Τόπο στα νιάτα με προπονητές… θαυματοποιούς

Ο Γουίλ Στιλ της Λανς στα 32 του και ο Φάμπιαν Χούρτσελερ της Μπράιτον στα 31, καλούνται να δικαιώσουν τη φήμη που έχουν αποκτήσει, έχοντας μεγάλες επιτυχίες με οδηγό το Football Manager

Του Νίκου Συνοδινού

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας, εντυπωσίασε για τη γενιά των πιτσιρικάδων που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποδοσφαιριστές-μπέμπηδες αναδείχθηκαν κορυφαίοι των κορυφαίων κι έπεισαν πως το ταλέντο έχει ειδικό βάρος έναντι της εμπειρίας.

Η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο ούτε στους προπονητές. Πλέον εμφανίζονται τεχνικοί ηγέτες θαυματοποιοί με… μαγικά ραβδάκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Άγγλος κόουτς της Λανς που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός στο Conference League, Γουίλ Στιλ. Στα 32 του χρόνια έχει γράψει ιστορία. Και μπορεί να ήταν άτυχος στο ΟΑΚΑ και ν’ αποκλείστηκε, αλλά έναν χρόνο πίσω ως προπονητής της Ρεμς, ο νεαρός Άγγλος, με βελγικές ρίζες είχε αναγκάσει την ομάδα του να πληρώνει 25.000 ευρώ πρόστιμο σε κάθε ματς. Ο λόγος; Δεν είχε το απαραίτητο δίπλωμα, αλλά αυτή ήταν μία κατάσταση που δεν ενοχλούσε κανέναν.

Ο Στιλ άρχισε την καριέρα του ως προπονητής λόγω της αγάπης του για το Football Manager κι η Ρεμς πληρώνει το 25άρι, επειδή ο γεννημένος το ’92 ταλαντούχος κόουτς διάβαζε ακόμα για να πάρει το UEFA Pro Licence.

Η Ligue 1 επιβάλλει στις ομάδες ο προπονητής του να έχει το συγκεκριμένο χαρτί, διότι σε διαφορετική περίπτωση προέκυπτε το προαναφερθέν πέναλτι. Ο Στιλ έκανε θαύματα στη Ρεμς. Η θητεία του, στη Ρεμς ξεκίνησε με ένα αήττητο σερί 17 αγώνων στη Ligue 1, συμπεριλαμβανομένων δύο ισοπαλιών με την Παρί Σεν Ζερμέν, και αμέσως τράβηξε την προσοχή των φιλάθλων και των μέσων ενημέρωσης.

Ως λάτρης του ποδοσφαίρου και πιστός οπαδός της Γουέστ Χαμ, το πάθος του για το άθλημα καθόρισε την επαγγελματική του πορεία. Σπούδασε προπονητική ποδοσφαίρου στο Myerscough College στο Λάνκασιρ και το 2014 ανέλαβε τον πρώτο του ρόλο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως αναλυτής βίντεο στη βελγική ομάδα Σιντ-Τρούιντεν.

Ένα χρόνο αργότερα, μετακινήθηκε στην Σταντάρ Λιέγης, αλλά η θητεία του τερματίστηκε σύντομα μετά την απόλυση του προπονητή Γιανίκ Φερέρα και του επιτελείου του. Στη συνέχεια, ανέλαβε θέση στη Λιρς, όπου σε ηλικία μόλις 24 ετών, κλήθηκε να καθοδηγήσει προσωρινά την ομάδα της δεύτερης κατηγορίας. Παρά την έλλειψη κατάλληλων προσόντων, ο Στιλ κατάφερε να οδηγήσει τη Λιρς η οποία του έδωσε και το πρώτο του βήμα ως πρώτος προπονητής μόλις στα 26 του χρόνια σε επτά συνεχόμενες νίκες, πριν η ομάδα κηρύξει πτώχευση.

Η επόμενη στάση του ήταν η Μπίρσοτ, όπου πέρασε δύο χρόνια ως βοηθός προπονητή, πριν αναλάβει την ηγεσία της ομάδας τον Ιανουάριο του 2021. Οδήγησε τη νεοαναβαθμισμένη ομάδα κοντά στα πλέι-οφ του Europa League, αλλά απολύθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, παρά την επιτυχία του.

Ο Γουίλ Στιλ, δεν είχε καμία εμπειρία ως παίκτης στο χορτάρι. Ήταν φανατικός παίκτης του Football Manager, μέχρι που αποφάσισε να κυνηγήσει την δράση μέσα στο γήπεδο.

Ο Στιλ είχε την τύχη με το μέρος του, καθώς η Ρεμς του προσέφερε θέση βοηθού προπονητή υπό τον Όσκαρ Γκαρσία. Όταν ο Ισπανός απολύθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ο Στιλ ανέλαβε ως προσωρινός προπονητής. Στο ντεμπούτο του, κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία 0-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Γρήγορα δημιούργησε φήμη για την αμυντική σταθερότητα της ομάδας του. Σε 28 αγώνες κατά την πρώτη του σεζόν, η Ρεμς δέχτηκε μόλις 26 γκολ – ένας από τους καλύτερους απολογισμούς στη Ligue 1. Στην επίθεση, κατάφερε να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση του δανεικού από την Άρσεναλ, Φολαρίν Μπαλογκάν, ο οποίος σημείωσε 21 γκολ στη Ligue 1 και επέτρεψε στους Gunners να τον πουλήσουν στη Μονακό 34 εκατομμύρια λίρες το καλοκαίρι του 2023.

Η δεύτερη σεζόν του Στιλ στη Ρεμς δεν συνοδεύτηκε από την ίδια επιτυχία, καθώς οι συνεχόμενες τρεις ήττες οδήγησαν στον συναινετικό χωρισμό του με τον σύλλογο τον Μάιο του 2024. Παρά την αποχώρησή του, η φήμη του παραμένει αλώβητη, με αρκετούς αγγλικούς συλλόγους να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες του.

Το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του ήταν αρκετό για να κάνει την Λανς, να τον αποκτήσει με συμβόλαιο ως το 2027. Ο νεαρός τεχνικός άρπαξε από τα μαλλιά την πρόκληση στο γαλλικό βορρά…και σίγουρα έχει λαμπρό μέλλον.

Φάμπιαν Χούρτσελερ, ο νεότερος της Premier League

Έπειτα από μια φανταστική σεζόν με τη Σεντ Πάουλι, την οποία οδήγησε στα σαλόνια της Bundesliga ύστερα από πολλά χρόνια, ο μόλις 31 ετών Φάμπιαν Χούρτσελερ, ήρθε να συνεχίσει μια άτυπη παράδοση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη Μπράιτον, η οποία εμπιστεύεται σχετικά νεαρούς σε ηλικία προπονητές για να την καθοδηγούν (τρανά παραδείγματα ο Γκρέιαμ Πότερ και ο προκάτοχος του Γερμανο-Ελβετού Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι, ο οποίος την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη).

Το πρώτο του ματς εκτός Γερμανίας, κύλησε εξαιρετικά καλά, επικρατώντας με 3-0 της Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ», δείχνοντας σε όλους ότι η ομάδα που ανέλαβε έχει βάλει στόχο να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική. Ακολούθησε η νίκη 2-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Φαμπιάν Χούρτσελερ είναι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Premier League, την στιγμή που επτά ποδοσφαιριστές των «γλάρων» είναι μεγαλύτεροι από αυτόν ηλικιακά.

Γεννήθηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Έμεινε εκεί για τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρώσουν οι γονείς του την εκπαίδευσή τους. Μετακόμισε στην Γερμανία και το Μόναχο όπου μεγάλωσε. Όπως δηλώνει ο ίδιος κάποια στιγμή θα ήθελε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μείνει εκεί άλλωστε, λατρεύει το Λας Βέγκας.

Η πρώτη του προπονητική δουλειά ήταν στα 23 του όταν ήταν παίκτης προπονητής στην ερασιτεχνική Πίπινριντ από το καλοκαίρι του 2016. Όπως έχει πει είχε καταλάβει ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι σπουδαίο ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής οπότε έγινε παίκτης προπονητής και παράλληλα σπούδαζε Sports Management. Το προπονητικό του δίπλωμα UEFA Pro το πήρε πέρσι το καλοκαίρι.

Στα πρώτα δέκα παιχνίδια του στον πάγκο της Σαν Πάουλι έκανε δέκα νίκες. Αυτό ήταν, ρεκόρ στην ιστορία της Σαν Πάουλι, ρεκόρ στην ιστορία της δεύτερης κατηγορίας για νέο προπονητή, ρεκόρ στην ιστορία της δεύτερης κατηγορίας για τους πρώτους δέκα αγώνες σε ημερολογιακό έτος.

Όταν ανέλαβε την Σαν Πάουλι ήταν λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων εκτός επικίνδυνης ζώνης. Από τότε οι πειρατές εκτός ότι πήραν την άνοδο, μάζεψαν συνολικά 110 βαθμούς. Η πιο κοντινή ομάδα σε συγκομιδή βαθμών ήταν η Φορτούνα Ντίσελντορφ με 95.

Ως ποδοσφαιριστής δεν πέτυχε αλλά… έπαιξε στις ακαδημίες της Μπάγερν Μονάχου και με προπονητή τον Μεμέτ Σολ κέρδισε όπως αναφέρει αρκετά πράγματα. Έμαθε να έχει στο DNA του την κατοχή μπάλας, να είναι αυθεντικός, να προσπαθεί να βελτιώνει κάθε παίκτη και να κερδίζει.

Μένει να δούμε αν ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Premier League θα μπορέσει να πετύχει όσα προσδοκούν από εκείνον τόσο οι φίλοι των «γλάρων» όσο και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα