Η λειψυδρία είναι εδώ και χρειάζονται άμεσες δράσεις

Οι αγρότες από τη Νάξο χτύπησαν καμπανάκια με την ελπίδα ότι κάποιος θα τα ακούσει

Παραδοσιακά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο στις εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Και αυτό διότι οι πολίτες παίρνουν μία γεύση για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο έτος.

Και η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες αναμένουν ευχάριστα νέα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις, εργασιακά, φορολογικά, αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει όλες τις οικογένειες και ειδικά τις πιο ευάλωτες οικονομικά. Και όλοι ελπίζουν το περιβόητο καλάθι του πρωθυπουργού να είναι γεμάτο και τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα ανακουφίσουν την καθημερινότητα μας.

Όμως αυτό το τριήμερο, πέραν των εξελίξεων με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανή αποπομπή μέσω πρότασης μομφής του Στέφανου Κασσελάκη, υπάρχει και μία γιορτή που περισσότερο θυμίζει καμπανάκι για το τι μας περιμένει, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν αποφασιστούν σημαντικές δράσεις. Ο λόγος για την 15η γιορτή πατάτας που διοργανώνεται στη Νάξο. Μία γιορτή που διοργανώνει η τοπική Ένωση Αγροτικών Σωματείων. Μία γιορτή, στην οποία υπάρχει επί της ουσίας μία πανελλήνια συνέλευση των Αγροτικών Ενώσεων από όλη την Ελλάδα με ένα μόνο στόχο: Να στείλουν ένα μήνυμα προς την κεντρική εξουσία πως το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι περιοχές στην χώρα χτυπά τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα και οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλους τους πολίτες.

Ήδη η φετινή ξηρασία και ανομβρία οδηγεί τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου, που έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναγνώριση και πιστοποίηση της ποιότητάς τους, σε κρίση. Ειδικά η πατάτα της Νάξου αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης, λόγω λειψυδρίας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη αρδευτικών υποδομών οδηγούν την αγορά της ναξιακής πατάτας σε κατάρρευση. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί, όπως και αυτοί με την σταφίδα. Ήδη η ΕΥΔΑΠ έχει κρούσει το καμπανάκι και για το νερό που έρχεται και στην Αθήνα. Ήδη κάποια νησιά βρίσκονται στο και πέντε.

Οι αγρότες από τη Νάξο στέλνουν ένα σαφέστατο μήνυμα. Χωρίς νερό θα υπάρχει μικρότερη παραγωγή με συνέπεια να φτάνουν στις αγορές λιγότερα προϊόντα. Κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα λιγότερα προϊόντα θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές.

Προφανώς από την κεντρική εξουσία αναμένουν τις μελέτες των ειδικών για το πώς θα αντιμετωπιστεί η λειψυδρία. Πάντως περιμένοντας την βροχή δεν είναι η λύση. Αυτό θυμίζει περισσότερο τους Ινδιάνους που χόρευαν τον χορό της βροχής, ή κάποιες δοξασίες με παππάδες να κάνουν δεήσεις στον Θεό για να βρέξει.

Άμεσα έργα

Εδώ και τώρα χρειάζονται μικρά λειτουργικά έργα που θα αποταμιεύουν το όποιο νερό υπάρχει και μικρά φράγματα που θα μπορούν να αποθηκεύουν το αφαλατωμένο νερό της θάλασσας προκειμένου να τροφοδοτούνται οι αγρότες και να μπορούν να καλλιεργούν. Έργα που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, διαφορετικά όλες οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ακρίβειας θα μοιάζουν σα να προσπαθείς να γεμίσεις με νερό ένα τρύπιο βαρέλι. Όσο νερό και να το τροφοδοτείς το τρύπιο βαρέλι δεν θα το γεμίσεις ποτέ.

Η εικόνα των σπιτιών από το χωριό Κάλλιο που αναδύθηκαν στον Μόρνο, ή το γεγονός ότι πιτσιρίκια άρχισαν να παίζουν μπάλα εντός του φράγματος του Πηνειού στην Ηλεία είναι αποκρουστικές και χτυπούν καμπανάκια.

Στη Νορβηγία όπου η στάθμη των βροχοπτώσεων υποχώρησε κατά 70 χιλιοστά οι αρχές έκλεισαν τα σιντριβάνια σε όλη τη χώρα… Εδώ απλά περιμένουμε τις μελέτες των πανεπιστημιακών…

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα