Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης

Σήμερα το κρίσιμο τετ α τετ Μπάιντεν – Στάρμερ με θέμα τη χρήση δυτικών πυραύλων για ουκρανικά χτυπήματα μέσα στη Ρωσία. Με γενικευμένο πόλεμο προειδοποιεί ο Πούτιν

Στα πρόθυρα πολέμου Ρωσίας – Δύσης αν σήμερα ΗΠΑ και Βρετανία «πατήσουν το κουμπί»

Έτοιμες να διαβούν τον Ρουβίκωνα εμφανίζονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς σήμερα Παρασκευή (13/9) αναμένεται να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν με τον Κιρ Στάρμερ, για να συζητήσουν τα σχέδια που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση.
Η στάση του Μπάιντεν και τα σχέδια της Βρετανίας

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπάιντεν δείχνει έτοιμος να ανάψει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, με τον αστερίσκο όμως ότι τα όπλα αυτά δεν θα πρέπει να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Η Βρετανία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Αλλά θέλει ρητή άδεια από τον Μπάιντεν προκειμένου να επιδείξει μια συντονισμένη στρατηγική με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία – η οποία κατασκευάζει παρόμοιους πυραύλους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν δεν έχει λάβει απόφαση, αλλά θα ενημερωθεί πρώτα από τον Στάρμερ στη σημερινή τους συνάντηση.

Ο Μπάιντεν έχει δείξει δισταγμούς ως προς το να δώσει έγκριση στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει βοηθώντας το Ιράν να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Πούτιν προειδοποιεί με γενικευμένο πόλεμο κατά της Δύσης

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Πέμπτη τη Δύση ότι θα θεωρούσε μια τέτοια συμφωνία ισοδύναμη με την άμεση είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

«Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες πολεμούν τη Ρωσία», δήλωσε.

«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση», απάντησε ο Στάρμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς την Ουάσιγκτον. «Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως».

Όπως μεταδίδει το Politico, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι όποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφωνηθούν για τα βρετανικά όπλα στη δίωρη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν επίσης στη συνέχεια να ανοίξουν τον δρόμο για τους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν τα αμερικανικά ATACMS -ένα τακτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα – σε αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση μεταξύ του Στάρμερ και του Μπάιντεν ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία και ότι η συμφωνία είχε ήδη συναφθεί, δεσμευόμενος ότι η απάντηση της Ρωσίας «θα είναι η κατάλληλη».

Οι αμερικανοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αντιστέκονται εδώ και καιρό στο να δώσουν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιήσουν τα βαλλιστικά τους όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των δυνάμεων του Κρεμλίνου στο εσωτερικό της Ρωσίας, φοβούμενοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε στη συνέχεια να κλιμακώσει τον πόλεμο με αντίποινα εναντίον ενός στόχου εντός του ΝΑΤΟ, όπως ο κρίσιμος κόμβος εφοδιασμού όπλων στην πολωνική πόλη Rzeszów

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα