Συμβούλιο της Ευρώπης: Στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο το Βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η σημασία αυτού του βραβείου είναι τεράστια, όχι μόνο για μένα αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται μαζί, σήμερα, για την υπόθεση της ελευθερίας στη Βενεζουέλα», ανέφερε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε σήμερα να απονείμει το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Η 56χρονη Ματσάδο, που ζει σε μυστική τοποθεσία στη Βενεζουέλα μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον Ιούλιο, ήταν υποψήφια για το βραβείο απέναντι στον Αζέρο ακτιβιστή Ακίφ Γκουρμπάνοφ και τη Γεωργιανή φεμινίστρια Μπαμπούτσα Παταράια.

Η Ματσάδο αφιέρωσε το βραβείο της σε “όσους αγωνίζονται (…) για την ελευθερία στη Βενεζουέλα”.
Click Here

“Η σημασία αυτού του βραβείου είναι τεράστια, όχι μόνο για μένα αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται μαζί, σήμερα, για την υπόθεση της ελευθερίας στη Βενεζουέλα”, ανέφερε σε απευθείας βιντεοσύνδεση.

Η Ματσάδο, η νίκη της οποίας επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 22 Αυγούστου, ανακηρύχθηκε νικήτρια με ποσοστό 52% των ψήφων από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο το οποίο ωστόσο δεν δημοσιοποίησε τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, που δημοσίευσε την καταμέτρηση των ψήφων από τα δικά της μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ο υποψήφιός της Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια εξασφάλισε ποσοστό άνω του 60% των ψήφων. Αντιμετωπίζοντας απειλή φυλάκισης στη χώρα του, ο τελευταίος αυτοεξορίστηκε στην Ισπανία, η οποία του έδωσε άσυλο.

Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του Μαδούρο, ξέσπασαν διαδηλώσεις που οδήγησαν στον θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 192. Περίπου 2.400 άνθρωποι έχουν εξάλλου συλληφθεί, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Περίπου επτά από 30 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έφυγαν από τη χώρα από το 2014 λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και οι ειδικοί αναμένουν ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ, που συνοδεύεται από 60.000 ευρώ, τιμά από το 2013 μία ποσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις “εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν”, υπενθυμίζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ, αγωνιστής κατά του απολυταρχισμύ, παντοτινό σύμβολο της εναντίωσης στον δεσποτισμό και πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και ακολούθως της Τσεχικής Δημοκρατίας από το 1989 έως το 2003, πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 75 ετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα