Το σατανικό σχέδιο Νίκου-Παύλου για εκπαραθύρωση του Στέφανου

Ο Κασσελάκης ελπίζει πως ο Νίκος Παππάς θα καταφέρει να «μαλακώσει» τον Παύλο Πολάκη και να αποφευχθεί η πρόταση μομφής στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Εάν ένας πολιτικός αναλυτής έχει παρακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ επί μία τουλάχιστον δεκαετία θα καταλήξει σε ένα απλό συμπέρασμα. Ότι όλοι οι παροικούντες στην Κουμουνδούρου έχουν ανακαλύψει χίλιους και πλέον λόγους για να τσακώνονται. Είναι ικανοί, όπως έχουν αποδείξει και στο παρελθόν, να «σκοτωθούν» ακόμη και την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάτι ανάλογο έγινε και λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη το βράδυ. Η νέα εστία τσακωμών ήταν η προτροπή της Όλγας Γεροβασίλη την Τετάρτη το βράδυ προς τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει ο ίδιος στις κάλπες «για να δοθεί λύση στην διαλυτική εσωστρέφεια που επικρατεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με την πρόταση της Γεροβασίλη φαίνεται ότι συμφωνούν και οι «87», αλλά και μεμονωμένοι, όπως ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης (ενδιαφέρεται για την προεδρία και ήδη έχει προαναγγείλει υποψηφιότητα).

Τουναντίον κατά της πρότασης Γεροβασίλη έχουν ταχθεί οι λεγόμενοι Kasselakistas της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Κασσελάκη, προφανώς επειδή γνωρίζουν ότι το… ίνδαλμά τους θα ηττηθεί πανηγυρικά στις εσωκομματικές εκλογές όποτε και εάν διεξαχθούν. Και αυτό διότι οι ψηφοφόροι που τον επέλεξαν στην διαδικασία του φθινοπώρου του 2023 κατάλαβαν και την ασχετοσύνη και το ναρκισσισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την αριστερά. Όπως έχουμε γράψει πολλάκις «ο Κασσελάκης είδε φως και μπήκε και κέρδισε και τις εκλογές». Όμως από τότε που ο Κασσελάκης κάθισε στον προεδρικό θώκο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι, να χάνει στελέχη και ψηφοφόρους και αυτοί που του έμειναν στις ευρωεκλογές τρέχουν τώρα για να απομακρυνθούν από την Κουμουνδούρου.

Μπλεγμένη η κατάσταση

Αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ ουδείς γνωρίζει τι του ξημερώνει. Και η επόμενη ημέρα είναι ένα παζλ για πολύ δυνατούς λύτες. Από την μία είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν το κουνάει ρούπι και από την άλλη ένα σωρό στελέχη, όπου ο καθένας έχει τις δικές του φιλοδοξίες, την δική του προσωπική ατζέντα.

Ο Κασσελάκης νιώθει ότι εντός του κόμματος, που υποτίθεται ότι διοικεί, είναι μειοψηφία. Οι Kasselakistas δεν αρκούν για να του προσφέρουν ανέφελη συνεδρίαση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου κι ένα Καταστατικό Συνέδριο, όπου θα περάσει τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος μετατρέποντας τον εαυτό του σε… αυτοκράτορα.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποχωρήσεις των «53» και της ομάδας Αχτσιόγλου, η ομάδα του Νίκου Παππά έχει την μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και πάλι δεν είναι η πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα ισχυρή είναι η δυναμική του Παύλου Πολάκη, ο οποίος μάλιστα επιμένει ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη. Ο Πολάκης ποντάρει και στους ψήφους των «87», δηλαδή των παραδοσιακών Τσιπρικών, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα δίλλημα. Αν πρέπει δηλαδή να στηρίξουν την πρόταση μομφής του Πολάκη. Αν την στηρίξουν, τότε η πρόταση μομφής περνάει και ο Κασσελάκης θα συρθεί σε νέα εκλογική διαδικασία, δίχως να έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Εάν οι «87» στηρίξουν την πρόταση Πολάκη, τότε μετατρέπουν τον «αψύ Σφακιανό»-σύμφωνα με την φράση του Αλέξη Τσίπρα, σε πραγματικό ρυθμιστή του ΣΥΡΙΖΑ και του ανοίγουν τον δρόμο προς την προεδρία. Όμως οι περισσότεροι εκ των «87» είναι στα μαχαίρια με τον Πολάκη, κάποιοι εκ των οποίων έχουν λογοφέρει εντός των οργάνων, ενώ άλλοι, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει δηλώσει στον Τύπο ότι «ο Πολάκης και οι τακτικές του είναι επιζήμιες για το κόμμα». Οπότε η πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη για να προσφύγει ο ίδιος σε κάλπες, αφενός μεν βάζουν την πρόταση μομφής του χανιώτη βουλευτή στις καλένδες και από την άλλη επιτρέπουν στους «87» να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος είτε μέσω της ίδιας της Γεροβασίλη, είτε μέσω του Σωκράτη Φάμελου.

Αν ο Κασσελάκης ακούσει την προτροπή της Γεροβασίλη και προσφύγει ο ίδιος στην βάση του κόμματος, τότε θα περάσει το μήνυμα πως άγεται και φέρεται από τα παλιά στελέχη του κόμματος, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δείχνουν προς την βάση ότι αυτοί είναι οι «φύλακες του ναού». Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η νέα τάξη πραγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη και οι βουλευτές που τον στηρίζουν. Γι’ αυτό και κάποιοι από αυτούς, όπως ο Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασιμάτη. Τουναντίον ο Πέτρος Παππάς όχι μόνο τάχθηκε εναντίον της πρότασης Γεροβασίλη, αλλά έριξε και το γάντι ζητώντας να καταθέσουν πρόταση μομφής και αν έχουν προτάσεις, να τις καταθέσουν.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Νίνα Κασιμάτη η οποία ερωτηθείσα για την πρόταση Γεροβασίλη για εσωκομματικές κάλπες, σημείωσε: «Άκουσα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση αυτή, μου θύμισε και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα πριν από το Συνέδριο. Η άποψη δοκιμάστηκε στο Συνέδριο και αποδοκιμάστηκε. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η άποψη. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο κάθε 6 μήνες να ζητούν όσοι διαφωνούν με τον Κασσελάκη την προσφυγή στις κάλπες».

Η επιχείρηση «Πολάκης»

Η αλήθεια είναι ότι η πλευρά Κασσελάκη επιχείρησε να πλησιάσει τον Πολάκη, μέσω του διευθυντή του γραφείου του προέδρου Μανώλη Καπνισάκη (ήταν παλιότερα και δικηγόρος του βουλευτή Χανίων), αλλά εισέπραξε άρνηση ακόμη και στην προσέγγιση που επιχειρήθηκε. Ακόμη και η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν στο πλαίσιο να μαλακώσει ο Πολάκης και να επιστρέψει στο μαντρί. Και αυτό διότι όπως είπαμε αυτοί που στηρίζουν τον Κασσελάκη είναι οι οπαδοί του Πολάκη, που τώρα δεν θέλουν να ακούν για τον πρόεδρο του κόμματος. Εκτός εάν δώσει το παρασύνθημα ο πρώην υπουργός.

Προς ώρας όλες οι προσπάθειες προσέγγισης του Πολάκη από τον Κασσελάκη στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία. Ο Βουλευτής από τα Χανιά έχει διαμηνύσεις στους δικούς του ότι «ξεκινάμε την πορεία για να κερδίσουμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο παράγοντας Παππάς

Τώρα η μπάλα πέρασε στα χέρια του Νίκου Παππά. Ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπαμε διατηρεί μεγάλες δυνάμεις εντός της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κι έχει πάντα ανοικτούς δίαυλους με τον Παύλο Πολάκη. Εξάλλου ο Νίκος Παππάς είχε μεσολαβήσει στον Τσίπρα δύο φορές για να λάβει άφεση αμαρτιών από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο χανιώτης πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όταν είχε τεθεί θέμα διαγραφής του. Ο Παππάς εξάλλου μετείχε σε όλα τα γλέντια που είχε διοργανώσει κατά το παρελθόν ο Παύλος Πολάκης. Γλέντια τα οποία είχε αναρτήσει με φωτογραφικό υλικό ο κ. Πολάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Στην παρέα εκτός του Νίκου Παππά ήταν και η Ρένα Δούρου και ο Χρήστος Σπίρτζης, όπως και Κώστας Βαξεβάνης.

Ο Νίκος Παππάς μάλιστα σε δήλωση του σε ραδιοφωνικό σταθμό φωτογράφισε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Κασσελάκη και του Πολάκη υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει επικοινωνία όλων με όλους. Ποτέ δεν κλείνουν οι πόρτες του διαλόγου. Ποτέ δεν κλείνουν οι πόρτες της συνεννόησης». Η αλήθεια είναι ότι η μοναδική προσπάθεια επικοινωνίας που έγινε από πλευράς Κασσελάκη ήταν μέσω του Καπνισάκη. Τώρα τον Πολάκη ανέλαβε να «μαλακώσει», όπως είπαμε ο Νίκος Παππάς, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.

Οι χειρισμοί της ηγεσίας, μετά και το deal με τον Νίκο Παππά για τη θέση του Προέδρου της ΚΟ και τις κινήσεις εξευμενισμού του Παύλου Πολάκη με τη διαγραφή Λινού και την εκ νέου υπεράσπιση του διαγραφέντος βουλευτή Χανίων, δείχνουν πως πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα νέο «ξεκαθάρισμα» με περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος σε ελεγχόμενο πεδίο. Είτε σε αυτό της Κεντρικής Επιτροπής (που εφόσον ευοδωθεί το πρέσινγκ με Παππά και Πολάκη θα την ελέγχει πλειοψηφικά), είτε στο Συνέδριο, το σώμα του οποίου θα ορίσει ο ίδιος κατά το δοκούν. Η δυσανεξία στην κρίση της βάσης και την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εν μέσω απόλυτου διχασμού, παρά την ένδεια υποψηφίων αντιπάλων, αποδίδεται κατά πολλούς σε δύο βασικούς παράγοντες:

  • Στο κακό εκλογικό αποτέλεσμα που έχει μεσολαβήσει από την εκλογή του τον περασμένο Σεπτέμβριο και το οποίο έχει δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα, αποδομώντας πλήρως το αφήγημα Κασσελάκη.
  • Και στις επικείμενες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες σύμφωνα με όλους τους αναλυτές θα επιβεβαιώσουν πλέον την αναντιστοιχία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

Με λίγα λόγια, ότι ο ηττημένος, συρρικνωμένος, διχασμένος και δίχως σαφές ιδεολογικό στίγμα ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παραμένει μόνο στα χαρτιά αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κινείται με σταθερά πτωτική τάση μεταξύ τρίτης και πέμπτης θέσης στην κατάταξη των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «όχι» του Στέφανου Κασσελάκη στην κρίση των μελών του κόμματος δεν συνεπάγεται αναγκαστικά πως αυτή θα καταστεί εφικτό να αποτραπεί.
Βέβαια μεταξύ των «87» κυκλοφορεί το σενάριο, ότι τελικά ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης θα συνεργαστούν σε μία «εθνοκάθαρση» στο κόμμα. Οι του Παππά αφήνουν τον Πολάκη να καταθέσει πρόταση μομφής στον Κασσελάκη και στις εκλογές ο Παππάς (αδιαμφισβήτητες οι ικανότητες του στο παρασκήνιο) στηρίζει τον Πολάκη. Ο Σφακιανός γίνεται ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παππάς παραμένει σε ρόλο Νο2 και προχωρούν σε διαρχία με γραμματέα του κόμματος τη Ρένα Δούρου με στόχο να σώσουν ότι σώζεται. Εκτός από τον Κασσελάκη θα δουν την πόρτα της εξόδου και όλοι όσοι ταχθούν εναντίον αυτής της «διαρχίας».

Η επίθεση στον Τσίπρα

Μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνεχίσει την τακτική να προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αυτός βρίσκεται πίσω από όλες τις κινήσεις των «87».  Εάν μάλιστα μέχρι την 6η Σεπτεμβρίου δεν έχει βρεθεί λύση με τον Πολάκη, αναμένεται μία ομιλία του Κασσελάκη που θα κινηθεί στα όρια της οριστικής ρήξης με τον πρώην πρωθυπουργό.

Αυτό το γνωρίζουν και οι «87» και γι’ αυτό το λόγο η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου σε δηλώσεις της τόνισε: «Να σας θυμίσω ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σε μεταμεσονύκτια ανάρτησή του ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να τον υπονομεύει, μετά το πήρε πίσω. Είναι προφανές πως επιδιώκει διαρκώς ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης μια σύγκρουση με τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως δεν αφορά κανέναν άλλον, παρά μόνο τον ίδιο του τον εαυτό και τα δικά του προσωπικά θέματα».

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τις ημέρες που γινόταν ο κακός χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ απολάμβανε τις καλοκαιρινές διακοπές του με την οικογένεια του στο Ιόνιο. Σε προνομιακούς συνομιλητές εξέφρασε την πλήρη απογοήτευση του, κάνοντας λόγο για «άρρωστο κλίμα».  Όταν τον ρώτησε ο συνομιλητής του τον κ. Τσίπρα για το εάν σκέφτεται επιστροφή απάντησε πως «ήταν το καλύτερο ανέκδοτο που άκουσα τελευταία».

Εκείνο, πάντως, που προκύπτει από τους στενούς του συνεργάτες είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να παρέμβει στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημοσίως. Εκτός βεβαίως αν οι προσωπικές επιθέσεις και οι προβοκάτσιες εναντίον του ξεπεράσουν κάθε όριο! Τέλος έκρινε απολύτως σωστή την ενέργεια της Πόπης Τσαπανίδου να αποδεχθεί την βουλευτική έδρα και να ορκιστεί στη θέση του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα