Κατασχέσεις από την ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Μπαράζ κατασχέσεων εξαπολύει η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, ενεργοποιώντας από τις αρχές Σεπτεμβρίου τον νέο «big brother».

Τo neo Eispraxis, που ενεργοποιείται στην καινούργια του μορφή στα τέλη Αυγούστου, όπου θα αντλούνται πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το myAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, καθώς και από φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ προχωρά στο «ψηφιακό φακέλωμα» των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ θα έχει ανά πάσα στιγμή έτοιμες «μαύρες λίστες» για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν τα χρέη τους.

Κριτήρια επιλογής του νέου Eispraxis για τη δημιουργία ενός «ψηφιακού φακέλου» θα είναι το ύψος των χρεών, το ύψος της οφειλής αλλά και η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, για τον οποίο μετά θα ανοίγει αυτόματα ο δρόμος για αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι κατασχέσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθούνται και θα λαμβάνονται μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων (σύζυγοι, λοιποί συγγενείς, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι).

Από τον επόμενο εξάλλου μήνα, ταυτόχρονα με τη λειτουργία του νέου Eispraxis, ανεβάζουν «ταχύτητα» και οι δύο εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα οποία έχουν αναλάβει το κυνήγι των οφειλετών σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι στο «στόχαστρο» των εν λόγω υπηρεσιών έχουν μπει πρώτα οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με οφειλές άνω των 300.000 προς το Δημόσιο, κατά των οποίων τα ΚΕΒΕΙΣ θα προχωρούν άμεσα στην επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και σε πλειστηριασμούς κατασχεθέντων τους περιουσιακών στοιχείων.
Οι αρμοδιότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Είσπραξης Οφειλών των ΚΕΒΕΙΣ είναι κυρίως οι εξής:

● η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

● η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

● η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
Τα αρρύθμιστα χρέη

Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ μπαίνουν και πάλι οι περίπου πάνω από 580.000 φορολογούμενοι με αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση. Από τους οφειλέτες αυτούς όσοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα από 500 ευρώ κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση και τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το σύνολο των 4.253.031 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, 2.134.014 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ ήδη σε 1.525.162 απ’ αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα.

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιβάλλουν κάθε μήνα κατασχέσεις σε περισσότερους από περίπου 5.000 οφειλέτες του Δημοσίου εναντίον των οποίων δύνανται να ληφθούν τέτοια μέτρα. Όμως οι ρυθμοί των κατασχέσεων επιταχύνονται μήνα με τον μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 έγιναν 78.353 περισσότερες κατασχέσεις σε σχέση με το 2022, αφού οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από 1.412.322 το 2022 είχαν αυξηθεί τον προηγούμενο χρόνο σε 1.490.675.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα