50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των πρώην προέδρων και πρωθυπουργών

Τα 50 του χρόνια γιόρτασε το ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο σε μία εκδήλωση που έγινε παρουσία κορυφαίων στελεχών του κόμματος όπως του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου

Η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυσή του ΠΑΣΟΚ με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του 1974, γιορτάστηκε σε κλίμα ενότητας στο Ζάππειο και με την προσδοκία ότι η πολιτική συγκυρία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να αποκτήσει ξανά το κόμμα προοπτική εξουσίας.

Χαμόγελα, παρουσίες και πηγαδάκια.

Ενωτικό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο γιορτασμό των 50 χρόνων από τη ίδρυση του ΠΑΣΟΚ με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Προσδιορίζοντας ως διαχρονικό αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και τις συντηρητικές πολιτικές που κρατούν στάσιμη τη χώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως «είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη επέτειο, αλλά και να στείλουμε ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα:

«Σε αυτή τη νέα περίοδο, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο, θα είναι δυνατό και έτοιμο για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!».

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρούμενος που στο Ζάππειο παραβρέθηκαν όλες οι γενιές του κόμματος αποτυπώνοντας τη συνοχή του . Εκθείασε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου , μνημόνευσε μεταξύ άλλων τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Κάρολο Παπούλια, τον Αναστάσιο Πεπονή, για τη συνεισφορά τους στην ιστορική διαδρομή των 50 χρόνων όπως και τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο,καθώς και την εκλειπούσα Φώφη Γεννηματά για τις γενναίες και αποφασιστικές της προσπάθειες να στηθεί ξανά στα πόδια του.

Οι πρώην ηγέτες του ΠΑΣΟΚ έδωσαν τα δικά τους μηνύματα, λίγες εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κεντροαριστερά.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες» και ότι «ο προοδευτικός κόσμος ζητάει σήμερα περισσότερο από ποτέ μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά», ανέφερε δε ότι

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Προχωράμε μπροστά, με γνώση, δύναμη και τόλμη. Θα πετύχουμε», είπε ο κ. Σημίτης στον χαιρετισμό του.

Από τη πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ έδωσε στο λαό φτερά δημοκρατικά» και ότι «δεν απαιτούσε απλά μια αλλαγή στην εξουσία». και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα που άφηνε πίσω της η Δεξιά. Μια Δεξιά που αλλάζει μόνο προσωπείο αλλά όχι ουσία. Ήρθε η ώρα ξανά για τον πολίτη, τον ελληνικό λαό να πάρει τη μοίρα στα χέρια του. Ήρθε η ώρα ξανά για να διασφαλίσουμε δικαιώματα για όλους, για ριζικές ανατροπές. Η ιστορία καλεί ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Δυνάμεις προοδευτικές εντός και εκτός του κόμματός μας σε μια νέα επαναστατική, απελευθερωτική διαδικασία» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι «το ΠΑΣΟΚ συγκροτήθηκε ως πολιτικό και κοινωνικό υποκείμενο και ότι «η βασική διεκδίκηση ήταν μια γραμμική εξέλιξη από το καλό στο καλύτερο. Χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν υπάρχει 3 του Σεπτέμβρη. Το ζητούμενο κατά βάθος ήταν η εκδίκηση της ιστορίας. Σε 7 μόλις χρόνια το ΠΑΣΟΚ κατέστη κόμμα εξουσίας. Ήταν βέβαια πάντα κόμμα πατριωτικό. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει αλλά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας» τόνισε. «Προέχει η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας με ενότητα. Με πολιτικό πολιτισμό. Κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα