Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Η τελευταία ομιλία του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» και υπόσχεται υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα αιματηρά χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο, σχολίασε ότι «ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός»

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη συγκέντρωση των ηγετών του κόσμου.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν είπε, αστειευόμενος: «Εκλέχθηκα για πρώτη φορά το 1972. Τώρα, ξέρω ότι μοιάζω σαν να είμαι μόλις 40 ετών. Το ξέρω αυτό».

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε, μεταξύ άλλων, για Την Ουκρανία και την υπεράσπισή της από τη ρωσική εισβολή.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε στον βασικό του στόχο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια υποσχέθηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο μέχρι να επιτύχει μια «διαρκή ειρήνη»: «Έβαλε στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία είναι ακόμα ελεύθερη. Έβαλε στόχο να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο, πιο ενωμένο από ποτέ, με δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε. Ο κόσμος έχει τώρα άλλη μια επιλογή να κάνει. Θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, να διατηρήσει την ελευθερία της, ή θα απομακρυνθούμε και θα αφήσουμε την επιθετικότητα να ανανεωθεί και ένα έθνος να καταστραφεί».

«Ξέρω την απάντησή μου. Δεν μπορούμε να κουραστούμε. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε αλλού και δεν θα εγκαταλείψουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, όχι μέχρι η Ουκρανία να κερδίσει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» είπε.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν μίλησε για το πώς είδε τη χώρα να αλλάζει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του στην Ουάσινγκτον και πώς οι εχθροί έγιναν σύμμαχοι. Επισήμανε τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βιετνάμ, που βρίσκονταν σε πόλεμο, αλλά τώρα είναι φίλοι:

«Πέρυσι στο Ανόι, … συναντήθηκα με την ηγεσία του Βιετνάμ. Ανεβάσαμε τη συνεργασία μας στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι απόδειξη της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος και της ικανότητας για συμφιλίωση το γεγονός ότι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ είναι εταίροι και φίλοι, και είναι απόδειξη ότι ακόμη και από τη φρίκη του πολέμου, υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα» είπε.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν μεταφέρθηκε στη Μέση Ανατολή και ζήτησε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Τώρα είναι η ώρα για τα μέρη να οριστικοποιήσουν τους όρους της, να φέρουν τους ομήρους πίσω και να απαλύνουν τα δεινά στη Γάζα και να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις κλιμακούμενες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ και ζητώντας διπλωματία:

«Από τις 7 Οκτωβρίου, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αποτρέψουμε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή. Η Χεζμπολάχ, απρόκλητα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, πάρα πολλοί από κάθε πλευρά των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου παραμένουν εκτοπισμένοι».

«Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ακόμη και αν η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, μια διπλωματική λύση είναι ακόμη δυνατή. Στην πραγματικότητα, παραμένει ο μόνος δρόμος για διαρκή ασφάλεια που θα επιτρέψει στους κατοίκους και από τις δύο χώρες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στα σύνορα με ασφάλεια. Και αυτό είναι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε ακούραστα για να το πετύχουμε» τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα