ΣΥΡΙΖΑ: Ασυνεννοησία και κόντρες στον δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες

Η χρονική μετάθεση κατά μία εβδομάδα του συνεδρίου (8-10 Νοεμβρίου) και κατά δύο εβδομάδες στην καταληκτική ημερομηνία εγγραφών μελών (25 Οκτωβρίου) και στην εκλογή συνέδρων (2-3 Νοεμβρίου), άλλαξε άρδην το τοπίο στην εκλογική διαδικασία

Νέος γύρος σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την εγγραφή μελών να ολοκληρώνεται μόλις πέντε μέρες πριν από το έκτακτο συνέδριο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τους ακριβείς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν. Ως εκ τούτου αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας για το διαφαινόμενο εγχείρημα της πλευράς Κασσελάκη περί -εντός συνεδρίου- ανατροπής της απόφασής της Κεντρικής  Επιτροπής που αφορούσε στην καθαίρεσή του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, επέλεξε, πάντως, αμέσως μετά την αλλαγή ημερομηνιών «να τρέξει» πιο γρήγορα την υποψηφιότητά του και να δώσει τέλος στην παραφιλολογία εάν θα την καταθέσει ή όχι μέσα στην προβλεπόμενη ημερομηνία (24 Οκτωβρίου).

Στο κόμμα «ενεχείρισε» μαζί με την υποψηφιότητα και το «πόθεν έσχες» του, ζήτημα που έχει προκαλέσει σοβαρές εσωκομματικές τριβές, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών, εντός και εκτός κόμματος, δεν αποκλείεται να επανέλθουν ή και να ενταθούν στο μέλλον.

Ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Κασσελάκης, «ψηλά ο πήχης» των υπογραφών για τον Φάμελλο, «ενωτικά» ο Φαραντούρης

«Το κόμμα θα είναι δικό σας. Εσείς θα έχετε τη δύναμη», υποσχέθηκε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στο Ν. Ηράκλειο, σε μία συγκέντρωση με έντονο προεκλογικό «άρωμα». Λίγο αργότερα είχε συνάντηση και με τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, συζητώντας μαζί του για ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, φέρεται να ολοκληρώνει τις τελευταίες κινήσεις του, προκειμένου να δεσμεύσει έναν μεγάλο αριθμό υπογραφών, που θα συνοδεύσουν την υποψηφιότητά του, την οποία θα ανακοινώσει εντός εβδομάδας. Επιλέγει δε –για την ώρα- «τροχιοδεικτικές βολές» κατά του Στέφανου Κασσελάκη: «Ένα πρόσωπο το οποίο έχει υπηρετήσει τη θέση του προέδρου και ήδη έχει κριθεί για μία λανθασμένη ακραία διατύπωση, που προσέβαλε και το κόμμα και τον ίδιο, όπως αυτή για τα μαύρα ταμεία, δημιουργεί ερωτήματα αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έναν τόσο σοβαρό ρόλο».

Ο Νικόλας Φαραντούρης επιμένει ότι μόνο η δική του υποψηφιότητα συγκεντρώνει ενωτικά χαρακτηριστικά: «Αν έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει η υποψηφιότητα μου», επέμεινε ο Νικόλας Φαραντούρης, σε συνέντευξή του, «είναι αυτός των κεντρομόλων δυνάμεων. Θέλω να ενώσω. Είμαι εδώ για να ενώσω. Δεν είμαι για να διχάσω», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν θέλει το κόμμα υπηρέτη. Το κόμμα δεν είναι ο υπηρέτης του προέδρου».

Εν τω μεταξύ ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του παρενέβη, στη συζήτηση που εξελίσσεται, μετά το αίτημα του πρώην βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη προς την επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής: «Κόψτε τις ΑΗΔΙΕΣ περί διαγραφής! Ελάτε να μετρηθούμε στα ίσια με ιδέες, προτάσεις, προγράμματα και οράματα! Δεν γουστάρω ούτε την ίντριγκα των εκκαθαρίσεων, ούτε το έργο ελεήστε τον Βασιλάκη Καΐλα, που προσπαθεί να παίξει ο πρώην, γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο!»

Νέες σκληρές κόντρες αναμένονται σήμερα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, στο επίκεντρο της οποίας μπαίνει η απόφαση της Κεντρικής  Επιτροπής, με τις νέες ημερομηνίες και τις 2 τροπολογίες από την πλευρά των «100» που έχουν ενσωματωθεί.

Στην πρώτη, που αφορά στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, αναφέρεται ότι είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση και αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και όχι προϊόν διαπλοκής. Μπαίνουν δε στο στόχαστρο «φωτογραφικά», αναφορές που έχει κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης: «Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Με τη δεύτερη τροπολογία αποσυνδέεται ο χρόνος της εκλογής Κεντρικής Επιτροπής, από την ημερομηνία εκλογής προέδρου, με τα μέλη της να συνεχίζουν τη θητεία τους.

Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, θα αποφασίσει και για το μέτρο εκλογής συνέδρων(1/40-1/60) καθώς και για τον υβριδικό χαρακτήρα διεξαγωγής του συνεδρίου(φυσική παρουσία στελεχών και διαδικτυακή άλλων-μέσω zoom) αλλά και για τον τελικό αριθμό των συνέδρων.

Το «στρατόπεδο» Κασσελάκη πάντως αντιδρά έντονα σχεδόν σε όλα, κατηγορώντας τις άλλες πλευρές ότι φοβούνται τα μέλη και την παρουσία τους στην εσωκομματική διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα