Το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας συνήλθε τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα και τροποποίησε τον βασικό νόμο του κράτους, σύμφωνα με το KCNA, ωστόσο στο ρεπορτάζ δεν διευκρινιζόταν ποιες αλλαγές έγιναν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα