ΥΠΕΘΟ: Τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα φθάσουν στα 2-2,5 δισ. τον χρόνο, έως το 2027

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΕΘΟ, η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα φέρει πρόσθετα έσοδα, τα οποία θα κυμαίνονται από 2 έως και 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έως και το 2027

Τα πρώτα “έκτακτα” έσοδα από την προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής που ξεκίνησε στο τέλος του 2023 περιλαμβάνονται στην “καθαρή” υπέρβαση κατά 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία καταγράφει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόδοση εσόδων από φοροδιαφυγή θα είναι για φέτος μικρότερη καθώς βασικά μέτρα όπως π.χ. η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και POS ξεκίνησε με καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, τα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα φτάσουν για φέτος τα 1 έως και 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως από την είσπραξη έμμεσων φόρων με προοπτική να φτάσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εντάθηκε μετά τις εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου με κατάληξη το νομοσχέδιο με το πλέγμα των 11 παρεμβάσεων, που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Στα μέτρα του πακέτου περιλαμβάνονταν και ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων ο οποίος αναμένεται να αποδίδει σε μόνιμη βάση πρόσθετα έσοδα λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος από την προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής (περίπου 2 δισ.) θα προέλθει από την ένταση των φορολογικών ελέγχων με την χρήση νέας τεχνολογίας, την ένταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την επέκταση της χρήσης και την αξιοποίηση στοιχείων από την πλατφόρμα My DATA.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα πρόσθετα έσοδα που θα έχουμε για φέτος από την μείωση της φοροδιαφυγής, είναι και η βασική αιτία για την οποία το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει – άτυπα ακόμη – προς τα πάνω την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο πλέον αναμένεται να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ αντί 2,1% του ΑΕΠ που ήταν ο επίσημος στόχος στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2024 – 2025, του περασμένου Απριλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα