CIA: «Ισραήλ και Ιράν δεν επιδιώκουν ολοκληρωτικό πόλεμο, όμως συμβαίνουν και απρόοπτα»

«Αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης» - «Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συνεχώς περίπλοκα πράγματα», τόνισε ο Γουίλιαμ Μπερνς, επικεφαλής της CIA.

Το Ισραήλ και το Ιράν δεν θέλουν έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή εκτιμά ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και σημειώνει ωστόσο, πως αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λάθους.

«Αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης», τόνισε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CBS News και επεσήμανε πως το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά» πως θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν επιτέθηκε με 200 βαλλιστικούς πυραύλους το Ισραήλ και έκτοτε ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ.

Ο Μπερνς σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ εξετάζει με σχολαστικότητα την απάντησή του, προειδοποιεί εκ νέου ότι υπάρχει πιθανότητα για «λανθασμένες εκτιμήσεις». «Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συνεχώς περίπλοκα πράγματα», λέει.

Σημείωσε ότι ενώ η ιρανική επίθεση αποκάλυψε κάποιους περιορισμούς στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρές και είναι κάτι που όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Μπερνς λέει ότι φάνηκε να επιταχύνθηκε, αλλά δεν φάνηκε ότι το Ιράν έχει ακυρώσει την απόφαση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σε ερώτηση για τη Γάζα, ο Μπερνς είπε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για επιστροφή των ομήρων και κατάπαυση του πυρός είναι «αποτυχημένες» και αποκάλυψε πως κατά καιρούς έχουν πλησιάσει, χωρίς αποτέλεσμα, σε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα