Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την κρίση στη Μέση Ανατολή – Σε επιφυλακή ΥΠΕΞ και ΕΛ.ΑΣ.

Το σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο και το Ισραήλ, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες. Το σχέδιο είναι έτοιμο και θα ενεργοποιηθεί εάν απαιτηθεί. Για την ώρα δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις, σημειώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου

Οι  δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρακινή επίθεση στο Ισραήλ, το κύριο θέμα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 984» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «θα παρουσιαστούν πολλά άλλα ζητήματα ασφαλείας και πιθανές ασκήσεις επί χάρτου, σε περίπτωση που χρειαστεί μια περαιτέρω διαχείριση περισσότερων μεταναστευτικών ροών, που είναι κάτι που δεν φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να υπάρχει ως πρόβλημα, για να μην δημιουργούμε και περαιτέρω κινδύνους» και πρόσθεσ ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει, το οποίο προκαλεί προφανώς φοβερές απώλειες, κυρίως απώλειες ανθρώπων, απώλειες αμάχων».
3.500 Έλληνες στο Λίβανο

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στο CNN Greece πως στο Λίβανο έχουν καταγραφεί 3.500 έλληνες πολίτες ενώ τα 1.000 αγγίζουν τα εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή η ευρύτερη οικογένεια των Ελλήνων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με την πρεσβεία στο Λίβανο. Σε σχέση με τους Έλληνες κατοίκους στη Βηρυτό δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για αναχώρηση. Σε περίπτωση που υπάρξει θα αναχωρήσει με εμπορική πτήση.
«Προετοιμασία για όλα τα σενάρια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει κάνει προετοιμασίες για όλα τα σενάρια με πολλαπλές διόδους διαφυγής για τους Έλληνες εφόσον απαιτηθεί. Είτε χερσαία, είτε δια θαλάσσης είτε από τον αέρα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο CNN Greece πως ήδη τις προηγούμενες ημέρες έχει στηθεί μηχανισμός έκτακτης επικοινωνίας και έχουν σταλεί όλες οι οδηγίες στους έλληνες πολίτες.

Μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα εγκατέλειψαν το Λίβανο και οι οικογένειες των υπαλλήλων της Ελληνικής Πρεσβείας.

Μέχρι αυτή την ώρα είναι θετικό το ότι οι Middle East Airlines εκτελεί ακόμη δρομολόγια σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Επί ποδός η Αντιτρομοκρατική

Την ίδια ώρα σε κόκκινο συναγερμό διαρκείας μπαίνουν όλες οι μονάδες της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής της ελληνικής αστυνομίας μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τη βαλλιστική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. πριν από λίγο στην πρωινή σύσκεψη στην Κατεχάκη, ανέλυσαν τα δεδομένα της νέας κατάστασης και αποφασίστηκε να επικαιροποιήσουν και να αυξηθούν τα μέτρα γύρω από στόχους σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις πρεσβείες, οτιδήποτε έχει σχέση με χαρακτηρισμένους στόχους Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιράν, Λίβανο μπαίνει στην κόκκινη γραμμή των μέτρων με αυξημένη επιτήρηση και ελέγχους.

Επίσης δόθηκε εντολή για αυξημένους ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας, είτε πρόκειται για τον Έβρο και τα χερσαία σύνορα, είτε πρόκειται για τα νησιά.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η εθνική πληροφοριών ξεσκονίζουν κέντρα κράτησης καθώς επίσης και σημεία συνάθροισης, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις μυστικές υπηρεσίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα