Νέο ισχυρό καμπανάκι για το Μαξίμου

Δεύτερη ερώτηση από γαλάζιους βουλευτές με πρόσημο την κοινωνία και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει

Μετά την ερώτηση των 11 βουλευτών (που έγιναν 10 λόγω διαγραφής του Μάριου Σαλμά) επιλέχθηκε από το Μαξίμου το μασάζ για να σταματήσουν οι γκρίνιες, όπως και οι συχνές επαφές των υπουργών με τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι πρώτοι υπουργοί που ανταποκρίθηκαν στην εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκης για ενημέρωση των βουλευτών ήταν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη συνάντηση σε αίθουσα της Βουλής ήταν μία απογοήτευση για το κυβερνών κόμμα. Ενώ είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές και αναμένονταν τουλάχιστον 120 στην ενημέρωση από την Νίκη Κεραμέως παραβρέθηκαν μόλις 40-45 βουλευτές. Κι όμως το αντικείμενο της συζήτησης ήταν πολύ σημαντικό γιατί αφορούσαν εργασιακά θέματα και δράσεις για τους συνταξιούχους που προγραμματίζονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο δε Άδωνης Γεωργιάδης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους «γαλάζιους» βουλευτές την Πέμπτη το απόγευμα για συζήτηση στα θέματα του υπουργείου Υγείας. Κι όμως την Τετάρτη το απόγευμα κατατέθηκε η ερώτηση από τους 8 βουλευτές που αφορά ένα κρίσιμο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους συνταξιούχους, οι οποίοι αποτελούν μία παραδοσιακή δεξαμενή ψήφων για τη Νέα Δημοκρατία.

Η δεύτερη ομάδα των βουλευτών που με την ερώτηση της «ξάφνιασε» το Μαξίμου, που θεωρούσε ότι όλα έληξαν με τα τραπέζια, αλλά και το χθεσινό πάρτι στην Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια διαφορετική -σε σχέση με την πρώτη- σύνθεση ομάδας βουλευτών οι οποίοι με την ερώτησή τους ζητούν να επεκταθεί η απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης σε όλους τους συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια παροχής του παλιού ΕΚΑΣ.

Ένα κρίσιμο θέμα, καθώς εδώ και πέντε χρόνια το ΠΑΣΟΚ (από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά ζητά να επανέλθει το ΕΚΑΣ). Εδώ να σημειώσουμε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έως το 2016 λάμβαναν ένα ποσό, το λεγόμενο ΕΚΑΣ, το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες όχι μόνο της φαρμακευτικής δαπάνης. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ και ως αντιστάθμισμα νομοθέτησε ότι οι δικαιούχοι αυτού του βοηθήματος δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα. Το μέτρο μονιμοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μετά το 2019. Όμως δημιουργήθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα. Και αυτό αφορά τους νέους συνταξιούχους από το 2016 και μετά, που λόγω και του νόμου Κατρούγκαλου, λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις, αλλά δεν έχουν απαλλαγή στα φάρμακα. Έτσι παρατηρείται το εξής παράλογο. Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 650 ευρώ ως σύνταξη και δικαιούνταν ΕΚΑΣ δεν πληρώνει φάρμακα. Όμως ένας συνταξιούχος με τις ίδιες αποδοχές, αλλά έχοντας συνταξιοδοτηθεί μετά το 2016 δεν δικαιούται την απαλλαγή από την συμμετοχή του στα φάρμακα.

Οι Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης και Γιώργος Πασχαλίδης (έχουν αναφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά) δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να μεταφέρουν στην Βουλή μία μεγάλη αδικία, την οποία όλοι αναγνωρίζουν, αλλά δεν έχει δοθεί λύση.

Βέβαια όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η αδικία θα είχε αντιμετωπιστεί εάν επέστρεφε το ΕΚΑΣ, το οποίο δίνονταν άμεσα σε όσους λάμβαναν ως σύνταξη ποσά κάτω από τα 700 ευρώ τον μήνα. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΚΑΣ θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 1996 από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου, ένα περίπου μήνα πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου. Τότε είχε θεωρηθεί ως προεκλογική παροχή από τον Κώστα Σημίτη, όμως αποδείχθηκε ότι ήταν μία σχεδιασμένη πολιτική, καθώς την ίδια εποχή πέραν του ΕΚΑΣ θεσπίστηκε και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά μαζί με άλλες μαζικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Και βέβαια το ΕΚΑΣ το διατήρησαν και οι επόμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2016 που το κατήργησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποστάσεις από αντάρτικο

Και μπορεί στην πολιτική πιάτσα να σήμανε συναγερμός με την ερώτηση των βουλευτών, όμως οι ίδιοι που κατέθεσαν την ερώτηση ξεκαθάρισαν ότι «δεν αποτελεί αντάρτικο ούτε κριτική προς την κυβέρνηση». Απλά η επιθυμία τους είναι να δοθεί λύση και να διορθωθεί μία αδικία, καθώς πρόκειται για άνιση μεταχείριση. Με τον ίδιο τρόπο υποδέχθηκε την ερώτηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί «λογική και σωστή» την ερώτηση. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι θα απαντήσει ο ίδιος στην Βουλή, σε αντίθεση με την τακτική του Κωστή Χατζηδάκη στην ερώτηση που του είχαν καταθέσει για τα κόκκινα δάνεια κι επέλεξε την γραπτή απάντηση.

Το ζήτημα που γεννάται από τη νέα ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι αναδεικνύεται η δυστοπία σκέψης και αντιμετώπισης καταστάσεων μεταξύ του Επιτελικού Κράτους και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο Επιτελικό θεώρησαν ότι με δέκα κιλά παϊδάκια στο γνωστό στέκι του Παγκρατίου-επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή-και με δύο συναντήσεις κάποιων υπουργών λύθηκε το πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που αναδεικνύει το πόσο άσχετοι είναι και με την ψυχή και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με την πίεση που νιώθουν οι βουλευτές από την βάση της παράταξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης δεν είχε ειδοποιηθεί για την πρωτοβουλία των βουλευτών.

Και βέβαια ανεξάρτητα της επικοινωνιακής αντιμετώπισης του Μαξίμου η κίνηση των βουλευτών έχει και την δική της σημειολογία. Κατ’ αρχάς προηγήθηκε η ξαφνική απόφαση του πρωθυπουργού για αναβολή της συνάντησης με βουλευτές της Ν.Δ. στο Μαξίμου, που ήταν προγραμματισμένη για την αρχή της εβδομάδας που ολοκληρώνεται. Μία απόφαση που δικαιολογήθηκε από τους συνεργάτες του ότι υπήρχε ένα βεβαρυμμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, λόγω της παρέμβασης στην Βουλή για το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και το προχθεσινό ταξίδι στην Ορεστιάδα για το «αναπτυξιακό σχέδιο» του Έβρου. Και πάνω από όλα η χθεσινοβραδινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έξω από τα ιστορικά γραφεία της Ν.Δ. επί της οδού Ρηγίλλης για τα 50α γενέθλια του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την αναβολή της συνάντησης πρωθυπουργού-βουλευτών στο Μαξίμου έπαιξαν και κάποιες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους της Βουλής για απουσίες και μηνύματα που θα ήθελαν να εκπέμψουν βουλευτές από την αυλή του Μαξίμου. Και για να αποφευχθούν αντιδράσεις δημοσιοποιήθηκε από το Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Ν.Δ. για να τους καλέσει στο πάρτι γενεθλίων της Ν.Δ.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Πάντως εντός του Μαξίμου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι σιγά-σιγά οι όποιες γκρίνιες θα απορροφηθούν και θα επιστρέψει η κανονικότητα. Άλλοι όμως δείχνουν προβληματισμένοι, καθώς εκτιμούν ότι εντός της Κ.Ο. υπάρχουν τουλάχιστον 30 βουλευτές, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κριτικά τις κυβερνητικές δράσεις.

Κι αυτό διότι η ανησυχία είναι έκδηλη και στους βουλευτές, αλλά και λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνουν από την βάση, ότι η Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα παραδοσιακά ακροατήριά της. Κατά τον Νικήτα Κακλαμάνη ισχύει ότι «ο δεξιός ψηφοφόρος νιώθει ότι έχει προσβληθεί γιατί νιώθει ότι έχει γίνει ιδεολογική παρέκκλιση».

Εκτός της δεύτερης ερώτησης των βουλευτών της Ν.Δ. για ένα καυτό ζήτημα που αφορά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, από το Μαξίμου έχει καταγραφεί η κοινή προσέγγιση στο θέμα της βίας ανηλίκων – που προϊδεάζει για παρέμβαση – από τους Θάνο Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλο και η υποδοχή υπουργικού κλιμακίου υπό τον Θανάση Κοντογεώργη (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) στη Λάρισα με ερωτήματα για τις εκκρεμότητες στη Θεσσαλία από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. «Αν γίναμε δυσάρεστοι, γιατί μεταφέρουμε τη φωνή των αγροτών, δεν φταίει ο αγγελιοφόρος όταν το μήνυμα δεν είναι ευχάριστο» είπε ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και βουλευτής Θεσσαλίας «καρφώνοντας» την έλλειψη ενδοκυβερνητικού συντονισμού – μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας συγκεκριμένα.

Πάντως και για επικοινωνιακούς λόγους το Μαξίμου κράτησε χαμηλούς τους τόνους μετά την κατάθεση της ερώτησης των βουλευτών παρότι δεν είχε ενημέρωση για την επικείμενη κατάθεση. Δείγμα του πόσο μακριά βρίσκεται το Επιτελικό Κράτος από τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Η τοποθέτηση μέσω διαρροών ότι «η ερώτηση των 8 βουλευτών εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους αποστολής», δεν έπεισε κανένα. Ούτε φυσικά και η διαρροή της προηγούμενης ερώτησης των βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια ότι «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναγκάζονται να παίξουν το ρόλο της αντιπολίτευσης». Μπορεί αυτές οι διαρροές να απολαμβάνουν της δημοσιότητας από τα φιλικά προς το Μαξίμου ΜΜΕ (τηλεοπτικούς σταθμούς-ραδιοφωνικούς σταθμούς-εφημερίδες και ιστότοπους), αλλά δεν πείθουν την κοινωνία, η οποία βλέπει ότι δημιουργείται μία ρηγμάτωση στην κορυφή της πυραμίδας του κόμματος, η οποία έχει ξεκινήσει από την βάση.

Κάτι που φάνηκε από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις δημοτικές ηττήθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα και οι επιλογές του Μαξίμου σε αρκετές περιφέρειες, ενώ στις ευρωεκλογές το κοντέρ έγραψε 28% από το 41% που ήταν τον Ιούνιο του 2023.

Ανησυχούν πραγματικά

Κι όμως στο Μαξίμου δεν φαίνεται να μετρούν πραγματικά το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Μοιάζουν σα να είναι κλεισμένοι στο… παλάτι τους και ως σύγχρονες Μαρίες Αντουανέτες αναρωτιούνται το «αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι». Χρησιμοποιούν στις αραιές επαφές τους με τους βουλευτές επιμέρους και ευρύτερες διαστάσεις του διλήμματος της κυβερνησιμότητας, έστω και αν ο εκλογικός ορίζοντας είναι μακρινός και η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει ασφαλής.

Αφορμή για τις αναζητήσεις αυτού του είδους δίνεται, αφενός, λόγω των γνωστών διαθέσεων μιας μερίδας βουλευτών της Ν.Δ. για δεξιούς επαναπροσδιορισμούς, την διαγραφή Σαλμά και, αφετέρου, εν αναμονή της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η οποία εκ των πραγμάτων θα διαμορφώσει μια νέα πολιτική συνθήκη, αφού θα αναδείξει τον νέο συνομιλητή του Πρωθυπουργού στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν ότι υπάρχει μία τεράστια κινητικότητα κι ένα μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και ανησυχούν ότι άνθρωποι που τους ψήφισαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ψάχνουν σε άλλα κόμματα να βρουν ένα αποκούμπι. Επίσης βλέπουν και τις δημοσκοπήσεις. Και δεν στέκονται στο ότι προηγείται η Νέα Δημοκρατία και με την αναγωγή αγγίζει τα ποσοστά των Ευρωεκλογών.

Τουναντίον βλέπουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Πρώτον ότι τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας συνολικά αγγίζουν το 20%. Και δεύτερον το «ακέφαλο» ΠΑΣΟΚ (που βρίσκεται σε εσωκομματική εκλογική διαδικασία) παρουσιάζει αύξηση τουλάχιστον δύο ή και τριών μονάδων σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Και αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί η εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να λειτουργεί πλήρως ως μία κοινοβουλευτική δύναμη και με ένα πρόεδρο που θα έχει νωπή και ευρεία εντολή;

Ο συσχετισμός αυτός (αύξηση δύναμης ακροδεξιών σχημάτων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ), σε συνδυασμό με τις τάσεις γενικότερης αποστασιοποίησης ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος, εκτιμάται από αναλυτές και πολιτικά στελέχη ότι θα διαμορφώσει σταδιακά πολύ συγκεκριμένα διλήμματα. Και πολύ πιο ξεκάθαρα αναμένεται ότι αυτά θα τεθούν και θα διατυπωθούν έπειτα από τις επόμενες εκλογές και με βάση τα αποτελέσματά τους. Και αυτό είναι που ανησυχεί τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βλέπουν πως το κόμμα τους έχει απώλειες τόσο από τα δεξιά, όπου απομακρύνονται παραδοσιακοί ψηφοφόροι της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, αλλά και κεντρώους.

Οπότε πολύ λογικά εντός της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανάψει οι συζητήσεις για την ταυτοτική κρίση, η οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει από την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά τώρα πλέον έχει ενταθεί. Έστω και αν οι εκλογές τοποθετούνται σε έναν ορίζοντα τριετίας, στελέχη του κόμματος ήδη θέτουν σε κλειστές και ιδιωτικές συζητήσεις το ερώτημα αν οι προοπτικές κυβερνητικών συνεργασιών θα πρέπει να αναζητηθούν στα δεξιά, ή στην Κεντροαριστερά.

Οι παράμετροι

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναμφίβολα θα εξαρτηθούν και από άλλα γεγονότα. Πρώτον από την έκβαση σε πρώτο χρόνο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και σε δεύτερο χρόνο αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον εξαρτάται ποια θα είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μάλιστα στο Μαξίμου φοβούνται εγκλωβισμό. Για παράδειγμα εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει ως υποψήφιο ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά παράταξη ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνασπίσει την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο. Τι σημαίνει αυτό; Ναι μεν θα εκλέξει η Νέα Δημοκρατία από μόνη της το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά από την άλλη θα υπάρχει μία ενιαία φωνή από την κατακερματισμένη κεντροαριστερά. Κάτι που δυσκόλεψε τη ζωή της κυβέρνησης μετά την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση μομφής για τα Τέμπη.

Αν τώρα ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να συνεχίσει με Πρόεδρο την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ναι μεν μπορεί να την εκλέξει και με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά θα έχει μεγάλες απώλειες από την δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα