Κι επίσημα η πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη

Οι "87" σήκωσαν το γάντι που τους πέταξε ο Κασσελάκης και κατέθεσαν πρόταση μομφής, την οποία στηρίζει και ο Πολάκηςε, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης το 1/3 της Κεντρικής Επιτροπής ενός κόμματος εξουσίας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι “87” που πριν από την προγραμματισμένη Κεντρική Επιτροπή κατέθεσαν κείμενο με 100 υπογραφές, όπου ζητούσαν από τον Κασσελάκη πρόωρες εκλογές για την εκλογή προέδρου. Όταν είδαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κατέθεσαν πρόταση μομφής.

Την πρόταση μομφής κατέθεσε εκ μέρους των «87» ο Γιάννης Μπουλέκος και συνοδεύεται από 100 υπογραφές.

Οπως αναφέρουν στο κείμενο οι «87» ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης ως προϊόν της διαπλοκής. Διχάζει και βυθίζει στην εσωστρέφεια τον ΣΥΡΙΖΑ και επειδή στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού ζητάμε να εκφραστεί η βάση.

Η πρόταση μομφής

Αναλυτικά η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα των 87 κατά του Στέφανου Κασσελάκη είναι η ακόλουθη:

Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Προσέρχομαι στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης των λεγομένων και των πράξεών μας.
Τον τελευταίο ένα χρόνο, ειδικότερα από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών.
Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κυρίαρχη την ευθύνη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη δεν αντιλήφθηκε ούτε μια στιγμή γιατί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με ευθύνη του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοικτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ευθύνη του Προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης.
Γιατί ο Πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του τέταρτου Συνεδρίου που μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.
Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.
Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες
Γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.
Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις.
Τώρα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παράγραφος 4 του καταστατικού και καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στον Πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στη βάση.

Ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε ότι στηρίζει την πρόταση μομφής των «87», όπως επίσης γνωστοποίησε ότι στις εκλογές θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Πρότεινε στον Κασσελάκη να οδηγήσει μόνος του το κόμμα σε εκλογές. Επίσης ζήτησε από τους «87» να μείνουν στο κόμμα όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ξεκαθάρισε πως: «Αν δεν περάσει η πρόταση παραμένω, αν χάσω παραμένω και δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα σαν της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός», θέλοντας να πει ότι και να χάσει δεν φεύγει από κόμμα.

Η πρόταση μομφής θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά ακόμη και εάν τη χάσει ο Στέφανος Κασσελάκης θα εχει μία ακόμη ευκαιρία στο Καταστατικό Συνέδριο της 6ης Οκτωβρίου. Εάν η πρόταση μομφής γίνει αποδεκτή από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τότε το Συνέδριο θα μετατραπεί σε Διαρκές και με μοναδικό σκοπό διεξαγωγής του για το εάν το ανώτατο κομματικό όργανο αποδέχεται την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εάν την αποδεχθεί θα αποφασιστεί πότε θα γίνουν εκλογές. Όμως επειδή το συνέδριο θα είναι διαρκές θα μετάσχουν όλοι όσοι μετείχαν και στο Συνέδριο του προηγούμενου Φεβρουαρίου, όπου ο Κασσελάκης μαζί με την βοήθεια του Παππά είχε την πλειοψηφία. Οπότε η πρόταση μομφής μάλλον δύσκολα θα περάσει στο Συνέδριο. Εκτός εάν μέχρι τότε έχουν γίνει πράγματα και θαύματα. Κάτι που με το τωρινό καθεστώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείς να το αποκλείσεις.

Η άνεση Κασσελάκη

Ο Κασσελάκης νιώθοντας σιγουριά για το Συνέδριο στην ομιλία του το έπαιξε άνετος  προκαλώντας τους διαφωνούντες να του καταθέσουν πρόταση μομφής. Βέβαια για μία ακόμη ομιλία χρησιμοποίησε φράση κλεμένη από άλλο πολιτικό. Αυτή την φορά αντέγραψε τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας “ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε”. Μία φράση που είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς η ασχετοσύνη και του ίδιου του Κασσελάκη, αλλά και των δίπλα του δεν φτάνει στο σημείο να σκεφτούν ότι δεν μπορείς να λες φράσεις που έχουν πει άλλοι πολιτικοί κι έχουν μείνει στην ιστορία.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης υπεραμύνθηκε του τρόπου διοίκησης του κόμματος, με τον οποίο γελούν και οι πέτρες, ενώ ουκ ολίγες φορές επιτέθηκε στους διαφωνούντες. Μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης είπε: “Δεν περιμένω να συμφωνήσουμε στα πάντα. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει”, υπογράμμισε στη συνέχεια και τόνισε πως υπάρχουν δύο δρόμοι: “να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για αντιπολίτευση στην πιο ανάλγητη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης” και από την άλλη πλευρά η “στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση”. “Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, κατέληξε.

Τόνισε πως, “ζούμε ως κόμμα αυτό που έχει πει ο Γκράμσι “το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί” και πρόσθεσε πως το παλιό κάνει ό,τι κάνει πάντα, θα αρνείται ότι ξεπεράστηκε και θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως οι φατρίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα.

“Βαφτίζομαι διχαστικός από αυτούς που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής και ξεσκίζουν τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ” είπε.

Ορισμένες άλλες από τις ατάκες του κ. Κασσελάκη:

  • Για τους βουλευτές εισηγούμαι την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο πρόεδρος θα προτείνει στην ΚΕ τον ΓΓ, τον αναπληρωτή και η ΚΕ θα ψηφίζει επί των προτάσεων αυτών. Παράλληλα ο πρόεδρος θα ορίζει τον γενικό οικονομικό διευθυντή και τον εκπρόσωπο τύπου.
  • Η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.
  • Το σχήμα να συνοδεύεται από μια εκτελεστική επιτροπή που να αποτελείται από το προεδρείο της ΚΟ, τον γραμματέα της Νεολαίας και τον εκπρόσωπο τύπου.
  • Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας ενός σχήματος Γενικού Γραμματέα πλαισιωμένου με γραμματέα οργανωτικού, εκπόνησης προγράμματος, κοινωνικής δράσης.
  • Εισηγούμαι την αναβάθμιση της ΚΕ με 201 μέλη. Θα συνεδριάζει 4 φορές τον χρόνο συν όποτε χρειάζεται. Θα επεξεργάζεται τις προτάσεις των περιφερειακών επιτροπών. Η ΚΕ θα είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για το νέο σχήμα γραμματέων.
  • Βασικός στόχος των αλλαγών είναι να περιορίσουμε την γραφειοκρατία και να εφαρμόσουμε την άμεση δημοκρατία με συμμετοχικότητα και συμπεριληπτικότητα.
  • Εισηγούμαι την ψηφιακή διαβούλευση ιδεών, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.
  • Θέλουμε ένα σύγχρονο αριστερό και μοντέρνο κόμμα που να είναι ελκυστικό; Που θα τιμά τις ιστορικές του καταβολές; Που θα χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να φέρει πιο κοντά τους νέους;
  • Από πότε ΙΧ είναι να παραδίδεις το κόμμα στη βάση του;
  • Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να γεννηθεί το νέο και το καινούργιο. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος. Το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο.
  • Όποτε πάω να φύγω μπροστά, μια ριζική αλλαγή, βρίσκομαι εγκλωβισμένος από ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να μην αλλάζει τίποτα.
  • Να μπει τέλος στα οικόπεδα και τα οικοπεδάκια που δεν χτίζουν τίποτα παρά τα αυθαίρετα εγώ των ιδιοκτητών τους. Στη θέση τους να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών.
  • Για ποια ενότητα μιλάμε; Για την ενότητα που έφαγε τον ιδρυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Ή για αυτήν που θέλει να φάει πρόεδρο εκλεγμένο πριν από 11 μήνες και βαφτίζομαι διχαστικός ενώ παρέλαβα διχασμό.
  • Αυτές οι φατρίες είναι αυτές που εμπόδισαν τον Αλέξη να αλλάξει το κόμμα ενώ άλλαξε πολλά στη χώρα.
  • Και το παλιό κάνει ό,τι κάνει πάντα, θα αρνείται ότι ξεπεράστηκε και θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί.
  • Ζούμε ως κόμμα αυτό που έχει πει ο Γκράμσι “το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί».
  • Αυτός ο κάποιος που θα πει φύγετε στην κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η σημιτική διαπλοκή που είδαμε στο Ζάππειο, ούτε μια νεφελώδης κεντροαριστερά με όλους τους αποστάτες που ο λαός τους έστειλε σπίτι τους.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 φοβήθηκε να πει θέλω να κυβερνήσω, θέλω να εφαρμόσω το δικό μου πρόγραμμα.
  • Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
  • Ο Τσίπρας είναι αυτός που με έφερε στην πολιτική. Αυτός με φύτεψε στο επικρατείας. Τιμώ την κυβέρνησή του και μας. Έχω 3 επιμέρους διαφωνίες, το πρώτο εξάμηνο, ο νόμος Κατρούγκαλου και το ύψος του μαξιλαριού. Η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος και του λέω Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο. το ότι δεν έγινε κάτι από τα δύο είναι προσωπική του επιλογή και το σέβομαι.

Απάντηση της Νέας Αριστεράς

Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στη Νέα Αριστερά και προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Έτσι λίγο μετά η Νέα Αριστερά σχολίασε:  “Ο κύριος Κασσελάκης επιβεβαίωσε σήμερα ότι στα στελέχη που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά προσφέρθηκαν θέσεις, καρέκλες και αξιώματα. Η αποχώρηση από το κόμμα Κασελάκη δεν έγινε για τις καρέκλες λοιπόν αλλά επειδή ήταν πέρα από προφανής η πορεία εκφυλισμού, η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σε Τραμπικό μόρφωμα, η γελοιοποιηση, η απαξίωση και τελικά η συρρίκνωση. Σε έναν σχεδόν χρόνο ηγεσίας Κασελάκη, το κόμμα που κάποτε κυβέρνησε τη χώρα μετατράπηκε σε ριάλιτι σόου παραγωγής τοξικότητας, παραπολιτικής και αντιπολιτικής, προσφέροντας σίγουρα πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον κ. Μητσοτακη από ότι αν είχε δεχτεί τελικά να γίνει Υπουργός του. Έναν χρόνο μετά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Κασελάκης και οι υποστηρικτές του είναι οι πραγματικοί υπονομευτές, όχι μόνο για το κόμμα τους αλλά για το σύνολο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα