Μετά τα γενέθλια αρχίζει το… πάρτι

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ περιμένουν κέρδη από τις κόντρες με αφορμή τα 50α γενέθλια του κόμματος

Την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ κλείνει 50 χρόνια ζωής και λογικά αποτελεί την ημέρα της έναρξης του προεκλογικού αγώνα, καθώς οι επτά υποψήφιοι θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνουν το πολιτικό τους πρόγραμμα. Είτε μιλάμε για το Νίκο Ανδρουλάκη, που είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος, είτε για όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αλήθεια είναι ότι τα όσα δραματικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει όλους τους υποψήφιους προέδρους πολύ πιο προσεκτικούς, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν και να ταυτιστούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να δείξουν ότι και το ΠΑΣΟΚ διέρχεται ανάλογη κρίση. Οπότε μέχρι στιγμής οι κόντρες  μεταξύ των υποψηφίων διατηρούνται σε ένα επίπεδο. Απλά όπως εκτιμούν παράγοντες του κόμματος με εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις «δεν θα ξεφύγει η κατάσταση». Δηλαδή να δούμε σκηνές που να θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Ή για τους πιο παλιούς το εχθρικό κλίμα των εσωκομματικών εκλογών του 2007 μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου κι Ευάγγελου Βενιζέλου, ή το εκρηκτικό συνέδριο του 1996 μεταξύ των Σημιτικών και Τσοχατζοπουλικών.

Επί της ουσίας η προεκλογική μάχη θα ξεκινήσει κι επίσημα από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό διότι την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου η ΕΔΕΚΑΠ (η αρμόδια εκλογική επιτροπή) θα ανακηρύξει τους υποψηφίους, ελέγχοντας τις 5.000 υπογραφές που θα καταθέσουν. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν αναμένεται κάποιος να κοπεί, καθώς και η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνουν ότι έχουν συμπληρώσει τις 5.000 υπογραφές. Αλλά και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, όπως λένε οι φίλοι του, είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει το όριο των 5.000 υπογραφών. Επίσης τότε θα γνωρίζουμε που ακριβώς θα στηθούν τα εκλογικά τμήματα της 6ης Οκτωβρίου, αλλά και διάφορα άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά την εορταστική εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξουν ομιλίες των υποψηφίων, παρά μόνο του Νίκου Ανδρουλάκη, ως πρόεδρου του κόμματος, ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και οι εν πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μπορεί στην επίσημη εκδήλωση να μην υπάρχει χώρος για τους υποψηφίους, ωστόσο όλοι προετοιμάζουν κάτι ιδιαίτερο για την επέτειο. Όπως λέει ένας εκ των υποψηφίων, «δεν μπορούμε να μιλάμε για το πώς θέλουμε το ΠΑΣΟΚ και να αγνοήσουμε την ιδιαίτερη σημειολογία της 3ης του Σεπτέμβρη, το ειδικό βάρος που φέρει η επέτειος των 50 χρόνων και το πόσο επίκαιρο ή όχι είναι το κόμμα του τότε σήμερα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, προετοιμάζεται για μια συνολική παρέμβαση, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, με κεντρικό άξονα ότι φτάνει η ώρα που το ΠΑΣΟΚ θα καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη. «Θα δώσει το στίγμα του ότι οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Με ποιες κοινωνικές ομάδες και ποιους εταίρους θα προχωρήσει και ποιες προτεραιότητες θα θέσει», ανέφερε συνεργάτης του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κινηθεί ιδιαίτερα γύρω από τον κινηματικό χαρακτήρα που έδωσε στο κόμμα τη μεγάλη δύναμή του τα πρώτα χρόνια και να περιγράψει ένα αντίστοιχο μοντέλο κινητοποίησης της βάσης για το σήμερα.

Το βίντεο του δημάρχου

Ο Χάρης Δούκας, που στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται ως το φαβορί ετοίμασε επετειακό βίντεο για την 3η Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, στόχος του είναι να πιάσει το νήμα των κεντρικών συνθημάτων που ενσάρκωσαν τις προσδοκίες της κοινωνίας πριν από 50 χρόνια και να επικαιροποιήσει τη σημασία τους στο σήμερα.

Ο Παύλος Γερουλάνος στις 3 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει για «Αναγέννηση ΠΑΣΟΚ». Πριν από την επίσημη εκδήλωση του κόμματος στο Ζάππειο πρόκειται να πραγματοποιήσει πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση, στην οποία θα περιγράψει το όραμά του και τα βήματα για ένα κυρίαρχο και ανοιχτό Κίνημα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου θα αξιοποιήσει την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου για να εστιάσει, όπως επισημαίνουν συνεργάτες της, στην προοπτική που διαμορφώνεται για τον χώρο της προοδευτικής παράταξης και για την πειστική πολιτική πρόταση της σοσιαλδημοκρατίας ως απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένων της κάμψης που εμφανίζει η κυβέρνηση και της διαλυτικής εικόνας στον ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να προτάξει ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος προετοιμάζει τη δική του εκδήλωση για την επέτειο. Την προοπτική το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί ως μεγάλος πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής και πάλι, προκρίνει η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Τα μηνύματα

Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μηνύματα που αποστέλλουν οι υποψήφιοι πρόεδροι προς τους ψηφοφόρους. «Όσοι το παίζουν μάγοι και μιλούν για ποσοστά 25%-30%, να μας πουν και το πώς» προκάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Καστοριά και τονίζοντας ότι «η μάχη τον Οκτώβριο δεν είναι εσωκομματική αλλά αφορά το πώς θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ την πατρίδα».

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος προκρίνει το πώς θα μπει τάξη συνολικά στο πολιτικό σύστημα. «Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είναι η ευκαιρία που έχει η χώρα να δει το πολιτικό σκηνικό να στέκεται σωστά στα πόδια του» τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη προσθέτοντας ότι «η υποψηφιότητά του εγγυάται την ενότητα ενώ φέρνει και κάτι διαφορετικό στο τραπέζι».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, που ξεκίνησε κι αυτή επίσημα τις περιοδείες της σχολιάζοντας πως «ένα κράτος γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό εμποδίζει τον δημόσιο χώρο να έρθει στα χέρια των ανθρώπων του, αλλά και να δημιουργήσει ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια που προσωπικά κάνω για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ένας από τους βασικούς στόχους είναι όχι απλά η αποκέντρωση, δηλαδή η λειτουργία των δήμων ως αυτόνομων οργανισμών, αλλά η στήριξη της  ανάπτυξης με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα».

Ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του έκλεισε την πόρτα για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.: «Δεν θα συγκυβερνήσουμε με τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ όπως μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι και θα είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος της Δεξιάς». Ξεκάθαρα αρνητικός, όμως, ήταν και με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη: «Κανένα περιθώριο συνεργασίας. Στόχος μας είναι το μεγάλο, αυτόνομο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. Με καθαρές, τολμηρές, σύγχρονες πολιτικές, για τις τομές που χρειάζεται η χώρα, για τις ρήξεις με τα καρτέλ και τα κατεστημένα που την κρατούν καθηλωμένη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα