«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει κατάλληλα και αναλογικά…»

Το Ιράν, μετά τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία, απείλησε ότι θα δώσει τις δικές του απαντήσεις - Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταδίκασαν τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και δήλωσαν πως θα συνεργαστούν για επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβάνοντας και την ιρανική αεροπoρική εταιρεία Iran Air.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν έχει στείλει όπλα στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και πως η ενέργεια των τριών ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί συνέχεια της εχθρικής πολιτικής της Δύσης και της οικονομικής τρομοκρατίας εναντίον του ιρανικού λαού, σύμφωνα και με τη δήλωση του  εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι.

«Όπως έχει επισημανθεί προηγουμένως, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πούλησε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι παντελώς αβάσιμος και ψευδής», τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Τι λένε οι Δυτικοί – Στις κυρώσεις συμμετέχουν και οι ΗΠΑ

«Έχουμε πλέον επιβεβαίωση ότι το Ιράν έκανε αυτές τις μεταφορές» πυραύλων, ανέφεραν οι διπλωμάτες των τριών χωρών σε κοινό ανακοινωθέν τους. «Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για να καταγγείλουμε τις διμερείς συμφωνίες μας για τις αεροπορικές υπηρεσίες με το Ιράν».

Στο παιχνίδι μπήκαν και οι ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να υποστηρίζει ότι «η Ρωσία έχει λάβει βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Ουκρανία κατά Ουκρανών».

Ανακοίνωσαν δε ότι μαζί με σύμμαχες χώρες προχώρησαν σε κυρώσεις εναντίον έξι ιρανικών εταιρειών drones και βαλλιστικών πυραύλων, προμηθευτών στη Ρωσία ως μέρος μιας σύμβασης που υπογράφηκε στα τέλη του 2023, καθώς και 10 διευθυντών και υπαλλήλων τους.

Η ιρανική αεροπορική εταιρεία Iran Air είναι μεταξύ των στόχων αυτών των οικονομικών κυρώσεων, επειδή πραγματοποίησε παραδόσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα