ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές επιβίωσης

Ο Πολάκης κατέθεσε υποψηφιότητα με υπογραφές και πόθεν έσχες βάζοντας δύσκολα στον Κασσελάκη που θέλει να αποφύγει την δημοσιοποίηση

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στον ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση των υπογραφών εκ μέρους του Παύλου Πολάκη, αλλά και της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του μέσω βίντεο του Σωκράτη Φάμελου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οπότε αυτό που μένει είναι να δούμε το πότε θα δεήσει να καταθέσει την υποψηφιότητα του ο Στέφανος Κασσελάκης κι επισήμως και όχι να κάνει… κλεφτοπόλεμο. Βέβαια η κατάθεση των δικαιολογητικών εκ μέρους του Παύλου Πολάκη πιέζει αν μη τι άλλο και τον Κασσελάκη, καθώς ο βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας πέραν των 32 υπογραφών κατέθεσε και το πόθεν έσχες, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί.

Κάτι ανάλογο αναμένουμε να κάνει και ο Σωκράτης Φάμελος, ενώ θα υποχρεωθεί να το καταθέσει και ο Στέφανος Κασσελάκης. Προς ώρας οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου εξακολουθούν να διαμαρτύρονται σε διάφορα τηλεοπτικά πλατό μιλώντας ακόμη για πραξικόπημα, άκυρη διαδικασία, όπως και το ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα πόθεν έσχες. Λες και έχει κάτι να κρύψει ο κ. Κασσελάκης.

Πάντως η προεκλογική περίοδος στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ενδιαφέρουσα, καθώς η παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να παίξει τα ρέστα της προκειμένου να αποτρέψει την πιθανότητα επανεκλογής του Στέφανου Κασσελάκης. Και ως φαίνεται δεν τους νοιάζει και εάν εκτεθούν. Όπως έπραξε η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «εάν εκλεγεί ο Κασσελάκης ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε».

Η εκ των αντιπροέδρων της Βουλής μεταξύ άλλων είπε πως «εκτιμώ ότι δεν θα κερδίσει και ότι αν υποθέσουμε ότι εκλέγεται τότε ο ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι φανταζόμαστε έχει τελειώσει οριστικά». Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στο θέμα του πόθεν έσχες: «Δεν ξέρω γιατί καθυστερεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη. Προϋπόθεση είναι η συγκέντρωση 30 υπογραφών και η ανάρτηση του κατατεθειμένου Πόθεν Έσχες. Το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος δεν το ξέρω. Πιστεύω ότι απλά καθυστερεί». Ερωτώμενη σχετικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αυτό είναι πολιτικό». Επισήμανε ότι «δεν έχω διστάσει ποτέ να πω την άποψή μου. Και την εκτίμησή μου για την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη την έχω εκφράσει. Προφανώς η άποψή μου είχε αποτελέσει άποψη της πλειοψηφίας» είπε μεταξύ άλλων ενώ για την απόφαση αποπομπής Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «από πότε οι πλειοψηφικές αποφάσεις είναι πραξικόπημα;»

«Κάποιος δεν δικαιούται να μιλά για πραξικόπημα, κουκούλες κλπ. Σε όλον αυτόν τον χρόνο ο Στέφανος Κασσελάκης και μία ομάδα γύρω του πολιτεύθηκαν και ανακαλύπτουν φανταστικούς εχθρούς, μέσω θυματοποίησης. Είναι μύθοι που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» είπε σχετικά με τις φήμες για σχέδιο κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Με πάθος τον Φάμελο

Από την συνέντευξη της κ. Γεροβασίλη φαίνεται ότι οι «87» θα στηρίξουν με πάθος τον Σωκράτη Φαμελο και είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να μην εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Κι αυτό διότι σε περίπτωση επανεκλογής Κασσελάκη, τότε μιλάμε για μία νέα διάσπαση, καθώς ήδη αρκετοί από τους «87» έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πάνε στο σπίτι τους.

Όμως και σε περίπτωση εκλογής του Φάμελου, ή του Πολάκη κάποιοι εκ των φανατικών οπαδών του Κασσελάκη θα αποχωρήσουν. Ήδη το έχει πει ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ενώ η Έλενα Ακρίτα το είπε αυτό για πιθανή εκλογή του Παύλου Πολάκη.

Σε ό,τι αφορά τις υπογραφές που κατέθεσε ο κ. Πολάκης ξεχωρίζουν του Τρύφωνα Αλεξιάδη, του Γιάννη Μουζάλα, του Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και του γνωστού νομικού Γιάννη Ματζουράνη, όπως και του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά (ο πρώην καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού), αν και ο τελευταίος δήλωσε ότι θα υπογράψει και για την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Από την Κεντρική Επιτροπή την υπογραφή του για την υποψηφιότητα Πολάκη έβαλαν και   Μάρκος Χατζησάββας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Σμπώκος, αλλά και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη. Μάλιστα ο κ. Πολάκης ξεκινά από αύριο τον προεκλογικό του αγώνα από την πατρίδα του, τα Χανιά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παύλος Πολάκης έχει εκπλήξει τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει μαλακώσει το τελευταίο διάστημα, ενώ κατέθεσε με το καλημέρα πολιτική πλατφόρμα, ενώ σε μήνυμα του ξεκαθάρισε ότι πρώτος του στόχος είναι να σταματήσει η εσωστρέφεια και η τοξικότητα.

Τριβές στην Πολιτική Γραμματεία

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη το κυρίαρχο θέμα ήταν να αποφασιστούν τα οργανωτικά ζητήματα ενόψει έκτακτου συνεδρίου. Όμως όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές δεν υπήρξαν ούτε αντεγκλήσεις, ούτε τσακωμοί, αλλά διαφωνίες και κάποια τζαρτζαρίσματα.

Πέραν του αριθμού και της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής όπου υπήρξαν ασυμφωνίες, έντονες συζητήσεις έγιναν, όταν μέλη της πλειοψηφίας (των «87»), έφεραν στο επίκεντρο θέμα που αφορούσε δημοσίευμα που έβαζε στο στόχαστρο τον Γιάννη Ραγκούση. Το δημοσίευμα τού καταλόγιζε αρνητική συμπεριφορά προς την πρώην εκπρόσωπο τύπου Δώρα Αυγέρη σε παλαιότερη συνεδρίαση. Αρκετά μέλη της Γραμματείας έκαναν λόγο για ανακρίβειες του δημοσιεύματος, εν τέλει όμως δεν αποφασίστηκε παρέμβαση με διάψευσή του, καθώς άλλα μέλη προέταξαν το ότι δεν θα είχε νόημα επί ενός ζητήματος που θα αφορούσε στο παρελθόν να τοποθετηθούν, ανατρέχοντας στα πρακτικά μίας συνεδρίασης.

Πέραν της ενημέρωσης για την κατάθεση υποψηφιότητας Πολάκη και την ανακοίνωση υποψηφιότητας Φάμελλου, στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε να υπάρξει διευκόλυνση προς τους υποψηφίους για την ηγεσία κατά την προεκλογική καμπάνια τους. Υπεύθυνοι θα είναι οι ίδιοι με τους εκπροσώπους που θα ορίσουν, ενώ το κόμμα θα τους βοηθήσει στην επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης. Συζητήθηκαν επίσης οι άξονες της πολιτικής απόφασης και οι διαδικασίες για τον προσυνεδριακό διάλογο ενώ η τριμελής επιτροπή που έχει οριστεί θα κλειδώσει τα ονόματα των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και της Επιτροπής θέσεων.

Ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις πρωτοβουλίες εντός Βουλής και συμφωνήθηκε ότι το κοινοβουλευτικό έργο θα τρέχει παράλληλα με την εκλογική διαδικασία αναδεικνύοντας τις θέσεις και την αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος. Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα κόκκινα δάνεια και την προσπάθεια να στηριχθεί και από άλλα κόμματα. Επίσης ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταθέσει υποψηφιότητα, όπως και το ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα Μέσα ενημέρωσης του κόμματος και την αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου και των σοβαρών προβλημάτων στη μισθοδοσία των εργαζομένων στο κόμμα και τα κομματικά ΜΜΕ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα