Συνεχίζεται η κόντρα Μπέου – Κουρέτα: «Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη»

Μιλώντας στο OPEN, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος επετέθη με σκληρές εκφράσεις κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι έχει δώσει εντολή να ταφούν τα ψάρια στον Ξηριά

Την ώρα που σοκάρουν οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται.

Μιλώντας στο OPEN, ο Αχιλλέας Μπέος επετέθη με σκληρές εκφράσεις κατά του Δημήτρη Κουρέτα, υποστηρίζοντας ότι έχει δώσει εντολή να ταφούν τα ψάρια στον Ξηριά.

«Το μεγάλο έγκλημα και σκάνδαλο είναι γιατί έδωσε ο Περιφερειάρχης εργολαβία και εντολή να θάψουν τα ψάρια στην κοίτη του ποταμού. Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκεί κοντά υπάρχουν σπίτια και γεωτρήσεις που παίρνουν νερό οι κάτοικοι.

Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, Για αυτό υπέβαλλα μήνυση και το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Την εντολή την έδωσε ο Περιφερειάρχης. Η νομοθεσία λέει για καύση και όχι να τα θάψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου.

Παράλληλα, ο κ. Μπέος ανέφερε ότι την ταφή των ψαριών έχει εγκρίνει ο δήμος Ρήγα Φεραίου: «Ενώ έλεγε πως θα πάνε για καύση τα ψάρια, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όμορο Δήμο να του παραχωρήσει χώρο που είναι κοντά στην λίμνη Κάρλα για να τα θάψει. Και ενέκρινε άδεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο ΔΣ για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Περιφέρεια. Δεν θα κάνει το Βόλο χωματερή ο Περιφερειάρχης. Να κάνει αυτό που επιβάλλει ο νομός. Υπάρχει αποτεφρωτήριο στη Λάρισα. Τώρα δεν ξέρω γιατί δεν το κάνει ο Περιφερειάρχης».

Επιπλέον, ο δήμαρχος Βόλου σημείωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για να βοηθηθούν οι πληγέντες, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να πάρει μέτρα: «Ήδη έχουν κατέβει οι μπλε σημαίες για να μην κάνουν μπάνιο οι οικογένειες. Καταστράφηκε το παραλιακό μέτωπο. Οι επιχειρηματίες της περιοχής και οι ψαράδες. Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να απαλλαχτούν οι πληγέντες από φόρους και πρόστιμα. Σαν ΔΣ θα πάρουμε απόφαση για τα δημοτικά τέλη. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση να βοηθήσει του ανθρώπους».

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό μίλησε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Αχιλλέα Μπέου.

«Υπάρχει σύμβαση με εργολάβο που μαζεύει τα ψάρια και μεταφέρονται σε ειδικούς καυστήρες που είναι στη Λάρισα. Η εικόνα στον Βόλο έχει βελτιωθεί. Το γεγονός που κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος είναι αντικείμενο του Εισαγγελέα και θα ερευνήσουν αν θάφτηκαν τα ψάρια. Εγώ δεν έδωσα καμιά εντολή. Ο εργολάβος έκανε αυτό που του είπαμε».

Πάντως, ο κ. Κουρέτας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικά να γίνει ταφή των νεκρών ψαριών.

«Για κάποια ζώα σε μερικές περιπτώσεις γίνεται υγειονομική ταφή. Όπως προβλέπει ο νομός. Υπάρχει περίπτωση να γίνει υγειονομική ταφή. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί το εργοστάσιο τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Από το νόμο προβλέπεται καύση είτε υγειονομική ταφή. Όπως και στην περίπτωση Daniel. Μέχρι στιγμής δεν έχει ταφή ψαριών, αλλά άμα χρειαστεί θα γίνει», σημείωσε.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Βόλος για ένα μήνα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση στον Παγασητικό κόλπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, σύμφωνα με το ανωτέρω 9 σχετικό, στις 28-08-2024. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα μήνα, δηλαδή έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024.

«Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα