Διπλωματική πηγή: «Η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες»

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν αραβικά κράτη με ηπιότητα, καθώς σε αυτό στηρίζεται η ασφάλεια στην περιοχή. Όσο διαρκεί η διένεξη, τόσο αυξάνεται και η ριζοσπαστικοποίηση» - Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ειδικής ομάδας από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών με διαμεσολαβητικό ρόλο

Σε μια χρονική στιγμή που οι συγκρούσεις προκαλούν πολιτικούς και διπλωματικούς τριγμούς και οι φόβοι για επέκταση του πολέμου, η οποία είναι άγνωστο ποιες χώρες θα μπορούσε να περιλαμβάνει, ή για χρήση πυρηνικών, έχει τεράστια σημασία η θέση που κρατά η χώρα και το υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στον πόλεμο αλλά και το Ισραήλ, το Ιράν ή γενικώς τις αραβικές χώρες.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε οριακό σημείο, σύμφωνα με όσα είπε ανώτατη διπλωματική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επισήμανε  επίσης ότι «η Ελλάδα διατηρεί την αξιοπιστία της και εξαιρετικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες».

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο και με γνώμονα την υπόθεση ότι η οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση ειδικής ομάδας αποτελούμενης από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών με διαμεσολαβητικό ρόλο.

Τα αραβικά κράτη

Κομβική θέση σε αυτή την ομάδα θα έχουν αραβικές χώρες με ηπιότερη πολιτική, όπως η Ιορδανία, επισήμανε η πηγή.

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν αραβικά κράτη με ηπιότητα, καθώς σε αυτό στηρίζεται η ασφάλεια στην περιοχή. Όσο διαρκεί η διένεξη, τόσο αυξάνεται και η ριζοσπαστικοποίηση», προειδοποίησε η διπλωματική πηγή.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή με την παροχή τεχνογνωσίας για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση και να μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, καθώς δεν υπάρχει ορατή άλλη εναλλακτική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα