Ντόναλντ Τουσκ: «Οι κάστορες ευθύνονται για τις καταστροφικές πλημμύρες»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας «κύρηξε πόλεμο» στους κάστορες επιρρίπτοντας μερίδιο ευθύνης για τις καταστροφικές πλημμύρες σε νότιες, δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. Στη δήλωση του Τούσκ αντέδρασαν οι οικολόγοι.

Στους… κάστορες επέρριψε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, μερίδιο της ευθύνης για τις καταστροφικές πλημμύρες σε νότιες, δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Η Πολωνία ανέπτυξε πάνω από 26.000 στρατιώτες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Boris, που προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που γνώρισε η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες. Ήδη 28 περιφέρειές της έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Σε σχόλια που έκανε το περασμένο Σάββατο στο Βρότσλαβ –την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας- στη διάρκεια συνάντησης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τοπικούς αξιωματούχους, ο Τουσκ ζήτησε άμεση δράση για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, καλώντας τους πληγέντες δήμους να αναφέρουν τάχιστα τι χρειάζονται και να παρακολουθούν στενά την κατάσταση των φραγμάτων.

Γιατί τα βάζει με τους κάστορες ο πρωθυπουργός της Πολωνίας

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στους κάστορες που τρύπωσαν και καταστρέφουν αντιπλημμυρικά αναχώματα, ωθώντας την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης γρήγορων μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ενίοτε είναι δύσκολη η επιλογή μεταξύ της προστασίας των ζώων και της δημόσιας ασφάλειας. «Μερικές φορές, πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της αγάπης μας για τα ζώα και της ασφάλειας των πόλεων, των χωριών και της ακεραιότητας των φραγμάτων», εξήγησε.

Ο Τουσκ τόνισε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν για τους κάστορες θα είναι εντός των ορίων του νόμου, αλλά τόνισε ότι η προστασία των αναχωμάτων από περαιτέρω ζημιές από τα ζώα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις Αρχές.

“Ανοησίες αυτά που λέει ο Τουσκ”, λένε οικολόγοι

Οικολόγοι, ωστόσο, διαφωνούν με τον Πολωνό πρωθυπουργό. Ο Αντρέι Τσεχ, βιολόγος και ειδικός στους κάστορες, χαρακτήρισε «ανοησίες» τα λεγόμενα του Τουσκ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του χρησιμοποιεί τα τρωκτικά για «καθαρά πολιτικούς» σκοπούς.

«Αυτά ανακοινώθηκαν μόνον για να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση βρήκε γρήγορα έναν αποτελεσματικό αποδιοπομπαίο τράγο για τις πλημμύρες», είπε στο Politico, σημειώνοντας ότι οι αγρότες και οι κυνηγοί είναι ένα ισχυρό λόμπι σ’ έναν από τους κυβερνητικούς εταίρους του Τουσκ, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Πολωνίας (PSL). «Οι αγρότες τα βάζουν συνήθως με τους κάστορες, επειδή μερικές φορές πλημμυρίζουν τα χωράφια και τις σοδειές τους», είπε, προσθέτοντας ότι «μόνον το 2% από τις φωλιές των καστόρων δημιουργούν προβλήματα».

Ο Τσεχ θεωρεί ότι το κυνήγι των καστόρων θα οδηγήσει «σε μαζική καταστροφή» οικότοπων που δημιουργούν τα τρωκτικά.

«Οι κάστορες εργάζονται δωρεάν, όλο το 24ωρο, αυξάνοντας τα υπόγεια ύδατα και αποτελούν κινητήρια δύναμη για τη βιοποικιλότητα», είπε ο Γκέρχαραντ Σβαμπ, διευθυντής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής με έδρα τη Βαυαρία – γνωστός ως «ο Πάμπλο Εσκομπάρ των καστόρων», λόγω των προσπαθειών του για την επανεισαγωγή καστόρων σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα