Στέγαστρα με ηλιακά πάνελ στις εθνικές οδούς

Τι σχεδιάζουν οι επιστήμονες, ποια θα είναι τα οφέλη για την παραγωγή ενέργειας και πόσο θα μειωθούν οι ρύποι

Η ηλιακή ενέργεια έχει αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον της κοινωνίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως ενσωματώνουν στα σχέδιά τους την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα ηλιακά πάνελ και την αιολική ενέργεια να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η συνεχής έρευνα βελτιώνει την απόδοση των ηλιακών κυψελών, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται νέοι τρόποι εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας.

Φανταστείτε, λοιπόν, έναν κόσμο όπου οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι απλώς μια ασφάλτινη λωρίδα στην επιφάνεια του εδάφους, αλλά και πηγές καθαρής ενέργειας. Μία φιλόδοξη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Earth’s Future» παρουσιάζει την ιδέα της εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ ως «οροφές» πάνω από όλους τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας παγκοσμίως.

Ήδη έχουν ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα που δοκιμάζουν την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε τμήματα των δρόμων, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την εφαρμογή αυτής της ιδέας σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αν καλύπτονταν τα 3,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων παγκοσμίως με ηλιακά πάνελ, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά 28%». Επιπλέον, η ενέργεια που θα παραγόταν θα μείωνε την ανάγκη για χρήση ορυκτών καυσίμων κατά το ίδιο ποσοστό.

Η πρόκληση αυτή είναι σίγουρα τεράστια, αλλά η αξιοποίηση ήδη υπάρχουσας γης, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία. Σύμφωνα με την έρευνα, για να καλυφθούν οι αυτοκινητόδρομοι με ηλιακά πάνελ θα απαιτούνταν περίπου 52,3 δισεκατομμύρια φωτοβολταϊκά πάνελ πολυπυριτίου ισχύος 250 watt.

Η παραγωγή ενέργειας

Αν αυτά τα πάνελ εγκαθίσταντο, θα μπορούσαν να παράγουν ετησίως 17,57 petawatts, δηλαδή 17.578 terawatt, ποσότητα ενέργειας που αντιστοιχεί σε τέσσερις φορές την ετήσια παραγωγή ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών ή στο 60% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τους υπόλοιπους κύριους δρόμους, θα παράγονταν επιπλέον 13.570 terawatt ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως.

Συνολικά, η εγκατάσταση αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εκπομπές 9,66 γιγατόνων CO2 που παράγονται από ορυκτά καύσιμα κάθε χρόνο.

Εκτός όμως από τα περιβαλλοντικά οφέλη, η μελέτη αναδεικνύει και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Οι ηλιακές οροφές θα μπορούσαν να προστατεύουν τα οχήματα από τις καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή και το χιόνι, μειώνοντας έτσι τα τροχαία ατυχήματα και τους θανάτους κατά 10,8% παγκοσμίως, συμβάλλοντας επίσης και στην οικονομική αποδοτικότητα των μεταφορών.

Φυσικά, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα αντιμετώπιζε πολλές προκλήσεις, από το υψηλό κόστος μέχρι τις τεχνικές δυσκολίες. Ωστόσο, η μελέτη αυτή ανοίγει ένα συναρπαστικό παράθυρο σε ένα μέλλον όπου οι δρόμοι μας θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης στην κλιματική κρίση.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα