Πάπας Φραγκίσκος: «Η εκκλησία πρέπει να ντρέπεται και να ζητήσει συγγνώμη για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης»

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην εκκλησία, καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψη του στο Βέλγιο.

Λάβρος ο Πάπας Φραγκίσκος, καταδίκασε απερίφραστα τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν ανακαλυφθεί στους κόλπους της εκκλησίας, θεωρώντας πως ο θεσμός πρέπει να απολογηθεί.

Όπως μεταφέρει η ΕΡΤ, σε σημερινές του δηλώσεις κατά την επίσκεψη στο Βέλγιο, ο Ποντίφικας τόνισε πως «Η εκκλησία πρέπει να ντρέπεται και να ζητήσει συγγνώμη» για τα εν λόγω περιστατικά.

Εξέφρασε και τη λύπη του για τις «αναγκαστικές υιοθεσίες» παιδιών στο Βέλγιο, τα οποία απομακρύνθηκαν από τις μητέρες τους μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και του 1970, στις οποίες εμπλέκονταν και καλόγριες.

Ο Πάπας καταδίκασε και το σκάνδαλο με τις υιοθεσίες

«Σε αυτές τις οδυνηρές ιστορίες, ο πικρός καρπός ενός εγκλήματος ανακατεύτηκε με αυτό που ήταν το αποτέλεσμα μιας ευρέως διαδεδομένης νοοτροπίας σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντγε Κρόο, είπε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις οδυνηρές πληγές που υπάρχουν στην καθολική κοινότητα και στην κοινωνία γενικότερα. Οι πολυάριθμες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και αναγκαστικών υιοθεσιών έχουν βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη».

Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, ο βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος ανέφερε για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης: «Έχετε λάβει συγκεκριμένη δράση για να πολεμήσετε αυτή την αποτρόπαια βία».

«Τα παιδιά υπέστησαν φρικτή ζημία, σημαδεύτηκε μια ζωή. Το ίδιο ισχύει και για τα θύματα αναγκαστικής υιοθεσίας. Χρειάστηκε τόσος καιρός για να ακουστεί και να αναγνωριστεί η κραυγή τους. Τόσο καιρό να βρεθούν τρόποι για να διορθωθεί το ανεπανόρθωτο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα