Η εκτέλεση των 6 ομήρων πιέζει αφόρητα τον Νετανιάχου: Παραλύει το Ισραήλ από τη γενική απεργία

Ξανά στους δρόμους οι πολίτες του Ισραήλ που αναμένονται να πάρουν μέρος μαζικά σε «γενική απεργία». Μόνο χθες, διαδήλωσαν πάνω από 500.000 Ισραηλινοί - Κλεινει και το αεροδρόμιο

Η εκτέλεση των 6 ομήρων «πνίγει» τον Νετανιάχου: Παραλύει το Ισραήλ από τη γενική απεργία – Κλειστό και το αεροδρόμιο

«Γενική απεργία» στο Ισραήλ – Ζητούν να συναφθεί συμφωνία για τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει άμεσα συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε «γενική απεργία» καλούν οι πολίτες του Ισραήλ ζητώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη της ανάκτησης από τον ισραηλινό στρατό των πτωμάτων έξι ομήρων σε υπόγεια σήραγγα.

Από τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), «όλη η ισραηλινή οικονομία θα βρίσκεται σε γενική απεργία», διατράνωσε χθες ο επικεφαλής της ισχυρής κεντρικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Αρνόν Μπαρ Νταβίντ, καθώς «πρέπει να καταφέρουμε να τερματιστεί αυτή η εγκατάλειψη των ομήρων».

«Στις 08:00 το αεροδρόμιο θα κλείσει, οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις θα σταματήσουν», τόνισε η συνομοσπονδία HISTADRUT.

Χθες εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί —ως ακόμη και μισό εκατομμύριο, κατά εκτιμήσεις ΜΜΕ—διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν, για ακόμη μια φορά, να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με αστυνομικούς να κάνουν χρήση εκτοξευτήρων πεπιεσμένου νερού εναντίον διαδηλωτών. Οι αρχές έκαναν λόγο για 29 συλλήψεις.

Οι κινητοποιήσεις καταγράφονται μετά την ανακοίνωση χθες από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως βρέθηκαν τα πτώματα έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, θέατρο καταστροφικού πολέμου, που το Σάββατο θα κλείσει ένδεκα μήνες, ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τον θύλακο.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ —ο οποίος συγκρούεται συχνά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου— κάλεσε επίσης χθες να συναφθεί συμφωνία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στη διαδήλωση χθες στο Τελ Αβίβ.

Σε προσπάθεια της ύστατης στιγμής για να αποτρέψει την 24ωρη απεργία, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, ζήτησε από τη δικαιοσύνη να κηρύξει παράνομη την κινητοποίηση.

Οργή
Τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο γυναικών, βρέθηκαν προχθές Σάββατο, σε «σήραγγα στη ζώνη της Ράφας», στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις, αποσβολώνοντας και εξοργίζοντας πολλούς στο Ισραήλ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συντετριμμένος» και «αγανακτισμένος», ο γάλλος ομόλογός του δήλωσε «αποσβολωμένος» και απαίτησε να «σταματήσει ο πόλεμος».

Τουλάχιστον τέσσερις από τους ομήρους κηδεύτηκαν χθες, με παρούσες τις πενθούσες οικογένειες.

«Σ’ εγκατέλειψαν, κάθε μέρα, κάθε ώρα, για 331 ημέρες (…) σε θυσίασαν για να “καταστραφεί η Χαμάς”», είπε η Νιρά Σερούσι αποχαιρετώντας το παιδί της στην κηδεία του γιου της Αλμόγκ.

Αναφερόταν στις δηλώσεις που κάνει στην πράξη καθημερινά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος ορκίζεται ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ως τον αφανισμό της Χαμάς, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο κ. Νετανιάχου, υπό πίεση εδώ και μήνες για να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου, διεμήνυσε χθες ότι θα «ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό» με τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα