Μέση Ανατολή: Στο «τραπέζι» συνάντηση Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν, Στάρμερ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκτός από τις επαφές μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, σχεδιάζει να συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας στο Βερολίνο, το Σάββατο, για να συζητήσουν τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, καθώς ορατός παραμένει ο κίνδυνος για μια γενικευμένη σύρραξη, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στο Λίβανο.

Η συνάντηση των Μπάιντεν, Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τριήμερης κρατικής επίσκεψης του Μπάιντεν στη Γερμανία, η οποία ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου.

H διπλωματική πρωτοβουλία έρχεται την ώρα που το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις που επιχειρούν στο νότιο Λίβανο και η Χεζμπολάχ απαντά με κύμα ρουκετών προς τη Χάιφα με την ηγεσία της να δηλώνει έτοιμη για πόλεμο με το Ισραήλ.

Μάλιστα ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ σε μήνυμα του επέμεινε ότι οι πόροι και οι δυνατότητες της Χεζμπολάχ ήταν «σε καλή κατάσταση» – παρά τις εβδομάδες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και την χερσαία εισβολή και ότι δεν υπάρχει κενό διοίκησης.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε την την ομιλία «απελπισμένη» και ότι ο Κασέμ είναι «πεισματάρης και δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα».

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες στο Λίβανο

Πάνω από 15.000 Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο Λίβανο μετά και την ανάπτυξη για πρώτη φορά μιας μεραρχίας εφέδρων στα νότια την ώρα που η Τεχεράνη συνεχίζει να προειδοποιεί το Τελ Αβίβ να μην προβεί σε αντίποινα ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της στο ισραηλινό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.

Η 146η εφεδρική μεραρχία προστίθεται σε τρεις μόνιμες μεραρχίες του στρατού – την 98η, την 36η και την 91η – που ήδη επιχειρούν στον κεντρικό και ανατολικό τομέα του νότιου Λιβάνου σύμφωνα με τους Times of Israel.

Παράλληλα με τις χερσαίες επιχειρήσεις οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δηλώνουν ότι πριν από λίγο εξαπέλυσαν και πάλι αεροπορικές επιδρομές στο Νταχίχ της Βηρυτού.

Πρόκειται για ένα νότιο προάστιο με ισχυρή παρουσία της Χεζμπολάχ, είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που έχει επανειλημμένα και σε μεγάλο βαθμό στοχοποιηθεί σε πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές.
Απειλεί το Ιράν

Το Ιράν προειδοποίησε εκ νέου την Τρίτη (8/10) το Ισραήλ να μην του επιτεθεί την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Όποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.

«Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη», δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και «οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρόσφατα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται τουλάχιστον 10 σενάρια ως απάντηση στο Ισραήλ, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν είναι απαραίτητο.

Ιρανικές πηγές σημείωσαν ότι τα εδάφη που κατέχει το Ιράν είναι πολύ μικρότερα από την περιοχή του Ιράν και το Ισραήλ έχει «πιο ευαίσθητες και λιγότερες υποδομές», το οποίο σημαίνει ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα