“Απαραίτητη η στρατιωτική παρουσία μας στη Συρία”, διαμηνύει το τουρκικό υπ. Άμυνας

Υπό το φόβο να μην πέσουν σε χέρια τρομοκρατών, τουρκικές δυνάμεις και ανταρτικές παρατάξεις, ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Συρίας

Η παρουσία της Τουρκίας στη γειτονική Συρία έχει στόχο να εμποδίσει αυτή τη χώρα, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο, να πέσει στα χέρια «τρομοκρατικών» οργανώσεων, υποστήριξε σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Η θέση αυτή διατυπώνεται μετά τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα δεν εξαρτάται από την αποχώρηση των Τούρκων από το συριακό έδαφος, όπως απαιτούσε προηγουμένως η Δαμασκός.

Οι δύο χώρες διέκοψαν όλες τις επίσημες σχέσεις τους το 2011, μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία που κατακερμάτισε τη χώρα.

«Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία εμποδίζει τη διαίρεση του συριακού εδάφους και τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου», δήλωσε η πηγή αυτή ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι ανταρτικές παρατάξεις, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Συρίας και η Άγκυρα έχει εξαπολύσει από το 2016 διαδοχικές διασυνοριακές επιθέσεις, κυρίως για να εξαλείψει στην περιοχή τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι και οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που κυριαρχουν στις FDS, κλάδο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». «Θέλουμε μια δημοκρατική και ευημερούσα Συρία και όχι μια Συρία που να μαστίζεται από την αστάθεια και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε υποστηρίξει τις μάταιες προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, επεδίωξε τους τελευταίους μήνες μια προσέγγιση μαζί του και τον προσκάλεσε στην Τουρκία. «Ο πρόεδρός μας εξέφρασε προσωπικά τη βούλησή μας για συνομιλίες και για διάλογο σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η πηγή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα