Εγκαταλείπουν τις εστίες τους και αλλού…

Μαθαίνουμε τη συμβαίνει στη Μέση Ανατολή ή στην Ευρώπη, όχι όμως και σε άλλες χώρες, όπως η φτωχότερη χώρα της περιοχής και του δυτικού ημισφαιρίου, η Αϊτή, που βρίσκεται μπροστά σε μια σχεδόν μόνιμη ανθρωπιστική κρίση.

Σε 700.000 υπολογίζει ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τους αναγκαστικά εκτοπισμένους πολίτες σε άλλες περιοχές της χώρας, για να γλυτώσουν από τη βία των συμμοριών.

«Η μεγάλη αύξηση των εκτοπισμών υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για μια σταθερή ανθρωπιστική απάντηση», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΟΜ στην Αϊτή και πρόσθεσε: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τη στήριξή της στους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Αϊτής και στις κοινότητες υποδοχής που εξακολουθούν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις».

Ένοπλες συμμορίες λυμαίνονται τους δρόμους και ελέγχουν μεγάλο μέρος της άγνωστής μας πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Το 75% των εκτοπισμένων στην Αϊτή έχει καταφύγει στην επαρχία, με το Διαμέρισμα του Νότου να υποδέχεται το 45% των εκτοπισμένων.

Στην πρωτεύουσα, όπου έχει καταφύγει το ένα τέταρτο των εκτοπισμένων της χώρας, «η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη και επικίνδυνη». Οι Αϊτινοί αναγκάζονται να διαμένουν σε υπερπλήρεις χώρους με μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και οι κοινότητες υποδοχής «εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες αυτής της κρίσης», κυρίως έλλειψη τροφίμων, υποδομών υγείας που βρίσκονται στα όριά τους και  βασικών προϊόντων στις τοπικές αγορές.

Η κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή παραμένει κρίσιμη, παρά την σύσταση και την άφιξη στη χώρα της Πολυεθνικής Αποστολής Υποστήριξης της Ασφάλειας υπό την Κένυα.

Στοιχεία για την Αϊτή

Η Αϊτή μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλας με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Το χερσαίο τμήμα της Αϊτής καταλαμβάνει 27.750 τ.χλμ. Ο πληθυσμός της είναι 11.773.000 κάτοικοι και η πρωτεύουσά της Αϊτής βρίσκεται στο κύριο νησί, την Ισπανιόλα. Πρώην γαλλική κτήση, η Αϊτή ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804 και η πρώτη χώρα που έγινε  ανεξάρτητη Δημοκρατία Αφροαμερικανών, μετά από την επιτυχημένη επανάσταση δούλων. Το όνομα της χώρας σημαίνει «υψηλή γη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα