Επικεφαλής CIA για εκεχειρία στη Γάζα: Απομένει άλλο ένα 10% για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Ο διευθυντής της CIA, Oυίλιαμ Μπερνς ανέφερε πως .«Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν περίπου στο 90%, αλλά το τελευταίο 10% ήταν πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι».

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρουσίασαν τις απόψεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας σε εκδήλωση των Financial Times. Εκεί μίλησαν ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, Ρίτσαρντ Μουρ και ο διευθυντής της CIA, Oυίλιαμ Μπερνς.

Ο Μουρ τόνισε ότι εκτιμά πως το Ιράν συνεχίζει να σχεδιάζει τα αντίποινά του για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου, για τον οποίο κατηγορεί το Ισραήλ. «Εκτιμώ ότι θα προσπαθήσουν και δεν θα μπορούμε να χαλαρώσουμε», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός, ο Μπερνς σχολίασε πως: «Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν περίπου στο 90%, αλλά το τελευταίο 10% ήταν πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι».

Παράλληλα ο Μπερνς, που είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί μια πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός. «Θα κάνουμε αυτή την πιο λεπτομερή πρόταση, ελπίζω τις επόμενες μερικές ημέρες, και μετά θα δούμε», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα