Ο άνθρωπος που ζει για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Ο Νίκος Παππάς ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στο να γυρίσει τούμπα το παιχνίδι καις την εκδίωξη του Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μία ημέρα μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη ένας από τους πλέον φανατικούς οπαδούς του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης έγραψε σε ανάρτηση του στο «Χ»: «Το πρόσωπο – κλειδί της έκπτωσης Κασσελάκη είναι ένα: Νίκος Παππάς. Χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής. Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ. Μεγάλος παίκτης! Respect!»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάποιοι θα πουν μας πως έγινε αυτό, αφού ο Νίκος Παππάς ήταν μεταξύ αυτών που μίλησαν κι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ανοικτής ψηφοφορίας στην πρόταση μομφής και όχι μυστική με κάλπες; Η κρίσιμη ψηφοφορία για τους «προχωρημένους» δεν ήταν αυτή που διεξήχθη την Κυριακή το πρωί, αλλά αυτή που έγινε δια ανατάσεως χειρός το Σάββατο το βράδυ, όπου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνει επί των παρόντων. Απλά από την αίθουσα απουσίαζαν οι οπαδοί του Κασσελάκη, που κατά σύμπτωση ήταν αυτοί που άνηκαν στην τάση του Νίκου Παππά. Με αυτές τις δυνάμεις πίστευε ο Κασσελάκης πως έλεγχε την Κεντρική Επιτροπή. Αυτούς μέτραγαν οι κ.κ. Σβίγκου, Ρήγας, Σκορίνης και Καπνισάκης λέγοντας στον Στέφανο Κασσελάκη πως «έχουμε άνετη πλειοψηφία».

Όλοι αυτοί ποτέ δεν κατάλαβαν και δεν προβληματίστηκαν από τα λόγια του Νίκου Παππά. Τόσο λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όσο και κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή. Ήταν φράσεις-μηνύματα που οι επαΐοντες κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν. Ποιες ήταν αυτές οι φράσεις; Η πρώτη ήταν στην πρωινή εκπομπή του Mega (Χασαπόπουλος-Βούλγαρη) όταν ρωτήθηκε για το ποιος θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ. Η απάντηση ξάφνιασε τους πάντες: «Εάν δεν εκπέσει ο κ. Κασσελάκης από πρόεδρος, τότε θα μας εκπροσωπήσει στην Θεσσαλονίκη». Όχι όμως αυτούς που ήθελε να ειδοποιήσει ο Νίκος Παππάς. Αυτοί ήξεραν τι να κάνουν.

Το δεύτερο μήνυμα ήταν κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή. Λίγο νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει ότι παίρνει πίσω την πρόταση για αλλαγή ονόματος από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι δεν άρεσε το νέο όνομα. Ο Νίκος Παππάς επανέφερε ένα θέμα που είχε κλείσει λέγοντας πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξει το όνομα του κόμματος. Να σημειωθεί ότι στα πηγαδάκια της Κεντρικής Επιτροπής υπήρχε αναστάτωση από το πρωτοσέλιδο της «Α» ότι ο Αλέξης Τσίπρας απείλησε με αποχώρηση εάν αλλάξει το όνομα. Κάτι που γνώριζαν τα περισσότερα από παλιά στελέχη. Η συγκεκριμένη ατάκα του Νίκου Παππά ήταν το σύνθημα προς τους δικούς του, οι οποίοι φρόντισαν στην πρώτη ψηφοοφρία να πάνε για καφέ, για ποτό, για φαγητό. Γενικά να λείπουν από την αίθουσα. Και την επομένη ήξεραν ότι πρέπει να «μαυρίσουν» τον Κασσελάκη. Απλά και ξεκάθαρα.

Γέλαγε

Ο Νίκος Παππάς θεωρείται άρχων του παρασκηνίου. Και όλοι αυτοί που ήταν δίπλα στον Κασσελάκη του προκαλούσαν τον γέλωτα. «Όλοι αυτοί μαζί έναν Παππά δεν μπορούν να κάνουν», παραδέχονταν και οι πολέμιοι του εντός της Κουμουνδούρου. Ένα Νίκο Παππά που είναι γιος του Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε αποκτήσει τον άτυπο τίτλο του «μαέστρου στις κομματικές ίντριγκες». Ας μην λησμονούμε ότι ο Στέλιος Παππάς είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της ηγεσίας να μετατρέψει μετά τις εκλογές του 2012 τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου λένε πως μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού του 2015, το Μαξίμου ανέθεσε στον πατέρα Παππά λεπτές και εμπιστευτικές αποστολές. Ο Στέλιος Παππάς δεν δίστασε να ανοίξει μέτωπο εναντίον αμφισβητιών. Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αντιδράσει σε κάποια δήλωση του υπουργού Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ο Στέλιος Παππάς είχε εκτοξεύσει τη δηλητηριώδη αιχμή: «κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί», εννοώντας τη μητέρα της τότε προέδρου της Βουλής. Στο εσωκομματικό παιχνίδι επί ηγεσίας Τσίπρα, ο πατήρ Στέλιος είχε και έχει ρόλο-κλειδί. Όπως μας είπε κομματικό στέλεχος, «ο Στέλιος ήταν πολύτιμος σύμμαχος του Αλέξη. Ευέλικτος, έμπειρος, επικοινωνιακός και γνώριμος σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά και τη διαχείρισή τους, έπαιζε ένα ρόλο που μπορεί να μη φαίνονταν πολύ, αλλά ήταν κρίσιμος».

Το μήλο κάτω από την μηλιά

Ο Νίκος Παππάς επιβλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα. Κατά την διάρκεια της ανόδου του κ. Τσίπρα προς την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία «θυσίασε» πολλούς κολλητούς. Έναν όμως όχι. Αυτός ήταν ο Νίκος Παππάς, τον οποίο πολλοί τον αποκαλούσαν ως «Ιζνογκουντ», την γραφική φιγούρα της γαλλικής σειράς κόμικ που δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί και τον σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί. Ο Ιζνογκούντ ήταν βεζίρης στο Χαλιφάτο της Βαγδάτης και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το πώς θα γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη.

Ο Νίκος Παππάς ήταν πάντα στο μάτι του κυκλώνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν τον είχε επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είχε κάνει ποτέ πολιτική καριέρα. Αυτό πάνω-κάτω πιστεύουν οι περισσότεροι άσπονδοι φίλοι του. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, ειδικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε πως χωρίς τον Παππά δεν θα είχε καταφέρει να κυβερνήσει.

Αυτή η εξάρτηση του Αλέξη Τσίπρα από το Νίκο Παππά έδωσε την ευκαιρία στον πρώην υπουργό να στήσει ένα «στρατό» και να θεωρείται ίσως ο πιο ισχυρός παίκτης σε επίπεδο δυνάμεων στον κομματικό μηχανισμό. Δικαιώνοντας έτσι την ρήση «το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει»

Απέτυχε ως υπουργός

Παρότι υπήρξε πανίσχυρος όσο ελάχιστοι υπουργοί, δεν έχει να επιδείξει καμία κυβερνητική επιτυχία. Αντιθέτως κατηγορείται πως ό,τι έπιασε το οδήγησε σε αποτυχία. Την πρώτη περίοδο είχε αναλάβει να φέρει ξένες επενδύσεις, γι’ αυτό, όπως έλεγε, ταξίδευε τόσο συχνά στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη. Παρά τα μεγάλα λόγια και τα πανάκριβα ταξίδια με φίλους και κουμπάρους όμως, επενδύσεις δεν έφερε ποτέ.

Στο δεύτερο πόστο του ως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το μεγάλο του στοίχημα ήταν να βάλει σε τάξη το τηλεοπτικό τοπίο. Η αποτυχία του εδώ ήταν ακόμα πιο παταγώδης, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο περιβόητος διαγωνισμός Παππά οδήγησε τον εμπνευστή του στο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις καταγγελίες Χρήστου Καλογρίτσα και στην ομόφωνη καταδίκη του (13-0) για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στην ΕΡΤ οι παραιτήσεις με καταγγελίες των στελεχών που είχε επιλέξει έπεφταν βροχή και η κατάσταση ήταν μονίμως ταραχώδης.

Όσο για τον «ελληνικό διαστημικό οργανισμό» που θα έφτιαχνε αυτό ήταν άλλο ένα μεγάλο φιάσκο, όπως είχε αποκαλύψει, καταγγέλλοντας με την παραίτησή του, ο σπουδαίος επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής. Η ψηφιοποίηση του κράτους που ανέλαβε να υλοποιήσει στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και δύο έργα που πληρώθηκαν από το δημόσιο ταμείο με αρκετά εκατομμύρια ευρώ κατηγορούνται ότι έχουν σκιές. Το ένα μάλιστα είναι το περιβόητο VAR και περιλαμβάνεται σε δικογραφία που τον αφορά και βρίσκεται στη Βουλή. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ήρθε στη χώρα μας λειψό. Δίχως το ημιαυτόματο οφ σάιντ και την ηλεκτρονική τεχνολογία για την γραμμή τέρματος, δηλαδή για το ένα είχε περάσει η μπάλα.

Δεν μιλούν

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Παππάς έχει να μιλήσει έστω και για ένα καλημέρα με τον Αλέξη Τσίπρα από τον περασμένο Φεβρουάριο και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο ο Κασσελάκης σώθηκε λόγω του Παππά. Τότε στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη είχε αποφασιστεί η εκδίωξη του Κασσελάκη. Μάλιστα επιλέχθηκε και η Γεροβασίλη για να σταθεί ως υποψήφια πρόεδρος του κόμματος έναντι του Κασσελάκη. Όμως ο αέρας των Εξαρχείων άλλαξε τα μυαλά στον Παππά σε εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ του Φεβρουαρίου. Όμως την επομένη ημέρα δεν άφησε και την Γεροβασίλη να ηττηθεί πανηγυρικά σε ένα Συνέδριο που έμοιαζε με ρωμαϊκή αρένα υπέρ του Κασσελάκη.

Έπεισε τον πρώην πρόεδρο να μην επιμείνει σε εκλογές και να πάνε όλοι μαζί. Έτσι και ο Κασσελάκης έλαβε την υποτιθέμενη ψήφο εμπιστοσύνης από τον όχλο του συνεδρίου και η Γεροβασίλη δεν ταπεινώθηκε. Από τότε ο Παππάς λαμβάνει μηνύματα από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ του διεμηνύθη ότι δεν είναι επιθυμητή η επικοινωνία ακόμη και για ανταλλαγή ευχών.

Ο Νίκος Παππάς στην εποχή Κασσελάκη ακολούθησε την ίδια τακτική. Διατήρησε τις δυνάμεις του εντός του κομματικού μηχανισμού και έκανε τον Κασσελάκη να νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει βήμα δίχως τον Παππά. Η απόφαση του Κασσελάκη να φάει τον Σωκράτη Φάμελο από την θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε αυτό που επιθυμούσε ο Παππάς.

Ο πρώην υπουργός έβλεπε ότι η στήριξη στον Κασσελάκη δεν τον βοηθούσε. Δέχθηκε την θέση (θα μπορούσε να πει όχι), καθώς διέβλεψε ότι ήταν το διαβατήριο του για την επόμενη ημέρα, την οποία έβλεπε να έρχεται. Και στο κρίσιμο σημείο έστριψε το τιμόνι του πλοίου, αφού προηγουμένως είχε αποστείλει μήνυμα προς ναυτιλλόμενους, ότι «ο εξ Αμερικής σωτήρας μας τελείωσε». Ο Νίκος Παππάς γνώριζε ότι τον είχαν ανάγκη οι «87» κι έσπευσε να προσφέρει την βοήθεια του διατηρώντας το πρώτο τραπέζι πίστα και στην μετά Κασσελάκη εποχή.

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος. Ναι μεν εντός του κομματικού μηχανισμού είναι ισχυρός, αλλά όχι τόσο για να πείσει τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία. Όμως διαθέτει την μαεστρία να τον θεωρούν όλοι απαραίτητο και αναγκαίο. Με πρόεδρο είτε τον Πολάκη, είτε την Δούρου, είτε και τον Γκλέτσο θα μπορούσε εύκολα να ανελιχθεί ως το Νο2 του κόμματος, όπως ήταν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά ακόμη και εάν εκλεγεί κάποιος από τους «87» ο Νίκος Παππάς θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, καθώς ο νέος πρόεδρος αποκλείεται να θελήσει να έχει απέναντι του μία συμπαγή ομάδα που έχει φτιαχτεί εδώ και δέκα περίπου χρόνια.

Μέχρι τον Δεκέμβριο

Μπορεί να μην έχει λάβει ακόμη το «οκ», αλλά μέχρι την εκλογή νέου προέδρου ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επί της ουσίας ο άτυπος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ. Δεν θα πραγματοποιήσει ομιλία αλλά θα παραχωρήσει μόνο συνέντευξη Τύπου με μεγαλύτερη εισήγηση, η οποία θα απαρτίζεται από πέντε θεματικές.

  • Στέγη
  • Ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια, προστασία α’ κατοικίας
  • Επιχειρηματικότητα – βιώσιμη ανάπτυξη
  • Υγεία
  • Εργασία.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για τα αποτελέσματα των εργασιών των πέντε ομάδων που είχαν συγκροτηθεί κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως στόχος είναι η προγραμματική αντεπίθεση του κόμματος, με ανάδειξη των επεξεργασμένων θέσεων επί κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και την αγορά και με κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε την ανάγκη για οργανωμένη εξωστρέφεια σε κάθε επίπεδο.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να αναδειχθούν εκ νέου οι προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη της κερδοσκοπίας και για την αναμόρφωση του φορολογικού, που παρουσιάστηκαν πριν από τις ευρωεκλογές και πυροδότησαν τον διάλογο για την ανάγκη εφαρμογής συνεκτικών σχεδίων επί των δύο ζητημάτων.

Μάλιστα παρουσίασε στην Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης Τρίτης τον συντονισμό που υπήρξε για την ολοκλήρωση της καταγραφής και συλλογής των (21) σημειωμάτων των τομέων της Κ.Ο., με τη συμβολή των τομεαρχών του κόμματος, καθώς και την επεξεργασία που γίνεται από τον ίδιο και τους συνεργάτες του επί των κειμένων και της τελικής συνολικής πρότασης. Προεργασία είχε υπάρξει από τον Σωκράτη Φάμελλο, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της ΕΠΕΚΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Παππάς, μετά από σύσκεψη με τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας στη Βουλή, εισηγήθηκε την πραγματοποίηση επίσκεψης σε δομή Υγείας, τη συνάντηση με τη διοίκηση της Helexpo, την περιοδεία στα περίπτερα της ΔΕΘ, τη σύσκεψη εργασίας με παραγωγικούς φορείς και τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου.

Και όπως είπε κάποιος από τους άσπονδους φίλους του εντός της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ «όποιος νομίζει ότι με την εκλογή νέου αρχηγού τελειώνει και ο Παππάς είναι μακριά νυχτωμένος. Ήδη ο Παππάς σχεδιάζει την δική του παρουσία στην μεθεπόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα