Μπλόκο στον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν: Οι Βρετανοί του απαγορεύουν να επιστρέψει στη χώρα

Οι γαλλικές αρχές διέταξαν τον Ομάρ Μπιν Λάντεν, γιο του δολοφονημένου ηγέτη της Αλ Κάιντα, να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταγιό δήλωσε ότι ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Ομάρ διατάχθηκε να φύγει από τη Γαλλία, λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και φροντίζει να μην επιστρέψει.

Οι γαλλικές αρχές διέταξαν τον Ομάρ Μπιν Λάντεν, γιο του δολοφονημένου ηγέτη της Αλ Κάιντα, να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Ο Ομάρ μπιν Λάντεν ζούσε στην περιοχή της Νορμανδίας της Γαλλίας, αλλά εγκατέλειψε τη χώρα τον Οκτώβριο του 2023, αφού οι γαλλικές αρχές απέσυραν τα χαρτιά παραμονής του και τον διέταξαν να φύγει, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Τότε, οι αρχές του απαγόρευσαν επίσης να επιστρέψει στη Γαλλία για δύο χρόνια, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Χ την Τρίτη, σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι επέβαλε πρόσθετη απαγόρευση για να διασφαλίσει ότι ο Ομάρ Μπιν Λάντεν «δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη Γαλλία για οποιονδήποτε λόγο».

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο γιος του τζιχαντιστή «δημοσίευσε σχόλια στα κοινωνικά του δίκτυα το 2023 που υποστήριζαν την τρομοκρατία». «Ως αποτέλεσμα, ο νομάρχης της Ορν εξέδωσε εντολή να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος», δήλωσε ο Ρεταγιό. «Τα δικαστήρια επιβεβαίωσαν τη νομιμότητα αυτής της απόφασης που ελήφθη προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο 43χρονος Ομάρ Μπιν Λάντεν γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου πέρασε τα πρώτα του χρόνια, και έχει ζήσει επίσης στο Σουδάν και στο Αφγανιστάν. Εγκατέλειψε τον πατέρα του σε ηλικία 19 ετών και τελικά εγκαταστάθηκε στη Νορμανδία της βόρειας Γαλλίας το 2016, ασχολούμενος με τη ζωγραφική. Ο Ρεταγιό δήλωσε ότι είχε ζήσει στη Γαλλία ως σύζυγος Βρετανίδας υπηκόου.

Ο γάμος του γιου του Μπιν Λάντεν με τη Βρετανίδα Τζέιν Φέλιξ-Μπράουν, μια κυρία που είχε πάρει διαζύγιο πέντε φορές στο παρελθόν και ήταν πάνω από δύο δεκαετίες μεγαλύτερή του, είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα μέσα ενημέρωσης όταν επιβεβαιώθηκε το 2007. Μετά το γάμο, πήρε το μουσουλμανικό όνομα Zaina Mohammed. Ο Ομάρ Μπιν Λάντεν προσπάθησε να ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε από τις βρετανικές αρχές.

Ο Ρεταγιό υποσχέθηκε να βάλει «τάξη» στη μετανάστευση και την εγκληματικότητα, προκαλώντας επικρίσεις επειδή είπε ότι «το κράτος δικαίου δεν είναι ούτε άυλο ούτε ιερό». Ο διορισμός του στη θέση του «κορυφαίου αστυνομικού» της Γαλλίας είναι εμβληματικός της δεξιάς στροφής της κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ μετά τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού που κατέληξαν σε ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο, γράφει η γαλλική Le Monde.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο ίδιος γιος ενός πάμπλουτου Σαουδάραβα μεγαλοκατασκευαστή, πιστεύεται ότι είχε περίπου περισσότερα από 20 παιδιά. Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν το 2011.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα