Αναβαθμίστηκαν σε θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και από την Moody’s

Πιο κοντά η επενδυτική βαθμίδα μετά την αναβάθμιση των προοπτικών από τη Moody’s

Θετικό μήνυμα στις αγορές αποτελεί η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, τον μοναδικό από τους μεγάλους οίκους που εξακολουθεί να βαθμολογεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Αν και η εκκρεμότητα απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει, ωστόσο με την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερή σε θετική ανοίγει το δρόμο ώστε το ελληνικό αξιόχρεο να «ανέβει σκαλί» το επόμενο 12μηνο. Μία τέτοια κίνηση θα έκλεινε έναν «κύκλο» καθώς η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από το σύνολο των οίκων αξιολόγησης δηλαδή από τους DBRS, Fitch, S&P και Scope Ratings οι οποίοι έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ζήτηση για τίτλους από θεσμικούς επενδυτές θα αυξάνονταν και θα κυμαίνονταν σε 12 με 20 δισ. ευρώ από 7-8 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον οίκο, καταλυτικό ρόλο για την αναβάθμιση των προοπτικών αποτέλεσε η πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με ενδείξεις για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπροσθέτως, η ταχύτερη οικονομική και δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδα θα μπορούσε να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από ότι προβλέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s το 2010 είχε υποβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία junk. Έκτοτε εμφανίζεται επιφυλακτικός και φειδωλός στις αναβαθμίσεις.

Κωστής Χατζηδάκης: Απάντηση στις μηδενιστικές κριτικές
Ως μία ακόμη απάντηση σε όσους επιμένουν σε μηδενιστική κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζει την αξιολόγηση του οίκου Moody’s ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κυρίως λόγους που, όπως σημειώνει η ίδια, είναι οι εξής: η ταχύτερη ανάπτυξη, οι καλύτερες σε σχέση με τον προγραμματισμό δημοσιονομικές επιδόσεις οι οποίες αποδίδονται κυρίως στα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κύκλος αξιολογήσεων έως το τέλος του 2024
Ο νέος γύρος αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία άνοιξε στις 6 Σεπτεμβρίου από τον οίκο DBRS. Μετά την Moody’s ακολουθεί η Standard and Poor’s στις 18 Οκτωβρίου. Μία αξιολόγηση που αναμένεται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης κατατάσσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) ενώ δίνει θετικές προοπτικές.

Στις 22 Νοεμβρίου θα πάρει της σκυτάλη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με BBB- και με προοπτική σταθερή. Η χρονιά θα κλείσει με την αξιολόγηση της Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα