Τον Μισέλ Μπαρνιέ όρισε πρωθυπουργό της Γαλλίας ο Μακρόν

Δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία. Ο Μακρόν τού ανέθεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η αγωνία στη Γαλλία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας έλαβε τέλος. Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακάμπτοντας Λαϊκό Μέτωπο που κέρδισε τις εκλογές και διόρισε για πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και του ανέθεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι εάν ο Μπαρνιέ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ή έστω ανοχή του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ, κανένα εκ των οποίων δεν κατέχει την πλειοψηφία: Την αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, το κεντρώο μπλοκ «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» έχει προτείνει τη Λουσί Καστέ ως υποψήφια για πρωθυπουργό, ωστόσο ο Μακρόν απέρριψε το ενδεχόμενο να διορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά, υποστηρίζοντας πως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και θα οδηγήσει τη χώρα σε πολιτικό χάος. Από την πλευρά τους τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Σοσιαλιστές, κόμμα Μελανσόν/FI, Κομμουνιστές και Πράσινοι) έχουν καταγγείλει τον Μακρόν για «κλοπή των εκλογών» και «δημοκρατική εκτροπή».

Επιπλέον η συμμαχία της Αριστεράς έχει τονίσει σε σχετική δήλωση πως ο διορισμός μιας κυβέρνησης – έστω με τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς – «θα ήταν μια ολοκληρωτική άρνηση των βουλευτικών εκλογών κατά τις οποίες οι Γάλλοι απέριψαν μαζικά την άνοδο στην εξουσία της Εθνικής Συσπείρωσης».
Κυβέρνηση Μπαρνιέ με ανοχή Λεπέν

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους. Έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και δύο φορές ως ευρωπαίος επίτροπος πριν γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016. Τις τελευταίες ημέρες «έπαιξε» και το όνομα του πρώην εκπαιδευτικού Τιερί Μποντέ, πρόεδρο του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, ενώ αξιολόγησε και τις περιπτώσεις του Ξαβιέ Μπερτράν και του Μπερνάρ Καζνέβ, αλλά και τον Φρανσουά Μπαϊρού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα