Με Γιοβάνοβιτς βγάζουν μάτια με Αλόνσο δεν βλέπονται

Ο Παναθηναϊκός έχει το ακριβότερο μπάτζετ της ιστορίας του, αλλά στον αγωνιστικό χώρο είναι μια ομάδα χωρίς ψυχολογία, αυτοματισμούς και πάθος. Η ήττα από την ΑΕΚ κάνει την καρέκλα του Αλόνσο να τρίζει, αν χάσει και απ’ τον Ολυμπιακό… χάνεται

Του Νίκου Συνοδινού

Το πιο ακριβό ρόστερ στην ιστορία του έχει ο Παναθηναϊκός, αλλά στον αγωνιστικό χώρο η εικόνα του είναι αποκαρδιωτική και σίγουρα όχι αυτή που θα ήθελαν οι φίλοι του. Το «τριφύλλι» στο σύνολο σχεδόν των αγώνων του έχει προβληματίσει, στο δε ντέρμπι με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή έδειξε ομάδα χωρίς προσωπικότητα και χαρακτήρα.

Είναι λογικό και φυσιολογικό σε έναν προπονητή να μην βγαίνουν τα σχέδια που έχει κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό και γίνονται οι διορθωτικές κινήσεις. Ειδικά πλέον που οι αλλαγές είναι πέντε, οι κινήσεις του σκακιστή μπορούν ν’ αλλάξουν την εικόνα του παιχνιδιού.

Σε αυτό το κομμάτι ο Αλόνσο απέτυχε παταγωδώς την περασμένη Κυριακή. Έριξε στη μάχη πέντε παίκτες ως διορθωτικές κινήσεις και δεν πήρε… τίποτα.

Οι Πελίστρι και Μαντσίνι μπήκαν στο 65΄, οι Τσερίν και Μπακασέτας στο 80΄ και ο Γερεμέγεφ στο 87΄. Στο σύνολό τους χρησιμοποιήθηκαν όταν το σκορ ήταν 1-0. Όχι μόνο δεν ήρθε η ισοφάριση, αλλά ο Παναθηναϊκός δέχτηκα και δεύτερο γκολ.

Ο Πελίστρι δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ ήταν τόσο καλά διαβασμένη και ο Παναθηναϊκός εκτός τόπου και χρόνου σε σημείο να επηρεάζεται ένας τόσο καλός παίκτης και να μην μπορεί να προσφέρει την ποιότητά του. Δεν πέρασε ούτε μια φορά από τα πόδια του η μπάλα στην περιοχή της Ένωσης. Ο Μαντσίνι έκανε ένα μακρινό σουτ και αυτό μετά βίας. Ο Τσέριν έκανε το χέρι-πέναλτι, με το οποίο η ΑΕΚ καθάρισε το ματς.

Ο Μπακασέτας δεν πρόσφερε τίποτα. Ούτε κράτησε μπάλα, ούτε μοίρασε παιχνίδι. Ο  Γερεμέγεφ έχει τη δικαιολογία της πολύ μικρής συμμετοχής.

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε περισσότερο ακίνδυνος με τις αλλαγές και η άμυνα της Ένωσης κυριάρχησε απόλυτα. Τόσες καλές μονάδες, εξαφανίζονται στα χέρια του Αλόνσο. Ο Ουρουγουανός προπονητής είναι γεγονός πως το παλεύει και προβληματίζεται. Όσοι είναι κοντά υποστηρίζουν πως εργάζεται πολύ. Δεν διστάζει ν’ αφήνει έξω τα δικά του παιδιά όπως ο Πελίστρι, όταν ο Τζούρισιτς με τα δυο γκολ που είχε βάλει στον Πανσερραϊκό έδειξε πως είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Το «τριφύλλι» είναι ακόμα ασύνδετο και δεν έχει αυτοματισμούς. Φαίνεται αδούλευτο. Ή το χειρότερο, οι παίκτες που έχει πάρει, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύστημα που θέλει ο προπονητής. Το ασφυκτικό πρέσινγκ, το «πνίξιμο» του αντιπάλου και το μερίδιο του λέοντος στην κατοχή δεν… υπάρχουν στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Αν χάσει… χάνεται

Την Κυριακή έρχεται το ματς με τον Ολυμπιακό. Φάνταζε σαν αστείο να θεωρηθεί πως αν μια ομάδα χάσει την έβδομη αγωνιστική… χάνεται. Κι όμως οι πράσινοι με μόλις οκτώ πόντους συγκομιδή μετά από έξι παιχνίδια, αν γνωρίσουν την ήττα στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, θα μείνουν οκτώ πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό, ενώ η διαφορά από την ΑΕΚ μπορεί να πάει στους εννέα και από τον ΠΑΟΚ επίσης στους οκτώ.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι κυρίως η ψυχολογία. Αυτή που απ’ ότι φαίνεται ο Αλόνσο δεν μπορεί να εμφυσήσει. Γιατί τον καλύτερο προπονητή να πάρεις, αν δεν κολλήσει με την ομάδα και τους παίκτες, κάνεις απλά μια τρύπα στο νερό. Ο Ουρουγουανός φαίνεται πως για την ώρα τουλάχιστον αδυνατεί να περάσει στους ποδοσφαιριστές του αυτά που θέλει, ή οι παίκτες δεν είναι σε θέση να τα εφαρμόσουν.

Ο Γιάννης Αλαφούζος πληρώνει την απομάκρυνση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Είχε έναν πολύ καλό προπονητή, γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, που ήξερε να παίρνει από τους παίκτες το 100% και με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ, ν’ ανεβάζει τον Παναθηναϊκό επίπεδο. Κι όμως ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ τον έδιωξε, δίχως τα αποτελέσματα να δικαιολογούν την απόφασή του. Έπρεπε να πάρει όμως φαίνεται τον Τερίμ, που χαιρέτησε έχοντας αποτύχει.

Το πρωτάθλημα έχει μπροστά του πολύ δρόμο. Όμως όταν βλέπεις οι ίδιοι παίκτες όταν παίζουν με την Εθνική του Γιοβάνοβιτς να είναι πρωταγωνιστές, όπως ο Μπακασέτας και ο Ιωαννίδης, ενώ στον σύλλογό τους με τον Αλόνσο δεν… τραβάνε, κάτι φταίει. Κάτι που πρέπει ν’ αλλάξει. Ο Αλαφούζος έχει και τα γένια και τα χτένια. Η δική του επένδυση πάει στράφι και όσο κι αν προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον κόσμο του «τριφυλλιού», όταν τ’ αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, κάνει απλά μια τρύπα στο νερό. Τζάμπα μεταφέρει τους φίλους του Παναθηναϊκού από την Περιφέρεια το αφεντικό, όμως αν στραβώσει το ματς στο ΟΑΚΑ, θα έχουμε πανηγύρια. Και το κακό είναι πως πλέον με το παραμικρό πέφτουν καμπάνες και δεν έχουν όλοι τη συναίσθηση της ζημιάς που κάνουν στην ομάδα τους όταν παρεκτρέπονται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα