Τέσσερεις νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως, για συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους

Σε τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις για συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους αναμένεται να προχωρήσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μέχρι το τέλος της χρονιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες του Υπουργείου Εργασίας ετοιμάζουν εντός των επόμενων εβδομάδων νομοθετική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει:

την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο και την επικράτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας,
την υιοθέτηση «κόφτη» στην αύξηση των συντάξεων με στόχο να μην αλλάζουν κλιμάκιο στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) οι συνταξιούχοι και
την αύξηση των συντάξεων από 2 έως 2,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

1. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίσει τις απώλειες που έχουν οι συνταξιούχοι λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), παρά τις αυξήσεις που έχουν δοθεί στις συντάξεις.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως επισημαίνει ότι «παρατηρείται μία στρέβλωση όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και αντί της αύξησης του επιβάλλεται τελικά μείωση. Αυτό δεν είναι σωστό. Και επειδή δεν είναι σωστό θέλουμε να το διορθώσουμε».

Στη σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται ότι ο συνταξιούχος δεν θα μεταβαίνει στο επόμενο κλιμάκιο της ΕΑΣ και δεν θα πληρώνει υψηλότερη εισφορά, προκειμένου να μην λαμβάνει τελικά λιγότερα χρήματα. Την ίδια στιγμή, όμως και η σύνταξή του θα παγώνει στο ανώτατο ποσό του κλιμακίου που ανήκει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, κανένας συνταξιούχος που δικαιούται αύξηση στη σύνταξή του δεν θα αδικηθεί το 2025, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και περίπου 400.000 θα δουν αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και άνω των 300 ευρώ για επικουρική.

Με τη νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί μια προσωρινή λύση στο παράδοξο που καταγράφηκε τις δυο προηγούμενες χρονιές, πολλοί συνταξιούχοι μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις τους ενώ δεν είχαν προσωπική διαφορά έλαβαν τελικά, μετά και την αύξηση, μικρότερη σύνταξη, λόγω αλλαγής κλίμακας της ΕΑΣ.

Η αλλαγή αυτή θα συνδυαστεί με την τρίτη κατά σειρά αύξηση των συντάξεων που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, θα κυμαίνεται μεταξύ 2,2 – 2,5%.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα