Παναγιωτόπουλος: Θα έχουμε κύμα προσφύγων σε μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Τους φόβους του για κύματα προσφύγων από μια «ανάφλεξη» στο Λίβανο επανέλαβε στη Βουλή ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει και πάλι πριν τέσσερις μέρες, εφράζοντας την έντονη ανησυχία του για αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης, Τάσου Οικονομόπουλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προέβλεψε πως «αν υπάρξει ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή του Ισραήλ , τότε θα δημιουργήσει κύμα εκατομμυρίων προσφύγων». Μάλιστα, σχολίασε δεικτικά πως σε αυτή την περίπτωση «όλες οι στρατηγικές θα πάνε στράφι».

Ενημέρωσε δε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται όσο μπορεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας όμως ότι δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και γενικότερα τον δυτικό κόσμο το θέμα των προσφύγων από περιοχές, όπου ξεσπάνε εμπόλεμες συγκρούσεις. Σημείωσε ακόμη, ότι εάν η κρίση είναι σφοδρή θα ζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση στο 1,6 δις που λαμβάνει η Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027.

Εντατικοποίηση των ελέγχων σε Γερμανία

Σε ότι αφορά τη Γερμανία υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν κλειστά σύνορα, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος σε πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, αλλά εντατικοποίηση των ελέγχων. Όπως εκτίμησε οι όποιες επιστροφές παράτυπων μεταναστών θα είναι αποσπασματικές και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα μαζικών επιστροφών στην Ελλάδα λέγοντας ότι “ούτε μας τις ζήτησαν ούτε τις συζητήσαμε. Η Ελλάδα κάνει επιστροφές κατά τα οριζόμενα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, πάνω από 6.000 πολίτες επέστρεψαν σε τρίτες χώρες».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα