Υποκλοπές

Επίκειται αλλαγή
f1Πίσω από τα «λάθη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην υπόθεση του ελληνικού μνημονίου, στην ουσία υπάρχει η αντιπαράθεση του Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Γερμανία όσον αφορά το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη Ευρώπη και ειδικότερα στην ευρωζώνη. Υπογραμμίζεται, έτσι, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ταχθεί ξεκάθαρα με το μέρος της αμερικανικής πολιτικής, πρώτος στόχος της οποίας είναι η εμπορική αποδυνάμωση της Γερμανίας. Όμως, είναι πολύ πιθανόν το όλο σκηνικό σύντομα να αλλάξει, στο μέτρο που προχωρούν θετικά οι ευρωαμερικανικές άτυπες συνομιλίες για την δημιουργία μιας ισχυρής ευρωατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, που θα αποτελέσει αντίβαρο στην ήδη ισχυρή και επιθετική ασιατική εμπορική δύναμη.

 
Στοίχημα η μελέτη
f2Επίσης, πίσω από την προσχηματική αντιπαράθεση ΔΝΤ–ΕΕ υπάρχει και το ζωτικό θέμα του νέου τύπου «κουρέματος» που μελετά το Ταμείο. Σύμφωνα με διεθνείς αξιωματούχους που μετέχουν στις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ, ο οργανισμός ανησυχεί κατά κύριο λόγο για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χρέους και για τις δυσκολίες που παρουσιάζουν στο στρίμωγμα των ομολογιούχων ώστε να μετέχουν στις συμφωνίες. Η δουλειά του ΔΝΤ, που περιέχεται σε μελέτη η οποία συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να δημιουργηθεί μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, μία δεκαετία πριν. Δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγάλες αλλαγές στην διαχείριση των ιδιωτών ομολογιούχων. Αξιωματούχος του G20 σχολίασε ότι η μελέτη του ΔΝΤ είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, που θα καταλήξει σε μεταβολές μόνον αν στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ –και η επικεφαλής του Κρ. Λαγκάρντ– θέλει να αναθεωρήσει τον ρόλο του στις αναδιαρθρώσεις κρατικών ομολόγων.

 
Αναζητούν στηρίγματα
f3Σοβαρές προσπάθειες για να βρεθούν οικονομικά στηρίγματα ενός πολιτικού σχηματισμού του κεντροαριστερού χώρου κάνουν οι ευρωβουλευτές Σταύρος Δανέλλης (ΠΑΣΟΚ) και η Άννυ Ποδηματά, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Όμως, πρέπει να ειπωθεί ότι οι προσπάθειες αυτές για την ώρα συναντούν σοβαρές επιφυλάξεις από την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά –η οποία ναι μεν θέλει να στηρίξει την Ελλάδα, πλην όμως θεωρεί ότι δεν έχει έγκυρους συνομιλητές απέναντί της.

 

 
Το καρφί
f4Μπορεί να λέει πολλά και πολλές φορές να χάνεται η ουσία ωστόσο τα καρφιά του ξεχωρίζουν. Όπως το προσωπικό καρφί προς τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή λοιπόν είπε ότι ο λαός χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. «Εμείς δεν έχουμε ρίξει κυβέρνηση», είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και φρέσκαρε λίγο τη μνήμη μας.

 

 

 
Το ξεκαθάρισε
f5Ένα τηλεφώνημα έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού προς τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Τσούκαλη από τη ΔΗΜΑΡ και τους διεμήνυσε πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι αμετακίνητος στις θέσεις του ενώ στις προθέσεις του, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, περιλαμβάνεται το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση

 

 
Δεν μιλιούνται
f6«Το αίμα νερό δεν γίνεται» λέει ο λαός, υπό ορισμένες συνθήκες όμως… μπορεί και να γίνεται. Απόδειξη, τα όσα είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου για τον εξάδελφό του Σίμο, στον απόηχο των δηλώσεών του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ΕΡΤ. Αφού τον κατηγόρησε ότι τον είχε «κόψει» από σειρά εκπομπών όσο το κανάλι ήταν σε λειτουργία και τον περιέγραψε ως τον «πιο καλοβαλμένο σε διάφορες περιόδους», ο πράσινος βουλευτής πρότεινε ως ΠΑΣΟΚ «να ζητήσουμε την παραίτησή του». Και αν αυτά τα είπε στη κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεικτικά μόνο των σχέσεων των δύο εξάδελφων που σχεδόν δεν μιλιούνται. Ήταν δηλαδή το κλήμα στραβό, ήρθε και το κλείσιμο της ΕΡΤ με υπογραφή Σίμου και το έφαγε ο …γάιδαρος.

 
Ο τουρισμός και το κόμμα
f7Καταστροφικό για σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο ιδρυτής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος. «Εκλογές ίσον καταστροφή για τον τουρισμό και όσους κλάδους συνδέονται με αυτόν», είπε ο ίδιος, αντιπροτείνοντας ως λύση στον σημερινό προβληματισμό είτε την υποχώρηση της ΝΔ, αλλά με ψήφιση νόμου (πχ του 2011), είτε τη συγκρότηση άλλης κυβέρνησης, αλλά από την παρούσα Βουλή. Τόσο ο ίδιος άλλωστε, όσο και ο έτερος βουλευτής του κόμματος Χρήστος Αηδόνης εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΡΤ (ΝΕΡΙΤ) είναι ουσιαστικά η πρόταση που είχε παρουσιάσει προ διετίας περίπου η κυβέρνηση Παπανδρέου και την οποία τότε είχαν στηρίξει από υπουργικές θέσεις. Ως εκ τούτου, προτίθενται, παρά τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, να το …ψηφίσουν. Τελικά μήπως εκλογές ίσον καταστροφή για τον ίδιο και το νεοσυσταθέν κόμμα του;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα