«Σημιτική διαπλοκή»… συγγνώμες, «κύκλος που έκλεισε» και αλλαγή σκηνικού στην κεντροαριστερά

Η καθαίρεση Κασσελάκη ανοίγει την προοπτική συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά), έστω κι αν υπάρχουν αναφορές για κύκλο που έκλεισε ή για συντηρητικοποίηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - Συγγνώμη από Ραγκούδη για τις αναφορές Κασσελάκη σε «παρέλαση σημιτικής διαπλοκής στο Ζάππειο»

Μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη, αρκετά στελέχη του κεντροαριστερού χώρου δηλώνουν τη βούλησή τους για το άνοιγμα διαλόγου για συνεργασία δυνάμεων με αυτονομία των κομμάτων και προγραμματική σύγκλιση.

Μετά την αποπομπή του κ. Κασσελάκη και τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυε εναντίον του ΠΑΣΟΚ (μίλησε για «παρέλαση σημιτικής διαπλοκής στο Ζάππειο») και της Νέας Αριστεράς, ένα ένα στελέχη και από τους τρεις χώρους ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους. Αν και υπάρχει δισταγμός με δεδομένες τις αναμετρήσεις στο εσωτερικό τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για την εκλογή νέου προέδρου, η ανάγκη για κοινό μέτωπο κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυράκου Μητσοτάκη σε μια περίοδο έντονης δυσαρέσκειας για το πολιτικό σκηνικό, ωθεί στελέχη στην αναζήτηση νέων δρόμων.

Αναμένοντας τις εσωκομματικές εκλογικές μάχες στο ΠΑΣΟΚ (τον Οκτώβριο) και τον ΣΥΡΙΖΑ (τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο) εκφράστηκε ήδη  λοιπόν  προθυμία για συνεννόηση από τους Γεροβασίλη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλος, Χαρίτση και Ηλιόπουλο.

Γεροβασίλη: «Πιστεύω στην προγραμματική συνεργασία»

«Πιστεύω στη συνεργασία, διατηρώντας ο κάθε πολιτικός φορέας την αυτονομία του» ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό η κα Όλγα Γεροβασίλη και και στάθηκε στην «προγραμματική συνεργασία»: «Η κάθε σύνθεση απαιτεί και βήματα μπρος και υποχωρήσεις».

Ραγκούσης: Συγγνώμη από ΠΑΣΟΚ για τις ύβρεις

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ, για τη «σκαιότατη» δήλωση του κ. Κασσελάκη περί «παρέλασης σημιτικής διαπλοκής στο Ζάππειο»: «Στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει τα πεντηκοστά γενέθλια ενός ιστορικού κόμματος και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, με τέτοια προσφορά στον ελληνικό λαό. Προσωπικά νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Θεοχαρόπουλος: Όχι σε μια πορεία περιχαράκωσης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει πορεία, με εξωστρέφεια, ενότητα και παραγωγή πολιτικής αντί για διχασμό, δημιουργία εσωτερικών εχθρών και παραπολιτική», δήλωσε στην «Νατευμπορική» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Να παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών και όχι ένα συγκεντρωτικό, προσωποπαγές κόμμα. Να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να σταματήσει να ακολουθεί πορεία περιχαράκωσης».

Χαρίτσης: Ναι σε συνεργασία σε προγραμματική βάση

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, τάχθηκε μεν υπέρ της συνεργασίας στην κεντροαριστερά σε προγραμματική βάση. Πέραν αυτού όμως, εκτίμησε ότι ο «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Η όποια συζήτηση περί συνεργασίας, περί κοινού μετώπου πρέπει να γίνεται πάντα σε προγραμματική βάση».

Ηλιόπουλος: «Προφανώς σε μια συμμαχία δεν θα συμφωνήσεις σε όλαι»

Αν και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πορεία απαξίωσης και συντηρητικής στροφής», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, τάχθηκε κι εκείνος υπέρ μιας συμμαχίας στον χώρο της κεντροαριστεράς: «Προφανώς σε μια συμμαχία δεν θα συμφωνήσεις σε όλα. Συμμαχία κάνουν και χώροι οι οποίοι έχουν και διαφωνίες. Πρέπει να βρεις τα κρίσιμα».

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στον εργαζόμενο που θα πρέπει να μπορεί να ζήσει από τον μισθό του, στον νέο εκπαιδευτικό που θα μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι και σε ένα ΕΣΥ που θα κρατηθεί ζωντανό, κρίσιμα σημεία απέναντι στα οποία υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να μπουν με όρους σύγκρουσης με τη δεξιά και το καθεστώς Μητοτάκη: «Με αυτούς εμείς μπορούμε να παλέψουμε».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα