Προχωρά η αποεπένδυση της Εθνικής: Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» κατά 1 δισ.

Στο πλαίσιο εξειδίκευσης των μέτρων της ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος

Την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλυσε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών.

Οι παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα 

Σε αυτό το πλαίσιο:

-Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση για επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 επιπλέον δισ. ευρώ. «Περιμένουμε την θετική απάντηση της ΕΕ. Με την υλοποίηση του προγράμματος τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών θα κατέβουν στο μέσο όρο της ΕΕ. Είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για το τραπεζικό σύστημα, θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα ανταγωνιστικό, με ανταγωνισμό και πρωτίστως υγιές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε δε ότι με τη συμβολή του «Ηρακλή» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν μειωθεί από περίπου 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024 ενώ συνολικά σε τράπεζες και servicers έχουν περιοριστεί από τα 92 δισ. ευρώ το 2019 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.

-Προχωρά η επόμενη φάση στην αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας ενώ προηγήθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank (1,4%), Alpha (8,98%), Εθνική (22%) και Πειραιώς (27%).

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί το 18% της Εθνικής Τράπεζας μετά το placement του 22% πέρσι, το οποίο απέφερε πάνω από 1 δισ. στα κρατικά ταμεία.

Η αποεπένδυση καταγράφηκε ως η κορυφαία  πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ακριβές ποσοστό που θα διαθέσει σε αυτή την φάση το δημόσιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

-Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, οδηγώντας στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων και προμηθειών, με προφανή οφέλη για καταθέτες και δανειολήπτες.

Μετά τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και τις Γενικές Συνελεύσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, κατόπιν της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και της δημοσίευσής της στο ΓΕΜΗ, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας.

Στόχος της Attica Bank από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα είναι να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, προσφέροντας μια πραγματική εναλλακτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με νέα προϊόντα και καλύτερη τιμολόγηση υπηρεσιών και προμηθειών, όπου οι πελάτες και οι ανάγκες τους είναι στο επίκεντρο της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

Οι νέες μετοχές διαπραγματεύονται από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Το επιπλέον ποσό θα ανέρχεται στα 900 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 900 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τα 12,2 δισ. ευρώ θα ανέρχεται πλέον στα 13,1 δισ ευρώ.

Τα επιπλέον κονδύλια θα προέρχονται κυρίως από το εθνικό σκέλος που αυξάνεται κατά 29%.

Οπως συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση της ΕΕ αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν έως και 17% μέχρι το 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε και μια νέα δράση ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις, ύψους 350 εκατ. ευρώ, η οποία στοχεύει στη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επνδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης, ώστε να έχουν οι εταιρείες αυτές επιπλέον μέσα για τη μεγέθυνσή τους.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον υπό σχεδιασμό από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζααν δημιουργίας του Patent Fund.

Θα αφορά την χρηματοδότηση της διαδικασίας απόκτησης διεθνούς πατέντας, καθώς και της ανάπτυξης ενός Minimum Viable Product με βάση αυτή την πατέντα.

Με αυτό τον τρόπο, σε συνδυασμό με τα σχετικά φορολοικά κίνητρα που θα περιλαμβάνει, θα προσφέρεται ενίσχυση σε όλα τα στάδια της αλυσίδας καινοτομίας για τη σύνδεση έρευνας – αγοράς.

Economistas.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα