Μιχάλης Σφακιανάκης: Ο «πατέρας» του Γ.Ε.ΜΗ.

Ο επιμελητηριακός κόσμος βράβευσε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τη συμβολή του στη δημιουργία και μετέπειτα λειτουργία του ελληνικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου

Μία αναγνώριση τιμής για ένα σπουδαίο Έλληνα, επιστήμονα και ακαδημαϊκό, επεφύλασσαν οι πρώτες ημέρες του μήνα που εκπνέει σε λίγα 24ωρα. Ο λόγος για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητή Μιχάλη Σφακιανάκη, τον οποίο βράβευσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) για την προσφορά του στη δημιουργία και μετέπειτα λειτουργία του ελληνικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου, του γνωστού Γ.Ε.ΜΗ.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η λιτή εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο της 7ης Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «The Met Hotel» στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη, να απονέμη την τιμητική πλακέτα στον κ. Σφακιανάκη. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς εξέφρασε τα ευχαριστήριά του στην Κ.Ε.Ε.Ε. για την τιμή που έκαναν στο πρόσωπό του, αφιερώνοντας παράλληλα τη διάκριση στους Έλληνες επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν φοιτητές του, αλλά και στους μελλοντικούς επιχειρηματίες που αρκετοί από αυτούς φοιτούν σήμερα στο καινοτόμο και διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αποτελώντας «την ελπίδα μας για ένα ακόμα πιο δυναμικό ελληνικό επιχειρείν.».

Δικό του «παιδί»…

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ενώ το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είχε καθιερωθεί με τον Ν.3419/2005 πήρε σάρκα και οστά την άνοιξη του 2011 επί προεδρίας του Μιχάλη Σφακιανάκη στο Εποπτικό Συμβούλιο του Γ.Ε.ΜΗ.. Μάλιστα, στις 11 Απριλίου εκείνης της χρονιάς ο νυν πρύτανης του ΠΑ.ΠΕΙ. είχε παρουσιάσει στον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Παπανδρέου, την Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥΜΣ) που αφορούσε τη δυνατότητα ίδρυσης μίας επιχείρησης σε μόλις μία ημέρα. Όπως εξηγεί σήμερα ο κ. Σφακιανάκης, με την ΥΜΣ μειώθηκαν σε καθοριστικό βαθμό οι χρόνοι και τα κόστη ίδρυσης μιας επιχείρησης.

Ενδεικτικό του μεγέθους της μεταρρύθμισης είναι ότι βάσει των στοιχείων του 2011, με το νέο –τότε– σύστημα απαιτείτο μόλις μία ημέρα για την ίδρυση μιας εταιρείας αντί για 19, ένα σημείο επαφής αντί για 8 και μια διαδικασία αντί για 15, την ίδια ώρα που το συνολικό κόστος για τη δημιουργία μιας ομόρρυθμης και μιας ετερόρρυθμης εταιρείας μειωνόταν κατά 54,2%, μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης κατά 61,7% και μιας Α.Ε κατά 50,2%.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, επομένως, ότι με συστηματική εργασία έξι συνεχόμενων ετών από τα στελέχη και την ηγεσία του Εποπτικού Συμβούλιο του ΓΕΜΗ (σ.σ. ο κ. Σφακιανάκης είναι ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος του οργάνου, δεδομένου ότι από το 2017 και μετά η λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ., της Υ.Μ.Σ. και των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης μέσω της Διεύθυνσης Εταιρειών) το Μητρώο βοήθησε καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μία εποχή που το εγχώριο επιχειρείν ασφυκτιούσε από τα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας; Το 2020 η Ελλάδα κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στο Doing Business Report 2020 (Starting a Business) και την ενδέκατη στον κόσμο.

Εξέχουσα προσωπικότητα

Τα παραπάνω επιτεύγματα αντανακλώνται δίχως άλλο στη βράβευση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ενός ανθρώπου που όπως αναφέρθηκε προλογικά αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα για τον ελληνικό ακαδημαϊκό –και όχι μόνο– κόσμο, με το βαρύ βιογραφικό του να κοσμείται από τα 110 και πλέον ν επιστημονικά άρθρα-μελέτες, τη διδασκαλία 30 προπτυχιακών και 20 μεταπτυχιακών μαθημάτων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και τη συγγραφή 7 βιβλίων για την Εφαρμοσμένη Στατιστική, την Πληροφορική, την Ανάλυση και Διαχείριση Δεδομένων, τις Επιχειρηματικές Προσομοιώσεις και τη Μεθοδολογία Πρόβλεψης.

Τι είναι το Γ.Ε.ΜΗ.

Το Γ.Ε.ΜΗ. αποτελεί το εθνικό μητρώο εμπορικής δημοσιότητας, στο οποίο πραγματοποιείται η δημοσιότητα πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων των υπόχρεων προσώπων. Πρόκειται για το δημόσιο/ηλεκτρονικό βιβλίο που αντικατέστησε: α) Τα  Βιβλία Εταιρειών που τηρούνταν στα Πρωτοδικεία, β) το Μητρώο  Ανωνύμων Εταιρειών (ΜΑΕ) που τηρούνταν στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, γ) το Μητρώο των Αστικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα Ειρηνοδικεία της χώρας, δ) το ΦΕΚ ΤΑΕ και ΕΠΕ και ε) την υποχρέωση δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων σε οικονομικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Η καταχώριση των νομικών πράξεων, στοιχείων ή δηλώσεων που αφορούν στις εμπορικές εταιρείες σε δημόσιο βιβλίο, κατά τρόπο σύννομο, ασφαλή και αξιόπιστο, και η ταυτόχρονη δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.,  με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όσων συναλλάσσονται ή πρόκειται να συναλλαχθούν με μια εταιρεία.

Πέρνα του γεγονότος ότι αποτελεί επιταγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η προαναφερθείσα εμπορική δημοσιότητα απαιτείται διότι αφενός επηρεάζει τη νομιμότητα ορισμένων πράξεων, για τις οποίες τα έννομα αποτελέσματα επέρχονται με τη δημοσίευση στο Γ.Ε.ΜΗ. και αφετέρου διότι επιχειρήσεις, εταίροι, μέτοχοι, τράπεζες, δημόσια διοίκηση και τρίτα μέρη μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες.

Επίσης ενισχύεται η διαφάνεια των εταιρικών πράξεων έναντι των τρίτων και μεταξύ των εταίρων/μετόχων, ενώ επιτυγχάνεται η απλούστευση αναζήτησης στοιχείων των εταιρειών και η ταχύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση του επιχειρηματία και του πολίτη. Τέλος με την εμπορική δημοσιότητα καθίσταται αποτελεσματικότερη η Δημόσια Διοίκηση και η άσκηση δημόσιας πολιτικής για τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα