Άννα Διαμαντοπούλου: “Είναι αναγκαία μια νέα κοινωνική συμφωνία”

Στην ομιλία της η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι “από το 2005 μέχρι σήμερα, η χώρα μας δεν έχει καταγράψει χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα αβλεψίας· η προσέλκυση ξένων αγοραστών κατοικιών και η συνεχής στήριξη του προγράμματος Golden Visa ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές του 2019, τις οποίες εφάρμοσε πιστά. Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.”Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως “Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διεθνή εμπειρία, τις προτάσεις των φορέων και τις επεξεργασίες Ελληνικών ινστιτούτων, καταθέτω τις προτάσεις που το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει συλλογικά να επεξεργαστεί την επόμενη ημέρα, γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση, και οι πολιτικοί υπάρχουν για να δίνουν λύσεις”.

Οι 11 προτάσεις της

Αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το κράτος έχει παραλάβει 450.000 ακίνητα από αρνήσεις κληρονομιάς, μόνο την πενταετία 2013-2018. Μένουν αναξιοποίητα, ενώ δεν υπάρχει κεντρικός φορέας ενεργητικής διαχείρισής τους.
Προτείνουμε άμεση σύσταση σχετικού φορέα, με πολιτική εντολή την άμεση καταγραφή και αξιοποίηση του συνολικού αποθέματος, όπως και των γεωγραφικών και ποιοτικών του χαρακτηριστικών. Για τα ακίνητα που χρειάζονται σημαντικές επισκευές ή ανακαίνιση, πώλησή τους με ευνοϊκούς όρους έτσι ώστε να αξιοποιηθούν. Για ακίνητα που μπορούν να ενοικιαστούν, προτείνουμε την άμεση προσφορά τους στην αγορά.Η αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, πέρα από την ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης, μπορεί επίσης να προσφέρει πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο (ακόμη και πάνω από 1 δις. ανά έτος) για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 2. Ξεμπλοκάρισμα των δεκάδων χιλιάδων περιπτώσεων που για γραφειοκρατικούς λόγους ένα σπίτι δεν μπορεί να πωληθεί ή ενοικιαστεί (π.χ. επειδή λείπει ένα δικαιολογητικό).
Το κράτος να πουλήσει κάθε συμμετοχή του σε ακίνητο εξ’ αδιαιρέτου, για να ξεμπλοκάρει η αξιοποίησή του, με την αντικειμενική τιμή.
Νόμος με βάση τον οποίο όλα τα ιδρύματα, δήμοι και φορείς Δημοσίου Δικαίου θα πρέπει εντός τριετίας να έχουν βγάλει προς αξιοποίηση όλα τα ακίνητά τους που είναι χτισμένα και δεν αξιοποιούνται. Δεν νοείται να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα, για τα οποία κανείς δεν λέει / κάνει τίποτα, το ίδρυμα / φορέας χάνει έσοδα και μειώνεται η προσφορά. Προτεινόμενη διαδικασία:• Διαγωνισμοί για κάθε ακίνητο χωριστά (για να συμμετάσχουν οι πολίτες και όχι μόνο οι μεγάλοι παίκτες)

• Μακροχρόνια ενοικίαση για να έχει λόγο να επενδύσει κάποιος.

• Στην προσφορά να συνυπολογίζεται και η ανακαίνιση που τυχόν θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο πλειοδότης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα