Γουινέα: Χιμπατζής έσφαξε και τεμάχισε 8 μηνών κοριτσάκι

Το συγκεκριμένο είδος χιμπατζή είναι το πιο κοντινό γενετικά με τον άνθρωπο, καθώς χρησιμοποιεί πέτρινες σφύρες και άκρες για να σπάσει καρύδια.

Ένα απίστευτο περιστατικό φρίκης σημειώθηκε στη Γουινέα, με πρωταγωνιστή έναν χιμπατζή, ο οποίος άρπαξε μέσα από την αγκαλιά της μητέρας του ένα κοριτσάκι 8 μηνών και αφού το μετέφερε στο δάσος το κατακρεούργησε.

Η μητέρα του βρέφους Σένι Ζόγκμπα εργαζόταν σε ένα χωράφι μανιόκας στο Μποσού, όταν ο εν λόγω χιμπατζής της δάγκωσε το χέρι και της έκλεψε το μωρό της, τη Γιοχ Ελέν.

Το ακρωτηριασμένο σώμα του μωρού βρέθηκε 3 χιλιόμετρα από τον Εθνικό Δρυμό των Βουνών Νίμπα, με μάρτυρες να ισχυρίζονται ότι είχε ευνουχιστεί – και υπάρχει φόβος ότι ο χιμπατζής μπορεί να χρησιμοποίησε τα αυτοσχέδια εργαλεία του για να την ακρωτηριάσει. Μάλιστα, ο επικεφαλής ερευνητής Γεν Γιαμακόσι προχώρησε σε ένα κυνικό σχόλιο, λέγοντας ότι οι χιμπατζήδες δεν φοβούνται πια τους ανθρώπους.

Αντιδράσεις των κατοίκων

Η άγρια δολοφονία του 8μηνου βρέφους προκάλεσε οργή στον τοπικό πληθυσμό.

Εξαγριωμένοι κάτοικοι εισέβαλαν στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας Μπασού, που μελετά τη συμπεριφορά των άγριων ζώων στην περιοχή, και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά, βάζοντας φωτιά σε εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων drones, υπολογιστών και σε πάνω από 200 εγγράφα.

Η μειούμενη προμήθεια τροφής στην προστατευόμενη περιοχή, όπως ανέφερε ο τοπικός οικολόγος Αλιτζιού Σίλλα, είναι αυτή που ωθεί τα ζώα να εγκαταλείπουν πιο συχνά την περιοχή, αυξάνοντας την πιθανότητα επιθέσεων. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο, έχουν ήδη καταγραφεί έξι επιθέσεις χιμπατζήδων σε ανθρώπους εντός της προστατευόμενης περιοχής από την αρχή της χρονιάς.

Απομένουν μόνο επτά του είδους στη δασική περιοχή Bossou της Γουινέας, η οποία αποτελεί μέρος του Φυσικού Καταφυγίου Ορέων Nimba και βρίσκεται κοντά σε κοινότητες αγροτικής επιβίωσης της περιοχής Nzerekore.

Οι πίθηκοι χρησιμοποιούν πέτρινες σφύρες και άκρες για να σπάσουν καρύδια – η πιο εξελιγμένη πράξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ από τον γενετικά πιο κοντινό συγγενή του ανθρώπινου είδους.

Οι μεγάλοι πίθηκοι ζουν στη φύση, αλλά μοιράζονται την περιοχή και τους πόρους της με τους ντόπιους, οι οποίοι τους προστατεύουν, πιστεύοντας ότι είναι μετενσαρκωμένοι πρόγονοι. Οι χιμπατζήδες είναι σεβαστοί στη Γουινέα και παραδοσιακά τους προσφέρονται δώρα με τη μορφή τροφής, γεγονός που οδηγεί ορισμένους να βγαίνουν από την προστατευόμενη περιοχή και να εισέρχονται σε ανθρώπινους οικισμούς, όπου μερικές φορές μπορεί να επιτεθούν.

Η ομάδα χιμπατζήδων Μποσού μέχρι το 2003 είχε παραμείνει σχετικά σταθερή γύρω στα 21 ζώα, αλλά έχασε 7 μέλη από τη γρίπη εκείνη τη χρονιά. Ακόμη έχει επηρεαστεί και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή.

Τέλος, καθώς στα βουνά Νίμπα φιλοξενείται ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας, οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν σχετικά με την επίδραση της εξόρυξης στους χιμπατζήδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα