Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η ΑΕΚ

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό κρίνει το μέλλον του Αλμέιδα καθώς ο Μάριος Ηλιόπουλος κάνοντας τεράστιες επενδύσεις δεν πρόκειται να του δώσει πίστωση χρόνου όταν το κλίμα παραείναι στραβό

Του Νίκου Συνοδινού

 

Κομβικής σημασίας είναι για την ΑΕΚ το Κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Opap Arena. Σε ένα παιχνίδι με τέτοια χαρακτηριστικά όλα τ’ αποτελέσματα μπορεί να είναι μέσα, αλλά αυτή την περίοδο η Ένωση μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να υπολείπεται τρεις πόντους στη βαθμολογία του δικέφαλου και αν κερδίσει να τον πιάσει και να υπερτερεί απλά στην ισοβαθμία, έχει παρουσιάσει τα δικά του μεγάλα προβλήματα, αλλά και να χάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν πρόκειται να υπάρχουν αναταράξεις. Η Ευρωπαϊκή παρουσία, έχει αποτελέσει βάλσαμο για τους φίλους του, αλλά και για τα έσοδα της ΠΑΕ σε αντίθεση με την ΑΕΚ που δεν αντέχει νέες αποτυχίες.

Ο αποκλεισμός από κάποια Νόα της Αρμενίας αποτέλεσε ισχυρό σοκ. Φάνταζε απίθανος, όταν η διαφορά στα ρόστερ ήταν τεράστια και η πρόκριση κρινόταν σε δύο παιχνίδια και όχι σε ένα που όλα μπορούν να συμβούν και ο αδύνατος να κάνει την έκπληξη.

Η ΑΕΚ πλέον έχει σύγχρονο γήπεδο, οι φίλαθλοι είναι κοντά της και το γεμίζουν, δεν πήρε νέο προπονητή για να ψάχνεται και το έμψυχο δυναμικό της όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε, αλλά ενισχύθηκε με ακριβούς παίκτες. Το μόνο καινούργιο είναι η διοίκηση. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποσύρθηκε και τη θέση του πήρε ο Μάριος Ηλιόπουλος. Παράλληλα χάθηκε η πρωτοκαθεδρία στη διοίκηση της ΕΠΟ, κάτι που ωστόσο για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει την παραμικρή επίπτωση, καθώς τα σφυρίγματα είναι υπέρ της στα παιχνίδια που έδωσε εντός των τειχών.

Το νέο αφεντικό έφερε δικούς του ανθρώπους, αποφάσισε να ρίξει βάρος στις ακαδημίες, αλλά αυτά ουδόλως έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει η ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο. Και παρότι η πρεμιέρα με τον ΟΦΗ έδωσε το εκκωφαντικό 3-0 που συνοδεύτηκε από καλή εμφάνιση, η συνέχεια ήταν άκρως φθινοπωρινή. Σύννεφα, πολλά σύννεφα και βροχές. Οι καταιγίδες δεν έχουν έρθει ακόμη, αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ν’ αποφευχθούν.

Ο Αλμέιδα δεν ήταν επιλογή του Μάριου Ηλιόπουλου. Τον βρήκε και δεν είχε λόγο να τον απομακρύνει. Πλέον όμως ο Αργεντινός έχει δώσει αφορμές. Αν αυτές πληθύνουν, τότε αντί για το… ρόστερ η λύση είναι η αλλαγή προπονητή, ώστε η επένδυση να πιάσει τόπο.

Η ΑΕΚ ακόμα δεν έχει φύγει ο Σεπτέμβριος και πάει από τη μια αγωνιστική κρίση στην άλλη. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι εκδηλωτικός, αλλά παράλληλα και πετυχημένος επιχειρηματίας. Και όταν η εταιρεία δεν πάει καλά, φροντίζει να κάνει αλλαγές, ώστε να ορθοποδήσει. Τρίζει λοιπόν η καρέκλα του Αλμέιδα, του προπονητή που δεν έχει το ψυχικό δέσιμο όπως με τον Δημήτρη Μελισσανίδη που αποτελούσε σχεδόν οικογένειά του. Εδώ άλλαξαν οι καταστάσεις. Πάντα υπάρχει η υπομονή, πόσο δε μάλλον σε έναν προπονητή που θεωρείται πετυχημένος, αλλά αυτή έχει και όρια.

Η σχέση του οικοδομήματος της ΑΕΚ με τον Αλμέιδα εξάλλου διαταράχθηκε από την απώλεια το πρωταθλήματος την περασμένη περίοδο. Οι Ενωσίτες ακόμη δεν έχουν καταλάβει πως ο ΠΑΟΚ τους πήρε την μπουκιά από το στόμα. Θεωρούσαν πως αυτός ο τίτλος ήταν δικό τους, ειδικά όταν είχαν εξουδετερωθεί οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Στη νέα περίοδο, κανείς δεν στέκεται τόσο στον αποκλεισμό και τις βαθμολογικές απώλειες της ΑΕΚ στα παιχνίδια με τη Λαμία και την Καλλιθέα σε πέντε μόλις αγωνιστικές, όσο στα λάθη. Τα πολλά λάθη που γίνονται και φαίνονται δια… γυμνού οφθαλμού ακόμη και απ’ τους μη ειδικούς.

Το θέμα των μυϊκών τραυματισμών είναι τεράστιο και στοιχίζει την απώλεια πολλών και σημαντικών παικτών κάθε βδομάδα. Η εικόνα επιδεινώνεται από το γεγονός πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, το κύπελλο δεν έχει καν ξεκινήσει, ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν υπάρχουν και τα ματς είναι λιγοστά με δεδομένες και τις διακοπές για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων. Και όμως. Σε αυτό το περιβάλλον, η ΑΕΚ παρουσιάζεται λαβωμένη. Το πρόβλημα επί εποχής Αλμέιδα δεν είναι νέο. Η ένταση που ζητάει ο Αργεντινός να βγάζουν οι παίκτες, σε κάποιες στιγμές αποδεικνύεται καταστροφική. Αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό. Δεν θα σταυρώσει κανείς τον προπονητή, αποκλειστικά για τους τραυματισμούς παικτών.

Οι επιλογές όμως; Αν σου βγαίνουν οι επινοήσεις πάει καλά. Αν όχι όμως, τότε ναι. Υπάρχει πρόβλημα. Τα κολλήματα που έχει αγωνιστικά και τακτικά ο Αλμέιδα, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις.

Από πού και ως πού να γίνεται δεξί μπακ ένας παίκτης της αξίας του Πινέδα; Κόντρα στην Καλλιθέα υπήρχε ο Τσιλούλης να καλύψει τη θέση, όπως το έκανε από το 75′ και μετά που χρησιμοποιήθηκε. Η απουσία του Μεξικάνου από το νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής ήταν αισθητή. Εκεί που ο Μάνταλος ήταν κακός και ο χρυσοπληρωμένος Ρομπέρτο Περέιρα ακόμα παραδόξως δεν είναι έτοιμος.

Για να μείνει ο πανάκριβος Πινέδα και να φάει πόρτα η Μοντερέι που καιγόταν να τον αποκτήσει, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση. Έχεις ένα κεφάλαιο στη μεσαία σου γραμμή και το καταστρέφεις;

Όπως και να έχει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό θα κρίνει πολλά. Η νίκη θα επιφέρει ηρεμία και πίστωση χρόνου. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θ’ αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων. Δικαιολογημένων και ραγδαίων. Πριν είναι αργά για την ΑΕΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα