Με μία δέσμη 45 μέτρων την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κερδίσει τις εντυπώσεις επικοινωνιακά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της κυβέρνησης, προβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία μία εικόνα ότι το τραυματισμένο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κυβερνών κόμμα, διαθέτει ισχυρό αφήγημα για να οδηγήσει με ασφάλεια σε μία χώρα «πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική» ως το 2027.Ομιλία πρωθυπουργού σε ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν εμπεριείχε κάποιο μέτρο – έκπληξη και φυσικά δεν προσέφερε καμία νέα απάντηση σε ότι αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Μπορεί να επανέλαβε ότι η μάχη ενάντια στην αισχροκέρδεια θα συνεχιστεί μέχρι η αγορά να ομαλοποιηθεί, αλλά συγκεκριμένα νέα μέτρα δεν ανακοίνωσε με συνέπεια και οι όποιες εισοδηματικές αυξήσεις ανακοινώθηκαν να κινδυνεύουν να εξανεμιστούν και αυτές από την ακρίβεια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Οι πολίτες της χώρας βρίσκονται στον «πάτο» της Ευρώπης, αναφορικά με την πραγματική τους αγοραστική δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι παρά την ανάκαμψη που λαμβάνει χώρα στην ελληνική οικονομία, οι πολίτες της φτωχοποιούνται και δεν αποκλείεται η κατάσταση να χειροτερεύσει στην πορεία. Άλλωστε η χώρα μας συγκρίνεται πλέον με τη Βουλγαρία σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, με στοιχεία της EUROSTAT οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο φτωχοί στην Ευρώπη. Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, στο όνομα της οποίας αρνείται ως γνωστόν την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Εξαιρετικά αμφίβολο είναι εξάλλου εάν οι ανακοινώσεις που αφορούν στην Υγεία μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική εισοδηματική ενίσχυση στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθογενειών στο δημόσιο σύστημα Υγείας οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Το κόμμα μας θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε άτολμα και αποσπασματικά μέτρα, ενώ για κάποια θέματα δεν ανακοίνωσε απολύτως τίποτα όπως για παράδειγμα για τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με κάποια μέτρα συμφωνούμε και μάλιστα από την πρώτη μέρα εισόδου μας στην Βουλή πιέζαμε για την υλοποίησή τους.

Η άνεση του κ. Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανυπαρξία της αντιπολίτευσης.

Για την αντιπολίτευση

Στον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που υποτίθεται λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, είχαμε την καθαίρεση Κασσελάκη μετά από εσωκομματικό πραξικόπημα, κόντρα στην θέληση των μελών του που τον εξέλεξαν πρόεδρο πριν από ένα χρόνο.
Στο ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε νέα εσωστρέφεια προ της εκλογής νέου αρχηγού, που πιθανόν ακόμα και μετά την εκλογή του νέου προέδρου να μην μπορέσει να ανασυνταχθεί, αφού το κυνηγούν τα φαντάσματα του παρελθόντος του.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μοιάζουν κοιμισμένα, μάλλον ευχαριστημένα που έχουν κάποιες έδρες στην Βουλή και τίποτα περισσότερο, ασκούν μια ξεπερασμένη αντιπολίτευση, χωρίς αξιόλογες προτάσεις που θα προκαλούσαν πίεση στην κυβέρνηση.
Αντιθέτως, το κόμμα μας ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση με έμφαση στις εναλλακτικές προτάσεις αλλά και στην νομιμότητα. Πριν λίγες μέρες για παράδειγμα, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, το κόμμα μας ανάδειξε ότι είναι εσφαλμένη η επιβολή του Ψηφιακού Τέλους στα έντοκα δάνεια, διότι έρχεται σε αντίθεση με τις υπ’ αριθ. 2163/2020 και 2323/2020 Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρίστος Δήμας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει ψηφιακό τέλος συναλλαγής στα ομολογιακά δάνεια.

Θα σταθούμε σε μερικά σημεία των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Για την ακρίβεια που δεν ανάφερε τίποτα ουσιαστικό, η βασική πρόταση του κόμματός μας που έχει αναφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η δραστική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% των τροφίμων στο 8% και του βασικού συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 20%. Ειδικά για ορισμένα βασικά τρόφιμα να επιβληθεί μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, έστω και για ένα έτος, δυνατότητα που επιτρέπεται από την Κοινοτική Νομοθεσία και εφάρμοσε η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Πολωνία. Με γενναία μείωση της έμμεσης φορολογίας και με την εποπτεία της αγοράς για την αισχροκέρδεια, οι πολίτες θα δουν ουσιαστική βελτίωση στην αγοραστική τους δύναμη.

Για το ΕΣΥ

Για την Υγεία, η θέση του κόμματος μας είναι άμεση κάλυψη του 100% των κενών σε Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για το σύνολο των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυξημένες αποδοχές που να προσεγγίσουν τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είχαμε προτείνει η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ να φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20%, χαιρόμαστε που η κυβέρνηση το κάνει πράξη, αλλά από μόνο του ως μέτρο δεν αλλάζει την ζοφερή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για Άμυνα και την Ασφάλεια, στο προσωπικό που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης. Ήδη οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ. προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού, αφού πρόκειται για αυξήσεις μερικών ευρώ.

Για το κόμμα μας είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται εμπράκτως η προσφορά ενός κλάδου με τόσους νεκρούς, με τόσους τραυματίες και με αυτή την καθημερινή προσφορά που κρατάει όρθιο το κράτος και την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι το προσωπικό που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, θα πρέπει να αμείβεται αξιοπρεπώς λαμβανομένου υπόψη την προσφορά του στην Εθνική Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο που οι προκλήσεις των γειτόνων μας αυξάνονται.

Για την εξωτερική πολιτική

Ενώ η Τουρκία έχει κηρύξει επισήμως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και έχει συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων και την Λιβύη, η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει επισήμως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δεν διαφαίνεται η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και δεν συνάπτει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο. Στα θετικά η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά δεν είναι αρκετό μπροστά στην συστηματική Τουρκική επιθετικότητα.

Τέλος, ένα μέτρο απολύτως ορθό με το οποίο συμφωνούμε, είναι ότι οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό.

Μάλιστα εντός του κοινοβουλίου δώσουμε τα εύσημα στην πρωτοβουλία της εταιρίας Motor Oil που πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε πως κάθε οικογένεια εργαζομένων της που αποκτά περισσότερα από δυο παιδιά, θα ενισχύεται με το ποσό των 20.000 €, για κάθε ένα νέο παιδί. Καλούμε και άλλες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και ομίλους να υιοθετήσουν παρόμοια προγράμματα στήριξης νέων γονέων χρησιμοποιώντας την εν λόγω διάταξη και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.