Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν περισσότερο από πέρσι – Πάνε για νέο ρεκόρ

Πέρυσι, οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής ήταν 1,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο -μια έκταση ίση με το μέγεθος της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί-. Αυτή την εβδομάδα, η έκταση αυτή μειώθηκε ακόμη περισσότερο

Λιώνουν πιο γρήγορα από πέρσι οι πάγοι της Ανταρκτικής. «Πάνε» για νέο χαμηλό ρεκόρ.

Οι θαλάσσιοι πάγοι που περιβάλλουν την Ανταρκτική ετοιμάζονται να φτάσουν σε νέο ιστορικό χαμηλό κατά τη διάρκεια του χειμώνα για δεύτερη συνεχή χρονιά, συνεχίζοντας την «εξωφρενική» μείωση της ποσότητας του Νότιου Ωκεανού που παγώνει.

Η περιοχή της Ανταρκτικής υπέστη μια απότομη μεταμόρφωση το 2023, καθώς η θαλάσσια παγοκάλυψη που περιβάλλει την ήπειρο μειώθηκε ραγδαία για έξι συνεχόμενους μήνες.

Οι επιστήμονες του AAPP (AUSTRALIAN ANTARCTIC PROGRAM PARTNERSHIP) δήλωσαν, όπως γράφει ο Guardian, ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το φαινόμενο επαναλήφθηκε το 2024. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η ποσότητα του παγωμένου ωκεανού ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγούμενου έτους.

Αν και η καταγραφή του χειμώνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δεν είναι σαφές αν η έκταση των θαλάσσιων πάγων για τη φετινή περίοδο θα είναι μικρότερη από την περσινή. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως το σύστημα της Ανταρκτικής έχει μεταβεί σε μια «νέα κατάσταση».

«Στην πραγματικότητα, μιλάμε για δύο απίστευτα ακραία γεγονότα», δήλωσε ο Dr. Will Hobbs, ερευνητής θαλάσσιων πάγων στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. «Πέρυσι ήταν εξωφρενικό και συνέβη ξανά φέτος».

Ο Hobbs εξήγησε ότι, σε μηνιαίες και ετήσιες κλίμακες, η ατμόσφαιρα είναι ο κύριος παράγοντας της περιφερειακής μεταβλητότητας. «Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του Νότιου Ωκεανού έχουν πραγματικό αντίκτυπο στους θαλάσσιους πάγους», είπε. «Γνωρίζουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, με παγκόσμιες θερμοκρασίες πάνω από 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή για παρατεταμένες περιόδους. Αυτή η παγκόσμια θέρμανση αντικατοπτρίζεται τώρα στους ωκεανούς γύρω από την Ανταρκτική».

Το Σάββατο, οι θαλάσσιοι πάγοι του Νότιου Ωκεανού κάλυψαν 17 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, λιγότερο από το προηγούμενο χαμηλό των 17,1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων που καταγράφηκε πέρυσι. Ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος για τις 7 Σεπτεμβρίου, βάσει δορυφορικών δεδομένων, είναι 18,4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο χειμώνας της Ανταρκτικής ξεκινά συνήθως τον Μάρτιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Dr. Phil Reid από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με σιγουριά αν ο χειμερινός θαλάσσιος πάγος έχει φτάσει στο ετήσιο μέγιστο επίπεδό του, αλλά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχει πέσει τόσο κάτω από τον μέσο όρο για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ανέφερε ότι, ενώ οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να κατανοούν τον αντίκτυπο που έχουν τα χαμηλά επίπεδα θαλάσσιου πάγου στις καιρικές συνθήκες και το κλίμα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλουν στην αύξηση των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και των ξηρών χειμερινών ημερών στην Αυστραλία. «Οι αλληλεπιδράσεις ωκεανού και ατμόσφαιρας που προκαλούνται από την απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής πιστεύεται ότι οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές», δήλωσε ο Reid.

Ο Hobbs ανέφερε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η παγοκάλυψη της Ανταρκτικής από το φαινόμενο του προηγούμενου έτους, και μέχρι τότε ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της παγκόσμιας θέρμανσης θα γίνει πιο εμφανής. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος της κάλυψης των θαλάσσιων πάγων δεν είναι πιθανό να επιστρέψει», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα