Κτύπησαν καμπανάκια στους νέους

Τα πανηγύρια τελείωσαν, το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα 50 χρόνια ζωής του και πλέον έρχεται η ώρα της αλήθειας για τους υποψηφίους προέδρους. Σε ένα μήνα από τώρα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο του Κινήματος. Θα είναι ο 7ος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ μετά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώφη Γεννηματά και το Νίκο Ανδρουλάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η παρουσία του κόσμου την Τρίτη το βράδυ στο Ζάππειο, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε ένα αισιόδοξο κλίμα για μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου και ήδη και οι υποψήφιοι αρχηγοί πλέον κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ. Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2021 κι εν μέσω της πανδημίας περισσότεροι από 270.000 πολίτες περίμεναν υπομονετικά στις ουρές να εκλέξουν το Νίκο Ανδρουλάκη. Τώρα πλέον όλοι μιλούν για συμμετοχή που θα ξεπεράσει τις 300.000. Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα ανεβάζουν πολύ πιο πάνω τον πήχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις παλιές καραβάνες του κομματικού συστήματος του ΠΑΣΟΚ έλεγε σε πηγαδάκια στο Ζάππειο πως «εάν συνεχιστούν οι αστοχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο εμφύλιος σπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι πολίτες θα καταλάβουν ότι η μοναδική λύση που έχουν είναι το ΠΑΟΣΚ και θα σπεύσουν».

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνο η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και την ευκαιρία που έχει για να επιστρέψει στη συνείδηση της κοινωνίας ως ένα κόμμα εξουσίας, ως μία εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις ομιλίες τους έδειξαν τον δρόμο στους υποψήφιους προέδρους.

Ο επί μία οκταετία πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης έκρουσε το καμπανάκι λέγοντας πως «είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες». Νωρίτερα ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές προσφέροντας το όνειρο και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση».

Πάνω στον ίδιο καμβά ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. «Προτείνοντας  ενός ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά», επισήμανε. Και έστειλε μήνυμα προς τους υποψηφίους προέδρους ζητώντας τους «δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για χάρη της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η ώρα του ελέγχου

Πλέον μπαίνοντας στην τελική ευθεία μεθαύριο Δευτέρα οι επτά υποψήφιοι πρόεδροι (Ανδρουλάκης, Δούκας, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος, Κατρίνης, Γιαννακοπούλου, Κανελλάκης) θα πρέπει να παραδώσουν στην ΕΔΕΚΑΠ (την οργανωτική επιτροπή των εκλογών) τις 5.000 μοναδικές υπογραφές των μελών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εγκριθούν οι υποψηφιότητες.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές την ερχόμενη Δευτέρα πιθανά οι υποψήφιοι πρόεδροι να μείνουν έξι, καθώς ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές, αλλά δεν θα τις παραδώσει στην ΕΔΕΚΑΠ σεβόμενος, όπως ισχυρίστηκε, τα προσωπικά δεδομένα αυτών που υπέγραψαν. Και όπως είναι φυσικό δεν θα εγκριθεί η υποψηφιότητα του. Το επόμενο βήμα έχει καθοριστεί για την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι υποψήφιοι θα μιλήσουν για το πρόγραμμα τους. Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι ανοικτή και για τους φίλους του Κινήματος και γι’ αυτό τον λόγο θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ.

Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές θα υπάρξει το ντιμπέιτ με όλους τους υποψήφιους που θα καλυφθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, ενώ αναμένεται άλλη μία τηλεμαχία μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου με τους δύο που θα προκριθούν την δεύτερη Κυριακή. Να θυμίσουμε ότι πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του 2021 έγινε ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, από το οποίο απουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αντίθετα είχαν λάβει μέρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Καστανίδης. Μάλιστα, ακόμη και από το επιτελείο του ΓΑΠ έλεγαν πως η μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού στην τηλεμαχία του κόστισε την ήττα από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ισχυρό δίδυμο

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας φέρονται ως το ισχυρό δίδυμο που θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Οι Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος κινούνται κοντά στο 20% και όπως λένε οι δημοσκόποι ουδείς αποκλείει μία έκπληξη. Τουναντίον οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου δίνουν την δική τους μάχη για το ποιος θα κερδίσει την 5η θέση.

Εν κατακλείδι από εδώ και στο εξής, οι υποψήφιοι είναι αναγκασμένοι να μιλήσουν πλέον περισσότερο πολιτικά, να ξεδιπλώσουν τις προγραμματικές τους θέσεις και να κονταροχτυπηθούν σε δύο επίπεδα. Στο ποιος έχει τις ικανότητες να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, αλλά και στο ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει με καλές πιθανότητες για νίκη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Άλλωστε, ουδείς εκ των υποψηφίων, όπως δηλώνουν, συμβιβάζεται με την επιστροφή του κόμματος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά δεύτερο κόμμα με ισχυρό δημοσκοπικό ποσοστό, αλλά με μόνο στόχο να γίνει στη συνέχεια πρώτο. Και όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να αναδείξουν το συνεκτικό τους πρόγραμμα για τη χώρα. Προς ώρας μόνο ο Παύλος Γερουλάνος έχει αναδείξει το σχέδιο του, το οποίο το έχει ονομάσει «Αναγέννηση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα