«Αυτογκόλ» Κασσελάκη, χωρίς πλειοψηφία στην ΚΟ και με τους «87» πιο ισχυρούς από ποτέ

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε να «αυτολαβωθεί» χάνοντας δύο από τους στενότερους υποστηρικτές του (Πολάκη - Φάμελλο) - Η «φρουρά Τσίπρα» «χορεύει» ξέφρενα και ο «σκιώδης Πρόεδρος», κατά κόσμον, Νίκος Παππάς, αναρριχάται όλο και ψηλότερα

Πόλεμος χαρακωμάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εξελισσόταν στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η εξάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν στάθηκε ικανή, για να εκτονωθούν τα εσωκομματικά πάθη, αλλά αντιθέτως βάθυνε το χάσμα ανάμεσα στον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, και βασικούς από τους μέχρι πρότινος εσωκομματικούς υποστηρικτές του.

Εκτός από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται προ της λήψης «μεγάλων αποφάσεων», όπως σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα σήμερα τα ξημερώματα με φόντο το σκηνικό ρήξης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στις σημαντικές απώλειες για τον Στέφανο Κασσελάκη προστέθηκε χθες και ο Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος μέχρι πρότινος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Αιτία στάθηκε η ανάγκη για αλλαγές στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά την ηγεσία του κόμματος, ανάγκη η οποία καθρεφτίστηκε στην καρατόμηση του κυρίου Φάμελλου από τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βουλή. Εμφανώς δυσαρεστημένος από την ανακοίνωση της αντικατάστασης του από τον κ. Κασσελάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν μάλλον αυτός που αιφνιδίασε στο τέλος της χθεσινής ημέρας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όταν στο άκουσμα της ανάδειξης του Νίκου Παππά σε νέο Πρόεδρο της ΚΟ, ο κ. Φάμελλος διαμήνυσε πως «δεν παραιτούμαι». Πάντως, παρά τον αιφνιδιασμό που επιχείρησε ο κ. Κασσελάκης, προκειμένου να επιβάλει την ατζέντα και μαζί την ισχύ του στο εσωτερικό του κόμματος, η αντικατάσταση του κ. Φάμελλου δεν τον βρήκε απροετοίμαστο, αλλά αποφασισμένο, κατά πληροφορίες, να αντιδράσει στην απόφαση του κ. Κασσελάκη, όπερ και εγένετο, ανοίγοντας έτσι αρχηγικό βηματισμό.

Όπως εξήγησε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ανάρτηση του, «η πρόταση αλλαγής προεδρείου αντί να διορθώσει τα μέχρι τώρα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα», για να καταλήγει πως «τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς». Πολύ περισσότερο, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος συνέβαλε καταλυτικά στο να δοθεί πολύτιμος χρόνος στον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όταν στο Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου με μια συναινετική πρόταση, από κοινού με τους Γιώργο Τσίπρα και Νίκο Παππά, απέτρεψαν την αναμέτρηση στη βάση μεταξύ του σημερινού Προέδρου και της Όλγας Γεροβασίλη.

Ταυτόχρονα, όμως, το γεγονός ότι στο Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου ο Σωκράτης Φάμελλος καταχειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες συνέδρους δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου, ούτε το ότι η παρουσία του στην κορυφή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε γίνει ευρέως αποδεκτή τόσο από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, όσο και από την κοινωνία. Κάπως έτσι, ο κ. Φάμελλος δεν καλούνταν σε όλα τα κομματικά όργανα το προηγούμενο διάστημα, όπως στο Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ ένιωθε την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα, όταν σε κρίσιμες συζητήσεις στη Βουλή, ο ίδιος βρισκόταν στο βήμα, διατυπώνοντας τις θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Και ακόμη και αν η Κουμουνδούρου δεν καλοέβλεπε την ηγετική παρουσία του κ. Φάμελλου στο τιμόνι της ΚΟ, ο τελευταίος δεν είχε δώσει δικαιώματα αμφισβήτησης ή παραγκωνισμού του σημερινού Προέδρου. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ωστόσο, ακόμη και ουδέτεροι κομματικοί παρατηρητές επισήμαναν πως ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην εσωκομματικός σύμμαχος του Στέφανου Κασσελάκη έβαλε υποθήκες, αν όχι πλώρη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε περίπτωση που ανοίξει η διαδικασία διαδοχής με την κατάθεση πρότασης μομφής.

Δεν είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως ο Σωκράτης Φάμελλος βολιδοσκοπούνταν από πέρυσι το καλοκαίρι για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ενώ μετά τη χθεσινή του παρουσία στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα μπορούσε να συνασπίσει όσους καταψήφισαν την εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και έχουν πλέον αυξήσει εντυπωσιακά τις δυνάμεις τους.

Συγκεκριμένα, η «Κίνηση των 87», που άθροιζε 7 επτά βουλευτές, είδε χθες τις κοινοβουλευτικές της δυνάμεις να αγγίζουν τους 12 βουλευτές, όταν μάλιστα 4 ακόμη βουλευτές δήλωσαν παρών και απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δεν ψήφισε και η Πόπη Τσαπανίδου, καθώς δεν έχει ακόμη ορκιστεί βουλευτής, τα ξημερώματα κύκλοι των «87» μετέδιδαν πως είναι «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης», καθώς έχει 17 από 35 βουλευτές, όπως σημείωναν.

Σηκώνοντας το γάντι των «87», πηγές της Κουμουνδούρου ανταπαντούσαν πως «ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά», καταλήγοντας πως «αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ». Η παραπάνω αποστροφή, όμως, έδωσε την εντύπωση αποδοχής των συσχετισμών που περιέγραφαν οι «87», ανοίγοντας για πρώτη φορά παράθυρο προσφυγής σε κάλπες από πλευράς της Κουμουνδούρου, με δεδομένο ότι τα ηγετικά της κλιμάκια μετέδιδαν όλες αυτές τις ημέρες πως δεν επιθυμούν να «ταλαιπωρήσουν» τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με νέες κάλπες.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης εξέρχεται από «βαριά τραυματισμένος», καθώς πέραν των «87», δηλαδή της «φρουράς Τσίπρα», με την οποία επιδιώκει ανοιχτή ρήξη, έχει πλέον να αναμετρηθεί με δύο από τους βασικούς πρώην συμμάχους του, τον Παύλο Πολάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο. Με αυτά τα δεδομένα και το βλέμμα στραμμένο στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να αναδείξει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, ο οποίος εκτοξεύεται στην ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναρριχώμενος όλο και ψηλότερα. Αν και ο πρώην Υπουργός διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία και ισχυρές επικοινωνιακές ικανότητες, σε σημείο που «σύντροφοί» του να τον αποκαλούν από χθες «σκιώδη Πρόεδρο» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι δυνάμεις του στην Κεντρική Επιτροπή παραμένουν υπολογίσιμες, γεγονός που φαίνεται να έχει απόλυτη ανάγκη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης έχει διαμηνύσει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του σημερινού Προέδρου.

Πάντως, οι εσωκομματικοί χειρισμοί δυσχεραίνουν απότομα για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς η σύγκρουσή του με τους πρώην «αρχιτέκτονες» της εκλογής του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εντείνει την κρίση στους κόλπους της ηγετικής ομάδας, παρά τα βέλη που εκτοξεύει εναντίον των «87», μεμονωμένων στελεχών της, όπως έπραξε χθες με το Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, ««ποτέ το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος. Μετά τις ευρωεκλογές μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη» παρατήρησε στην τοποθέτηση της η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, «ξεκινώντας από την ιστορία που ξεκίνησε από τον Στέφανο Κασσελάκη για τα μαύρα. Όσα δεν τόλμησε ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να πει» επισήμανε με νόημα, για να καταλήξει πως πρόκειται για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλέξη Τσίπρα» από τον σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα