«Φακελωμένοι ενοχλητικοί» επιστήμονες κατά της αγροχημικής βιομηχανίας – Η πρακτική θυμίζει το σκάνδαλο του φακελώματος από τη Monsanto

«Στελέχη των κύριων κατασκευαστών φυτοφαρμάκων και βιοτεχνολογιών έχουν εδώ και χρόνια πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο αρχείο προσωπικοτήτων, που θεωρούνται επικριτικές έναντι της εντατικής γεωργίας, η οποία καταφεύγει μαζικά σε χημικούς συντελεστές και στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», σύμφωνα με γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Περίπου 500 επιστήμονες και μαχητικοί επικριτές της αγροχημικής βιομηχανίας έχουν φακελωθεί σε μια βάση δεδομένων με στόχο να «αντιμετωπισθεί η αντίθεση στα φυτοφάρμακα», αναφέρουν σήμερα μέσα ενημέρωσης, θυμίζοντας το σκάνδαλο των φακέλων της Monsanto.

Ο οργανισμός Lighthouse Reports, που διεξάγει δημοσιογραφικές έρευνες, έχει στην κατοχή του εσωτερικά έγγραφα μιας ιδιωτικής πλατφόρμας με την ονομασία Bonus Eventus τα οποία μοίρασε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία επικοινωνίας και δημόσιων υποθέσεων v-Fluence, «στελέχη των κύριων κατασκευαστών φυτοφαρμάκων και βιοτεχνολογιών έχουν εδώ και χρόνια πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο αρχείο προσωπικοτήτων που θεωρούνται ‘επικριτικές’ έναντι της εντατικής γεωργίας, η οποία καταφεύγει μαζικά σε χημικούς συντελεστές και στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», εξηγεί η γαλλική εφημερίδα.

Μολονότι «αγνοούμε την έκταση της χρήσης, ιδιωτικής ή δημόσιας, αυτών των πληροφοριών», «η φύση των συλλεχθέντων πληροφοριών λίγες αμφιβολίες αφήνει όσον αφορά τη βούληση να δυσφημηθούν ή να αποσταθεροποιηθούν οι στόχοι, θέτοντας στη διάθεση των μελών της Bonus Eventus ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων ή μερικές φορές ευαίσθητων πληροφοριών», προσθέτει η Le Monde.

Σε επικοινωνία του Γαλλικού Πρακτορείου, η v-Fluence, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Monsanto Τζέι Μπερν, δεν αντέδρασε άμεσα.

Σύμφωνα με τον Lighthouse Reports, η v-Fluence έλαβε από το 2013 ως το 2019 «περισσότερα από 400.000 δολάρια» από την αμερικανική κυβέρνηση «στο πλαίσιο του προγράμματός της για την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Αφρική και την Ασία».

Η περίπτωση της Monsanto

Η πρακτική της συγκέντρωσης πληροφοριών για τους αντιπάλους της αγροχημικής βιομηχανίας θυμίζει το σκάνδαλο του φακελώματος δημόσιων προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων και μαχητικών οικολόγων από τη Monsanto με στόχο να επηρεασθεί η δημόσια συζήτηση για την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.

Στην Monsanto, εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας η οποία έχει εξαγορασθεί από το γερμανικό όμιλο Bayer, επιβλήθηκε τον Ιούλιο 2021 πρόστιμο 400.000 ευρώ από τη CNIL, τη γαλλική αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με αυτή την τελευταία,φΑ με τον οποίο «αξιολογούνταν η επιρροή, η αξιοπιστία και η υποστήριξή τους προς την εταιρεία Monsanto σε διάφορα θέματα όπως τα φυτοφάρμακα ή οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Η υπόθεση, η οποία είχε αποκαλυφθεί από τη Le Monde και τον τηλεοπτικό σταθμό France 2, είχε επεκταθεί γρήγορα στην Ευρώπη. Κατάλογοι προσωπικοτήτων (από την πολιτική, την επιστήμη, τη δημοσιογραφία) υπήρχαν για τουλάχιστον άλλες έξι χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είχε αναφέρει ο όμιλος Bayer, κάνοντας λόγο για σχεδόν 1.500 πρόσωπα συνολικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα